Eugen Rădulescu, consilier în cadrul Băncii Naţionale a României, avertizează că instabilitatea politică actuală şi o eventuală victorie a unui candidat suveranist la alegerile prezidenţiale ar putea declanşa un colaps economic major, potrivit news.ro, care relatează cele ce urmează.
Într-un mesaj alarmist, expertul compară situaţia României cu traiectoria Titanicului: "Dacă nu schimbăm direcţia vaporului numit România, duminica viitoare, Titanic scrie pe noi!"
Rădulescu subliniază că demisia Guvernului favorizează acapararea puterii de către forţe reacţionare care, potrivit lui, ar putea forma o majoritate parlamentară alături de partide precum AUR, POT şi o parte a PSD. "Această posibilitate trimite fiori pe pieţele financiare", avertizează consilierul BNR, menţionând că leul s-a depreciat accelerat în ultimele zile, în timp ce ROBOR a crescut cu peste 22%, iar statul nu a reuşit să atragă fonduri de la bănci nici măcar în sumă de 500 de milioane de lei.
Într-un articol anterior publicat în februarie, Rădulescu avertiza că simpla perspectivă a unui guvern suveranist ar putea duce la retrogradarea ratingului de ţară la categoria "junk", cu efecte rapide: prăbuşirea bursei, blocarea finanţării externe şi destabilizarea pieţei valutare.
"Nu e nevoie ca politicile suveraniste să fie implementate - doar enunţarea lor este suficientă pentru a provoca dezastrul", subliniază economistul. Acesta face apel la mobilizare civică: "Mergeţi la vot şi evitaţi dezastrul, pentru numele lui Dumnezeu!".
Criza politică are deja efecte vizibile. BNR a anunţat joi un curs de referinţă de 5,1222 lei pentru un euro, marcând o depreciere semnificativă a leului, în timp ce dolarul a ajuns la 4,5369 lei. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a confirmat "presiunea" asupra pieţei valutare, potrivit sursei citate.
Ministrul interimar al Finanţelor, Tanczos Barna, a admis că actualul context politic creează un climat economic dificil şi nu a exclus o "aterizare dură" a economiei. Mai mult, acesta a recunoscut că majorări de taxe ar putea deveni inevitabile în lipsa unui guvern stabil.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 08.05.2025, 18:57)
...