În contextul crizei globale de talente fiscale, liderii din domeniul fiscalităţii şi al taxelor regândesc criteriile de recrutare pentru a atrage cât mai mulţi candidaţi cu abilităţi relevante, potrivit unui comunicat de presă EY.
Un studiu EY recent pe tema deficitului global de talente în domeniul fiscal arată că 62% dintre profesioniştii fiscali declară că îşi extind deja criteriile de angajare pentru a include candidaţi fără diplomă universitară (EY Tax and Finance Operations (TFO) survey).
Vorbim şi despre o mare îngrijorare, dar la o analiză atentă putem afirma că acest deficit
creează oportunităţi pentru noi resurse de talente. Este contextul în care Inteligenţa Artificială (IA) transformă şi redefineşte structura echipelor, oferind noilor angajaţi mai multă independenţă. Majoritatea (87%) liderilor fiscali se aşteaptă ca Generative AI (GenAI) să crească eficienţa echipelor în următorii ani şi este de presupus că tehnologia GenAI va redefini rapid sarcinile fiscale.
Astfel, activităţile de rutină pot şi vor fi automatizate, informaţiile fiscale noi sunt generate în timp real, iar echipele fiscale se pot concentra mai mult pe activităţi strategice, care aduc o valoare adăugată mai mare.
Potrivit EY, la criza de talente au contribuit esenţial trei factori, primul fiind pensionarea masivă a
generaţiei Baby Boomers - mulţi experţi fiscali seniori se retrag din activitate, ceea ce a
însemnat un mare gol de competenţă în echipe. Al doilea este fluctuaţia ridicată a
personalului - circa 38% dintre angajaţi în domeniul fiscal au declarat că intenţionează să demisioneze în următorul an. În al treilea rând, complexitatea legislaţiei fiscale a crescut, noile reglementări fiscale sunt tot mai complicate, astfel că actualizarea cunoştinţelor a devenit obligatorie şi permanentă pentru profesioniştii în domeniu, ceea ce este perceput de noile generaţii drept foarte dificil.
Raportul EY constată că deficitul de experţi fiscali îi obligă pe angajatori să îşi recalibreze condiţiile de angajare, pe fondul "crizei de talente", manifestată în ultimii câţiva ani. Ce înseamnă asta? O primă consecinţă a acestei situaţii este aceea că tot mai multe firme recrutază specialişti cu competenţe-cheie, deşi nu au studiile superioare cerute în special pentru posturi specifice. Această abordare vizează acoperirea cât mai multor poziţii din organigrama minimă necesară furnizării unor servicii de înaltă calitate în consultanţa fiscală, deşi prezintă riscuri privind nivelul de calificare.
Dar, să privim jumătatea plină a paharului: unul dintre principalele avantaje ale GenAI în
fiscalitate este automatizarea sarcinilor repetitive. Deci, acolo unde avem de-a face cu
proceduri fiscale de acest fel, acestea pot fi standardizate cu algoritmi, ceea ce va permite consultanţilor fiscali să elibereze resurse, mai ales de timp, pentru activităţi complexe. Prin automatizare, piramida de muncă se inversează: juniorii se pot dedica analizei şi interpretării legilor fiscale, GenAI preia jobul de rutină. Concret, ar fi cazul analizei de date, unde un model AI poate procesa automat un cont tranzacţional cu peste 10.000 de rânduri pentru a identifica tranzacţiile deductibile sau analiza conturilor, unde instrumentelele inteligente cartografiază automat conturile generale sensibile, asigurând clasificarea corectă a operaţiunilor fiscale şi reducând erorile de conformitate.
Conform sursei, tehnologiile GenAI au un impact puternic asupra formării profesionale a personalului fiscal. Organizaţiile folosesc instrumente AI pentru a crea programe de training personalizate pentru noii angajaţi, ajutându-i să dobândească rapid competenţele necesare pentru a acoperi deficitul de personal. GenAI îi ajută pe noii specialişti să depăşească mai repede curba de învăţare:
-sistemele automate preiau multe dintre sarcinile tradiţionale, lăsând juniorilor spaţiul să aplice gândirea analitică de la începutul carierei. Practic, "profesia fiscală" trece din munca de rutină la cea analitică mai repede decât înainte.
-un alt efect important este că juniorii îşi accelerează creşterea profesională, fiind implicaţi din timp în analize avansate, ceea ce le va creşte satisfacţia muncii, şi îi ajută să înţeleagă mai bine şi mai rapid procesele fiscale.
Concluzia ar putea fi, bazându-ne pe cercetarea EY, aceea că GenAI transformă realmente natura muncii în consultanţă fiscală, întrucât tehnologia creşte nivelul rolului practicianului fiscal şi îi oferă oportunitatea de a-şi aplica abilităţile critice de consultanţă mult mai devreme în carieră.
Pe lângă formare, GenAI permite monitorizarea în timp real a reglementărilor fiscale.
Soluţiile de machine learning, de cele mai multe ori dezvoltate în propriile platforme ale marilor companii de consultanţă fiscală, cum este şi cazul EY, scanează permanent numeroase surse oficiale (website-uri guvernamentale, portaluri fiscale, baze de date legislative, ştiri de specialitate, studii şi sondaje etc.) pentru a detecta modificările legislative relevante.
Conform comunicatului, instrumentele NLP (prelucrare a limbajului natural) înţeleg limbajul juridic şi semnalează echipei fiscale imediat când apar noutăţi normative. Ulterior, GenAI analizează aceste modificări, comparându-le cu date istorice şi generând un draft de raport explicativ pentru revizuire umană.
Astfel de soluţii reduc riscul neconformităţii şi oferă echipelor fiscale informaţii noi şi corecte aproape instantaneu. De exemplu, un expert fiscal poate primi o alertă imediată despre o schimbare de reglementare şi un sumar generat de AI, în loc să urmărească zeci de website-uri, unul câte unul. Este evident că aceste unelte ajută la rapiditate în "descoperirea" modificărilor, economisesc timp preţios şi eliberează experţii în fiscalitate de sarcinile de rutină.
Pe de altă parte, soluţiile de tip GenAI pot susţine şi deciziile strategice fiscale, întrucât prin modele predictive şi simulări complexe, tehnologia poate identifica cea mai bună strategie de taxare şi poate îmbunătăţi procesul decizional. IA analizează volume mari de date fiscale pentru a descoperi tendinţe, tipare şi anomalii care ar fi greu de detectat manual şi poate extrapola date din trecut şi din tendinţele actuale pentru a prezice viitoare obligaţii fiscale şi riscuri. El generează scenarii "what-if" (prin variabile legislative, economice sau de business) pentru a testa proactiv diferite poziţii fiscale şi a planifica eficient viitorul. Acest tip de analiză predictivă ajută liderii fiscali să evalueze impactul deciziilor înainte de implementare şi să identifice din timp eventualele riscuri fiscale.
Integrând GenAI, traseul profesional al angajaţilor fiscali se modifică semnificativ. Conform EY, practicanţii juniori vor petrece mai mult timp pe sarcini analitice şi de consultanţă încă din primele etape ale carierei, accelerându-şi astfel dezvoltarea de noi competenţe. Ei participă direct la analize de date complexe şi observă imediat impactul muncii lor asupra deciziilor de business, ceea ce le creşte satisfacţia profesională. În schimb, experţii seniori pot prelua roluri de supraveghere şi consultanţă strategică, punând în aplicare cunoştinţe profunde de legislaţie şi asigurând coeziunea analizelor generate de IA.
Este evident faptul că adoptarea GenAI trebuie să rămână umană şi centrată pe oameni, iar rolul experţilor fiscali nu doar că nu va dispărea, ci va creşte în importanţă şi complexitate. Chiar dacă GenAI automatizează multe procese, implementarea lui eficientă presupune monitorizarea de către specialiştii fiscali umani, care trebuie să rămână în centrul deciziilor, verificând rezultatele IA şi aducând experienţa profesională unde e necesar. Studiul EY pe care l-am amintit mai arată un lucru, şi-anume faptul că profesioniştii fiscali sunt mai deschişi la GenAI decât colegii din alte domenii, dar integrarea cu succes a noilor tehnologii cere o colaborare strânsă între oameni şi IA.
Ca perspectivă, liderii fiscali anticipează că o versiune centrată pe oameni a tehnologiei va remodela profund echipele fiscale, eliberând angajaţii de sarcini repetitive, cu oportunitatea de a se concentra pe dezvoltare profesională şi avansarea în carieră.
Opinia Cititorului