TradeVille: Alphabet investeşte masiv în infrastructură

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 28 iulie

TradeVille: Alphabet investeşte masiv în infrastructură

Alphabet Inc. din SUA a raportat rezultate solide pentru al doilea trimestru din 2025, depăşind aşteptările analiştilor pe toate liniile. Creşterea puternică a veniturilor din Search, Cloud şi YouTube a fost susţinută de adoptarea rapidă a funcţiilor AI precum Gemini şi AI Overviews. Compania investeşte masiv în infrastructură, ridicând bugetul de capex la 85 miliarde de dolari, şi continuă returnarea de capital prin răscumpărări şi dividende. Totuşi, acţiunile rămân într-un canal lateral, iar investitorii monitorizează îndeaproape impactul costurilor în creştere asupra marjelor, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Alphabet, cunoscută anterior sub numele de Google, este una dintre cele mai valoroase companii la nivel global, ocupând în prezent poziţia a cincea în clasament, după capitalizarea bursieră (2,5 trilioane de dolari). Înfiinţat în 2015 ca parte a unei restructurări corporative, conglomeratul acţionează ca societate-mamă şi holding pentru Google, precum şi pentru alte întrerprinderi anterior deţinute. Cea mai mare parte a veniturilor Alphabet sunt generate prin Google, a cărui marcă a fost a doua cea mai valoroasă din lume în 2023, cu o valoare de 577,68 miliarde de dolari. În 2023, veniturile din produsele Google au atins aproximativ 305,6 miliarde de dolari, reprezentând peste 99% din veniturile totale ale Alphabet. Compania deţine, de asemenea, un portofoliu divers de alte filiale, ale căror venituri sunt grupate în segmentul Other Bets.

Trendul AI a fost îmbrăţişat rapid şi de Alphabet, care a dus la schimbări semnificative în activitatea companiei. Pentru a lansa în 2024 asistentul AI Gemini, ca răspuns la chatbot-ul OpenAI, Alphabet a cheltuit peste 45,4 miliarde de dolari pe cercetare şi dezvoltare în 2023, cu aproape 6 miliarde de dolari mai mult faţă de anul precedent. Strategia companiei a vizat, de asemenea, achiziţia unui număr semnificativ de start-up-uri de inteligenţă artificială şi a mutat proiectul DeepMind AI din Other Bets în costurile corporative ale Alphabet.

Sundar Pichai, actualul CEO al companiei şi inginer de origine indiano-americană, este unul dintre cei mai bine plătiţi executivi din lume. Pichai s-a alăturat echipei Google în 2004, devenind CEO în 2015, iar în 2019 a preluat şi funcţia de CEO al Alphabet. În această poziţie, el a reorganizat forţa de muncă a companiei, a implementat concedieri masive şi a consolidat angajamentul Google faţă de dezvoltarea inteligenţei artificiale. De asemenea, compania şi-a numit un nou director financiar, Anat Ashkenazi. Ashkenazi, care a preluat rolul de CFO al Google pe 31 iulie, a ocupat diverse poziţii în domeniul financiar, strategic şi operaţional la gigantul farmaceutic Eli Lilly, unde a activat timp de peste 23 de ani.

Cea mai mare parte a acţiunilor Alphabet sunt deţinute de investitorii instituţionali (aproape 81%), dintre care cei mai importanţi sunt Vanguard Group, Blackrock şi FMR, care deţin împreună o cotă de peste 19%. În ceea ce priveşte investitorii individuali, cei mai importanţi sunt cei doi fondatori, Larry Page şi Sergey Brin, şi Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet.

Piaţa globală de software - peste 740 miliarde dolari, în 2025

Veniturile din piaţa globală de software sunt estimate să ajungă la 740,90 miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală de creştere (CAGR) pentru perioada 2025-2029 de 4,87%, ceea ce ar genera venituri totale de aproape 900 de miliarde de dolari până în 2029. Software-ul pentru întreprinderi domină piaţa, cu o valoare estimată la 315 miliarde de dolari în 2025. De asemenea, AI accelerează şi optimizează munca echipelor de dezvoltare, de la automatizarea testării până la oferirea de analize predictive. Piaţa software-ului AI este aşteptată să ajungă la 126 de miliarde de dolari până în 2025. În ceea ce priveşte cheltuielile globale pentru IT, se estimează că vor atinge 5,75 trilioane de dolari în 2025 (+9,3% vs 2024), fiind prognozate să depăşească 7 trilioane de dolari în patru ani, iar GenAI va reprezenta peste 1 trilion de dolari până în 2028, incluzând noi pieţe precum modelele AI, serviciile gestionate specializate şi infrastructura IaaS optimizată pentru AI.

În plus, piaţa motoarelor de căutare este o parte esenţială a sectorului tehnologiei, care continuă să crească rapid. Alphabet domină în continuare piaţa globală de căutare, cu o cotă de 89,74% în martie, de nouă ori mai mult decât toate celelalte motoare de căutare la un loc. De remarcat este totuşi faptul că în ultimele şase luni, Google a avut o cotă de piaţă de peste 90% la nivel global doar în luna februarie 2025. În ultimii 10 ani, cota de piaţă medie a companiei a depăşit 90%. Cel mai apropiat competitor este Microsoft Bing, cu 4% din piaţă. Se aşteaptă ca piaţă globală a motoarelor de căutare să se extindă semnificativ, de la 90,35 de miliarde de dolari în 2024 la o valoare estimată de 106,9 miliarde de dolari în 2025, cu o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 18,3%.

Alphabet - rezultate peste aşteptări

Alphabet a publicat la data de 23 iulie rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea din 2025, depăşind aşteptările analiştilor atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi profitul. Acţiunile Alphabet au scăzut cu 2,5% imediat după raportare, în contextul anunţului de creştere a cheltuielilor de capital cu 10 miliarde de dolari, până la un nivel impresionant, de 85 de miliarde de dolari în acest an, pentru a susţine dezvoltările AI. Cu toate acestea, acţiunile au recuperat rapid şi au urcat cu aproximativ 2% în tranzacţionarea after-hours pe măsură ce CEO-ul Sundar Pichai a prezentat cifre solide privind creşterea utilizării funcţiilor AI ale companiei. Astfel, gigantul tehnologic a raportat venituri totale de 96,4 miliarde de dolari, cu 14% mai mari faţă de anul trecut (vs +10,9% prognozat), în timp ce profitul net a crescut cu aproape 20% anual, ajungând la 28,2 miliarde de dolari. Câştigul pe acţiune (EPS) a fost în sumă de 2,31 dolari (+22,2 în ritm anual ; +6% vs prognoze). Printre principalele segmente care au contribuit la creşterea veniturilor au fost divizia Google Search, care a generat 54,2 miliarde de dolari - în creştere cu 11,7% anual, YouTube Ads, cu venituri de 9,8 miliarde de dolari şi o creştere de 13,1%, şi Google Cloud, care a înregistrat un avans spectaculos, de 31,6%, ajungând la 13,6 miliarde de dolari, impulsionat de cererea pentru soluţii de infrastructură şi AI generativ. În total, aceste segmente au generat venituri cumulate de aproximativ 88,8 miliarde de dolari, reprezentând peste 92% din veniturile consolidate ale Alphabet în perioada de raportare. Pe de altă parte, creşterea profiturilor a fost stimulată atât de sporirea veniturilor consolidate, cât şi de creşterea profitabilităţii în divizia Google Cloud.

În cadrul teleconferinţei cu investitorii, CEO-ul Sundar Pichai a menţionat că Alphabet a avut un trimestru remarcabil, cu o creştere solidă în toate diviziile, subliniind că firma se află în fruntea dezvoltării AI şi lansează funcţionalităţi noi într-un ritm accelerat. Partea de AI este în plină dezvoltare la Google, atrăgând rapid un număr tot mai mare de utilizatori activi. AI Overviews, funcţia care rezumă rezultatele din Search, a ajuns la două miliarde de utilizatori lunar, în creştere de la 1,5 miliarde în mai. Aplicaţia Gemini are 450 de milioane de utilizatori activi lunar, iar noul AI Mode din Search, lansat recent în SUA şi India, a strâns deja 100 de milioane de utilizatori, notează TradeVille TradeVille

În al doilea trimestru din 2025, Alphabet a cheltuit 13,64 miliarde de dolari pentru răscumpărarea de acţiuni proprii, în scădere faţă de 15,68 miliarde de dolari în acelaşi interval din 2024. Răscumpărările rămân principalul mecanism prin care compania returnează capital acţionarilor, reflectând încrederea în perspectivele pe termen lung.

În perioada aprilie - iunie 2025, Alphabet a plătit dividende în valoare de 2,54 miliarde de dolari, în creştere faţă de 2,47 miliarde de dolari în intervalul similar din 2024. Introduse abia în 2024, dividendele au fost menţinute şi reflectă angajamentul companiei de a returna capital acţionarilor pe termen lung. Randamentul anualizat al dividendelor este de 0,44%.

Noutăţi şi previziuni

Piaţa se aşteaptă la o creştere trimestrială a veniturilor Alphabet cu 1,7% în perioada iulie-septembrie 2025, la 98,2 miliarde de dolari (+11,2% în ritm anual), în timp ce EPS este estimat să ajungă la 2,3 dolari (+0% trimestrial; +8,5% anual). Alphabet anticipează o creştere susţinută în zona AI şi Cloud, motiv pentru care a majorat bugetul de investiţii pentru 2025 la 85 de miliarde de dolari, cu intenţia de a continua expansiunea şi în 2026. Compania mizează pe adoptarea accelerată a produselor AI precum Gemini, AI Overviews şi AI Mode, şi estimează că aceste funcţii vor susţine în continuare creşterea veniturilor din Search, YouTube şi Cloud. CEO-ul Sundar Pichai a subliniat că Alphabet livrează produse AI într-un ritm fără precedent şi că cererea tot mai mare pentru infrastructura AI justifică creşterea investiţiilor în capacitate şi tehnologie.

În mai 2025, Alphabet a emis obligaţiuni negarantate cu dobânda fixă în valoare de 12,5 miliarde de dolari pentru finanţarea cheltuielilor generale.

Ce spun analiştii?

Conform datelor MarketBeat, compania are în prezent un rating consensual de ”Moderate Buy” şi un preţ ţintă mediu de 203,19 dolari. Zece analişti au emis un rating ”Hold”, 28 - ”Buy”, iar patru - ”Strong Buy”. În ultimele trei luni, mai mulţi analişti au publicat actualizări pentru recomandările Alphabet. BNP Paribas Exane a reiterat ratingul ”neutral” şi a emis un preţ ţintă de 172 de dolari; Wells Fargo & Co. a majorat preţul ţintă de la 175 la 177 de dolari şi i-a oferit companiei un rating ”equal weight”; Sanford C. Bernstein a crescut preţul ţintă de la 185 la 195 de dolari şi a acordat un rating ”market perform”; Morgan Stanley a majorat preţul ţintă de la 185 la 205 dolari şi i-a acordat companiei un rating ”overweight”.

Alphabet pe grafic: curs pozitiv

În ultimele 12 luni, acţiunile Alphabet au înregistrat o creştere de 0,49%, în timp ce de la începutul anului şi până acum (YTD), acestea au marcat un avans de 4,6%. Spre comparaţie, piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P500 a crescut cu 8,1% YTD şi cu 3,9% anual. Comparând cu alte companii din lista celor ”7 Magnifici”, Alphabet se află în media grupului. Astfel, de la începutul anului şi până acum, Tesla a marcat o scădere de 17,7%, Apple - un declin de 14,5%, Amazon a crescut cu 4%, Microsoft - cu 20%, Meta - cu 21,9% şi Nvidia - cu 27,2%. Ultimul an a fost marcat de stabilirea unui trend lateral de către acţiunile Google, cu un canal între 150 şi 209 dolari. În prezent, acestea au ajuns la un nivel puternic de rezistenţă, în timp ce indicatorul RSI arată că acţiunile s-au apropiat de o zona de supracumpărare. Cel mai probabil, pe termen scurt, acţiunile se vor tranzacţiona între media mobilă simplă de 200 zile şi nivelul de rezistenţă/suport de la 190 de dolari. Totuşi, investitorii trebuie să fie atenţi la tranzacţionarea în perioada raportării financiare, întrucât aceasta poate influenţa semnificativ mişcarea preţului.

TradeVille: Alphabet investeşte masiv în infrastructură

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Alphabet

Oportunităţi

Achiziţii: În martie, Google a anunţat cea mai mare achiziţie din istoria sa, cumpărând startup-ul de securitate cibernetică Wiz pentru suma de 32 de miliarde de dolari. Wiz va fi integrată în divizia Google Cloud, dar îşi va păstra autonomia operaţională şi capacitatea de a deservi clienţi pe toate platformele cloud majore. Tranzacţia este supusă aprobărilor autorităţilor de reglementare şi este aşteptată să se finalizeze în 2026, fiind o mişcare strategică cu scopul de a consolida poziţia Google Cloud în faţa concurenţilor Amazon Web Services şi Microsoft Azure, prin integrarea unei platforme de securitate cloud de top.

Preţ ţintă: Conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţinta medie de preţ în următorul an este de 207,01 dolari, un potenţial de urcare cu 9%, cu o prognoză minimă de 161,6 dolari şi o prognoză maximă de 262,5 dolari.

Planuri: În această lună, Alphabet a crescut investiţiile în centrele de date şi dezvoltarea infrastructurii AI la 85 de miliarde de dolari, în ciuda incertitudinilor legate de tarifele impuse de administraţia Trump. CEO-ul Sundar Pichai a declarat că aceste fonduri vor finanţa cipuri şi servere pentru produse cheie, precum motorul de căutare şi modelul AI Gemini. Şi Microsoft a reconfirmat planurile de a cheltui peste 80 de miliarde de dolari în 2025 pentru infrastructura AI, în timp ce Meta Platforms plănuieşte un buget de până la 65 de miliarde de dolari.

Riscuri

Concedieri: Google a anunţat concedierea a sute de angajaţi din divizia Platforms & Devices, care gestionează produse precum Android, Pixel şi Chrome. Măsura vine după ce, în ianuarie, compania le-a oferit pachete de plecare voluntară angajaţilor din această unitate. Un purtător de cuvânt a explicat că restructurarea face parte dintr-o strategie de eficientizare după fuziunea echipelor din divizie. Meta, Microsoft, Amazon şi Apple au făcut, de asemenea, reduceri de personal în ultimele luni.

Sub lupa autorităţilor: Google a intrat într-o nouă etapă a procesului antitrust cu Departamentul de Justiţie din SUA (DoJ), după ce un judecător a decis, în august, că deţine un monopol pe piaţa căutărilor online. DoJ cere separarea diviziei Chrome şi accesul competitorilor la datele din căutări. Google susţine că aceste măsuri ar afecta securitatea naţională şi inovaţia americană într-un context global dominat de competiţia cu China în domeniul AI.

Cota de piaţă: Google pierde treptat teren pe segmentul de publicitate în zona de search, în special în SUA, unde cota sa este estimată să scadă sub 50% în 2025, potrivit eMarketer. Creşterea platformelor precum Amazon, TikTok şi ChatGPT modifică comportamentul de căutare al utilizatorilor şi atrage bugete de publicitate spre canale alternative.

Evaluarea companiei: Acţiunile Alphabet sunt evaluate în prezent la un multiplu P/E de 20,8, depăşind mediana industriei, de 18,5, potrivit AlphaSpread. În acelaşi timp, preţul de piaţă actual al companiei este supraevaluat cu 14% comparativ cu valoarea intrinsecă estimată în scenariul de bază, de 163,71 dolari.

Sursele menţionate de TradeVille TradeVille în acest raport sunt: Alphabet, Forbes, companiesmarketcap.com, Statista, Business Insider, Yahoo Finance, Investopedia, Gartner, Searchendurance, TheBusinessResearchCompany, Statcounter, CNBC, defenseworld, TradingView, Reuters, Seeking Alpha, Alpha Spread.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb