Companiile imobiliare din Suedia, în pericol să-şi vândă activele ca să-şi plătească datoriile

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 mai 2023

Companiile imobiliare din Suedia, în pericol să-şi vândă activele ca să-şi plătească datoriile
Călin Rechea

Creşterea dobânzilor şi prăbuşirea pieţei imobiliare din Suedia face puţin probabilă ieşirea din capcana datoriilor pentru SBB (Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB), una dintre cele mai mari companii imobiliare din Ţările Nordice.

Încă din noiembrie 2022, Financial Times scria că "vânzările de active ale SBB reflectă poziţia dificilă a companiei". FT sublinia atunci că "SBB are active de calitate bună, printre care se regăsesc şcoli, spitale şi alte proprietăţi pentru care chiria este plătită de guvern şi este indexată cu inflaţia", dar mai avea şi datorii foarte mari, de circa 8 miliarde de euro. În aceste condiţii, compania trebuie să vândă din active pentru a-şi reduce gradul de îndatorare, însă "nu poate vinde prea ieftin".

În perioada trecută de la apariţia articolului în FT, situaţia financiară a companiei s-a înrăutăţit semnificativ. Refinanţarea creditelor a devenit aproape imposibilă, chiar şi la dobânzi mult mai mari, iar ultima încercare de majorare a capitalului a eşuat. În aceste condiţii, singura soluţie o reprezintă vânzarea activelor, indiferent cât de ieftin.

Recent a venit şi degradarea de la S&P, care a redus ratingul de credit al companiei la BB+ de la BBB-. Pe marginea comunicatului de presă de la S&P, Wall Street Journal a scris că "SBB are datorii semnificative pe termen scurt, de circa 1,4 miliarde de dolari, care ajung la maturitate în următoarele 12 luni".

Pe lângă reducerea ratingului, S&P a mai subliniat perspectiva negativă pentru companie, în condiţiile "unei poziţii îngrijorătoare a lichidităţii". Agenţia da rating a mai precizat că o nouă degradare este posibilă dacă "SBB nu îşi poate asigura surse de finanţare în trimestrele următoare pentru a-şi acoperi obligaţiile financiare pe termen scurt".

Comunicatul de la S&P a fost urmat de prăbuşirea cu circa 20% a acţiunilor companiei la Bursa din Stockholm, care au ajuns la minimul ultimilor cinci ani (vezi graficul), în condiţiile în care conducerea companiei a anunţat suspendarea dividendului, deşi acordarea acestuia a fost aprobată cu doar câteva zile în urmă în cadrul adunării generale a acţionarilor, iar majorarea capitalului a fost anulată.

Conform datelor de la Nasdaq Nordic, acţiunile din categoria B ale SBB au scăzut cu peste 75% în ultimele 12 luni, pe fondul unei scăderi de peste 64% de la începutul anului curent. Astfel, capitalizarea bursieră a SBB a scăzut de la peste 17 miliarde de dolari în 2021 până la 1,5 miliarde, ceea ce reprezintă "un colaps istoric pentru cei peste 260.000 de acţionari", după cum scrie Bloomberg.

Pe site-ul postului public de televiziune SVT se subliniază că declinul accelerat al acţiunilor SBB la Stockholm a avut un impact deosebit de puternic asupra micilor investitori, pentru care "SBB a fost una dintre acţiunile favorite".

Bloomberg scrie că problemele grave ale SBB sunt "simptomatice pentru întreg sectorul imobiliar comercial din Suedia", care trebuie să refinanţeze datorii de aproape 41 de miliarde de dolari în următorii cinci ani, dintre care un sfert ajung la scadenţă în 2023.

Deoarece majoritatea datoriilor companiilor imobiliare din Suedia sunt pe termen scurt şi la dobânzi variabile, "Suedia a fost considerată canarul din mină pentru întreg sectorul imobiliar din Europa", după cum mai scrie Bloomberg.

Indicele companiilor imobiliare din Europa a scăzut cu peste 3% după degradarea SBB, în condiţiile în care acţiunile altor companii imobiliare din Suedia au scăzut cu peste 7%, iar mari companii imobiliare din Germania au înregistrat scăderi de peste 5%.

Din cauza exceselor speculative fără precedent de pe piaţa imobiliară din Suedia, alimentate de politica monetară a Riksbank inclusiv prin programe de relaxare cantitativă, s-a ajuns în situaţia în care nici nu mai este nevoie de creşterea continuă a dobânzilor pentru a prelungi contracţia sectorului imobiliar, pe fondul căderii masive a preţurilor. Este suficientă doar menţinerea acestora la nivelul actual, situat în jurul pragului de 5% pentru creditele ipotecare.

Publicaţia online Fria Tider a scris recent că un grup de lobby din sectorul construcţiilor, angajat în special pe piaţa caselor individuale, a propus guvernului un plan de salvare.

Astfel, constructorii ar urma să construiască case în Ucraina pe banii contribuabililor din Suedia, în condiţiile în care activitatea din ţara scandinavă a înregistrat un declin semnificativ.

Nu doar constructorii caută soluţii pentru supravieţuire. Fria Tider mai scrie că spitalele se confruntă cu mari probleme financiare, pe fondul creşterii inflaţiei, iar multe dintre acestea au dificultăţi în aprovizionarea cu medicamente.

O analiză recentă de la Handelsbanken arată că "noile majorări ale dobânzilor vor creşte presiunea asupra gospodăriilor supraîndatorate".

În aceste condiţii, o reducere suplimentară a consumului este inevitabilă, cu efecte negative asupra creşterii economice.

Concluzia analiştilor de la Handelsbanken este că va creşte puternic şi presiunea asupra preţurilor de pe piaţa imobiliară.

Fără acces la refinanţare şi fără perspective realiste de majorare a capitalului, companiilor imobiliare din Suedia nu le mai rămâne decât să vândă activele pentru a-şi plăti datoriile, iar aceasta va conduce inevitabil la noi prăbuşiri ale preţurilor, care pot alimenta o criză fără precedent la nivelul sectorului bancar.

Acesta pare să fie raţionamentul din spatele concluziei dure de la Zerohedge, pe marginea ştirii de la Bloomberg privind perspectivele sectorului imobiliar din Suedia: "canarul din mină tocmai a murit".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dacă vor în NATO și inarmare=COSTA

    ciclul creditului se plateste prin cicluri de scumpire trai.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb