Patriarhia Română, prin Administraţia Patriarhală, demarează un nou proiect de infrastructură energetică sustenabilă, ce prevede construirea unei centrale electrice fotovoltaice în oraşul Techirghiol, judeţul Constanţa. Iniţiativa se înscrie în strategia Bisericii Ortodoxe Române de a sprijini tranziţia către surse regenerabile de energie în rândul instituţiilor publice.
Noua centrală, care va avea o putere instalată de 0,3534 MWp, va fi amplasată pe un teren situat în intravilanul oraşului Techirghiol, Tarla 54, Parcela A233/24 (CF 100672). Valoarea estimată a contractului pentru furnizarea echipamentelor şi execuţia lucrărilor se ridică la 1.526.590,32 lei (fără TVA), fondurile fiind asigurate prin Fondul pentru Modernizare, apelul PFM/169/PFM_P1/NA/P1_OS1/FM_1.1, dedicat susţinerii investiţiilor publice în capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 11 august 2025, ora 13:00. Ofertele se depun fizic, la sediul Cancelariei Sfântului Sinod din Bucureşti (Calea Şerban Vodă nr. 31, sector 4), într-un plic sigilat care să conţină documentele de calificare (Plicul A), propunerea tehnică (Plicul B) şi propunerea financiară (Plicul C), însoţite de un exemplar digital pe CD sau USB. Pe exteriorul plicului trebuie menţionată procedura de achiziţie şi avertismentul „A NU SE DESCHIDE ÎNAINTE DE DATA DE DESCHIDERE A OFERTELOR: 11-08-2025, ora 13:00”.
Documentaţia necesară poate fi solicitată prin e-mail la adresa achizitii@candcgroup.ro sau descărcată de pe site-ul Patriarhiei Române, anunţul fiind publicat pe 25 iulie 2025 şi în cotidianul „Lumina”.
Un proiect cu obiectiv similar se află în pregătire şi în localitatea Pantelimon (judeţul Ilfov), unde Patriarhia Română intenţionează să instaleze o centrală fotovoltaică cu o capacitate de 0,4 MWp, pe strada Răscoalei nr. 3-5. Valoarea estimată a acestui proiect este de 1.784.880 lei (fără TVA), finanţarea fiind asigurată tot prin Fondul pentru Modernizare.
Prin aceste iniţiative, Biserica Ortodoxă Română îşi asumă un rol activ în modernizarea infrastructurii proprii, adoptând soluţii de producere a energiei curate care sprijină protejarea mediului şi reducerea cheltuielilor pe termen lung.
Opinia Cititorului