Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană respinge iniţiativa celor 16 europarlamentari care au acuzat Comisia Europeană de favorizare a mineritului aurifer în Europa. Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană cuprinde peste 50 de membri, reprezentând organizaţii nonguvernamentale, primării din judeţele Alba şi Hunedoara, universităţi cu tradiţie, precum şi asociaţii patronale şi organizaţii sindicale reprezentative la nivel regional şi naţional.
Grupul de Susţinere respinge recenta iniţiativă a 16 europarlamentari, printre care trei români, de a adresa Comisarului European pentru Mediu acuze referitoare la susţinerea de către Comisia Europeană a tehnologiei bazate pe cianură în mineritul aurifer. Atragem atenţia europarlamentarilor semnatari ai scrisorii că tehnologia minieră bazată pe cianură este extrem de sigură în condiţiile strictei respectări a legislaţiei europene de mediu. 90% din proiectele miniere aurifere din lume folosesc această tehnologie testată de peste 100 de ani. Uniunea Europeană aplică cea mai severă legislaţie în materie de utilizare a cianurii în minerit, având cele mai scăzute niveluri maxime admise din lume.
Comisia Europeană este singura în măsură să se pronunţe asupra aspectelor tehnice pe care le comportă utilizarea cianurii în minerit, pronunţându-se net şi repetat în favoarea folosirii acestei tehnologii. Chiar Parlamentul European, din ai cărui membri fac parte cei 16 contestatari, a adoptat în 13 septembrie 2011 Iniţiativa privind Materiile Prime, care încurajează mineritul în Uniunea Europeană pentru ca UE să-şi poată asigura din surse proprii nevoia de materii prime. Astfel, în condiţiile în care instituţiile Uniunii Europene promovează industria minieră, nu înţelegem cum este posibil care 16 europarlamentari aleşi de către cetăţenii UE pentru a le reprezenta interesele în Parlamentul European să se împotrivească progresului şi dezvoltării economice generate de minerit.
Regretăm că printre semnatarii scrisorii de protest împotriva Comisiei Europene se regăsesc şi trei reprezentanţi ai României în Parlamentul European, care contestă Proiectul Roşia Montană. Suntem convinşi că europarlamentarii români au cunoştinţă de suferinţă şi declinul zonei Roşia Montană şi al Patrulaterului Aurifer din Munţii Apuseni cu locuitorii de acolo, însă le ignoră cu bună ştiinţă. Aceste zone miniere au o tradiţie de 2.000 de ani de minerit, iar o dată cu închiderea exploatării de stat, au rămas fără nicio speranţă. Proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, alături de alte proiecte miniere moderne, va crea premizele unei dezvoltări durabile la nivel regional şi naţional, relansând mineritul în România. Într-un moment în care economia României este în recesiune, acest proiect va crea mii de locuri de muncă şi va genera activitate pentru o mie de IMM-uri din România. Prin garanţiile de mediu oferite, prin planul riguros de restaurare a patrimoniului cultural şi prin implicarea activă în viaţa culturală şi socială a comunităţii, Proiectul Roşia Montană este o investiţie solidă şi responsabilă, de care zona Munţilor Apuseni, dar şi România, au nevoie.
1. piciorul in prag
(mesaj trimis de Tudor în data de 05.10.2011, 16:38)
Foarte bine. Era si timpul ca cineva sa puna piciorul in prag. Ce se intampla cu nimeritul in tara asta, care totusi are o traditie in acest domeniu de peste 2000 de ani.
2. Paranoia creata
(mesaj trimis de Valentin în data de 05.10.2011, 17:37)
Cianuri se folosesc in 90% din exploatarile din lume, Comisia Europeana si multi alti experti ne-au asigurat ca e o tehnologie sigura, nu inteleg cum de s-a creat o adevarata mitologie, au devenit romanii paranoici legat de cianuri, chiar daca s-au folosit si se folosesc la noi in tara de mai bine de 50 de ani.
3. solutii
(mesaj trimis de Stef în data de 05.10.2011, 17:51)
Europarlamentarii, care chiar sustin ca sunt europarlamentari adevarati, ar face bine sa vina cu solutii si sa faca in asa fel incat sa rezolve problema,nu doar sa arunce afirmatii degeaba.
4. europarlamentarii...
(mesaj trimis de Vali în data de 05.10.2011, 19:22)
Ce europarlamentari sutn astia care nu sutin dezvoltarea economica a tarii si se ascund dupa o problema care tocmai a fost discutata in parlamentul european, si dupa un proiect care respecta toate normele uniunii?
5. solutii
(mesaj trimis de Stef în data de 06.10.2011, 09:34)
Europarlamentarii, care chiar sustin ca sunt europarlamentari adevarati, ar face bine sa vina cu solutii si sa faca in asa fel incat sa rezolve problema,nu doar sa arunce afirmatii degeaba.
6. cat se poate de normal
(mesaj trimis de vlad în data de 06.10.2011, 10:08)
De ce sa acuze C.E. de favorizre a mineritului eurifer in Europa? Escte cat se poate de normal si logic sa incurajam mineitul, una dintre cele mai vechi meserii din lume. Evident ca in zilele noastre explatarea aurului se face cu cianura, care este cea mai moderna metoda in minerit.