Banca Naţională a României a cheltuit luni aproximativ 2 miliarde de euro pentru a stabiliza cursul de schimb al leului, ca reacţie la reacţiile pieţei după rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale, în care George Simion a obţinut victoria, potrivit unor surse oficiale citate de G4Media.
Presiunea pe moneda naţională a fost resimţită încă de dimineaţă şi s-a accentuat în cursul după-amiezii, când investitorii au început să renunţe la lei în favoarea euro pentru a-şi proteja economiile. Sursele citate au indicat că această mişcare masivă a capitalului a determinat intervenţia urgentă a BNR.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat tensiunile de pe piaţa valutară: "În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piaţa valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieşirile au crescut semnificativ. În consecinţă, pentru a tempera aceste mişcări trebuie atrasă lichiditatea din piaţă şi dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situaţie", a declarant acesta pentru G4Media.
O depreciere puternică a leului ar putea avea efecte economice semnificative, precum scumpirea produselor şi serviciilor, reducerea puterii de cumpărare şi majorarea ratelor la creditele în euro.
Potrivit aceloraşi surse, "o situaţie similară s-a întâmplat imediat după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024, când a câştigat Călin Georgescu".
Temerile investitorilor şi ale populaţiei sunt alimentate de incertitudinile legate de direcţia politică a lui George Simion, care a propus un program populist şi a exprimat poziţii critice faţă de politicile Uniunii Europene. România depinde în prezent de fondurile europene pentru finanţarea proiectelor majore de infrastructură şi a programelor sociale.
Mai mult, George Simion a declarat în repetate rânduri că, în cazul unei victorii, îl va numi premier pe Călin Georgescu. Acesta din urmă a susţinut idei controversate în campania sa, precum naţionalizarea terenurilor agricole şi chiar ieşirea României din NATO.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2025, 11:02)
Controlul inflației prin menținerea cursului, menținerea consumului, alimentarea defiticelor. BNR face o treabă excelentă! :
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2025, 12:06)
Foarte rau ca BNR apara aiurea cursul, leul trebuie lasat sa se devalorizeze pana in 5.20-5.30.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2025, 11:41)
Votantii aur stiu despre aceste sustineri ale cursului valutar?
Stiu oare ca votul lor pentru omul Moscovei costa Romania miliarde bune de euro?
Romani! Treziti-va!
Votati Europa!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2025, 12:08)
Votantzii AUR sunt saraci, dezamagitzi shi revoltatzi. Nu au educatzie finaciara, muncesc din greu, au credite.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2025, 11:48)
BNR tine cursul in frau de 2 ani cu costuri mari, au 2 praguri, 4.9767 si 4.9779.