Corpul de Control al prim-ministrului a demarat săptămâna trecută verificări la Transelectrica (TEL), după înregistrarea unei petiţii în data de 23 aprilie, cu privire la procedura de selecţie şi numire a membrilor directoratului în funcţie, conform unui document intrat în posesia BURSA. Amintim că, pe 27 mai, acţionarii TEL, majoritar fiind Secretariatul General al Guvernului (SGG), au respins situaţiile financiare ale companiei şi distribuirea de dividende, iar conducerea companiei nu a mai reconvocat o altă AGA, în ciuda transmiterii a două adrese în acest sens de către SGG.
Corpul de control a solicitat practic preşedintelui Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Adrian Goicea, transmiterea 1) hotărârilor CS pentru declanşarea procedurii de selecţie, 2) a documentelor privind selecţia expertului independent specializat în recrutarea resurselor umane, inclusiv contractul de prestări servicii încheiat şi anexele sale, 3) întreaga documentaţie întocmită de expertul independent şi de comitetul de nominalizare şi remunerare din cadrul consiliului de supraveghere pe parcursul derulării procedurii de selecţie (plan de selecţie, anunţuri, criterii de selecţie, dosarele candidaţilor, interviurile, lista lungă, lista scurtă, etc.), 4) hotărârile consiliului de supraveghere pentru numirea membrilor directoratului după procedura de selecţie, inclusiv cele în cuprinsul cărora se ia act de renunţarea la mandat sau numiri provizorii, 5) contractele de mandat încheiate cu membrii directoratului, inclusiv actele adiţionale care să cuprindă indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari şi 6) planul de management elaborat pentru mandatul de 4 ani, inclusiv hotărârea consiliului de supraveghere de aprobare a acestuia.
Transelectrica este administrată în sistem dualist de către un Directorat compus din 5 membri cu mandate până în 2024 (Cătălin Niţu - preşedinte, Andreea Mihaela Miu, Marius Viorel Stanciu, Corneliu Bogdan Marcu, Ovidiu Anghel - membri), sub supravegherea unui Consiliu de supraveghere compus din 7 membri (Adrian Goicea - preşedinte, Luiza Popescu, Jean Valentin Comănescu, Oleg Burlacu, Mircea Cristian Staicu, Mihaela Popescu, Ciprian Constantin Dumitru - membri).
Corpul de control a solicitat transmiterea tuturor documentelor menţionate până la finalul zilei de astăzi, 18 mai 2021. Solicitarea este semnată de Silviu Barbu, şeful corpului de control al prim-ministrului.
Transelectrica se găseşte într-o situaţie neclară în condiţiile în care acţionarii au respins în 27 aprilie situaţiile financiare ale companiei şi propunerea de distribuire de dividende în cuantumul a 39,14 milioane de lei. Până acum nu s-a revenit cu o nouă convocare pentru AGA, obligaţie care îi revine conducerii executive a companiei.
Faptul că reconvocarea a întârziat atât de mult - din motive pe care nici SGG (acţionarul majoritar) nu pare să le cunoască - şi există o perioadă de o lună până la ţinerea AGA va duce la depăşirea datei de 31 mai ce obligă la depunerea situaţiilor financiare. Publicaţia e-energia.ro a scris recent că Transelectrica riscă sancţiuni financiare dacă nu depune situaţiile până la 31 mai, iar dacă aceste sancţiuni se aplică Consiliul de Supraveghere va fi obligat să recupereze sumele aferente amenzilor de la cei care se fac vinovaţi de nedepunerea situaţiilor financiare aprobate.
Vinovată într-o anumită măsură pentru situaţia creată la TEL ar fi Laura Raluca Alina Dragotă, 47 de ani, director general adjunct la SGG. Aceasta şi-a dat săptămâna trecută demisia din Consiliul de Administraţie al Transgaz după doar câteva săptămâni de la numire. Atât ea, cât şi Mircea Abrudean, care şi-a dat şi el demisia împreună cu Dragotă săptămâna trecută - fiind de asemenea angajat drept secretar general adjunct al guvernului - s-au autopropus în aprilie pentru CA-ul de la Transgaz ca administratori provizorii deşi făceau parte din Comisia de Evaluare a Administratorilor companiei.
Potrivit surselor noastre, Laura Dragotă "conduce de fapt astăzi SGG". Aceasta se ocupă cu preponderenţă de întreprinderile corporative, Transgaz, Transelectrica, RAAPPS, OPCOM, etc.
"În martie 2018 a fost adusă de pe funcţie de executie din Ministerul Finanţelor pe cabinetul secretarului de stat de la Finanţe Iura Florin - vice PSD Satu Mare -, asta imediat ce Orlando Teodorovici a fost numit ministru de Finanţe. Laura Dragotă a fost protejata lui Codrin Ştefănescu în perioada 2015-2019 căruia îi aranja inclusiv diverse nevoi locative la RAAPPS, ea fiind membru CA RAAPPS din octombrie 2015. Cunoscută ca foarte bună combinatoare în zona guvernanţă şi foarte utilă PSD, a stat pe cabinetul secretarului de stat Florin Iura până la căderea guvernului Dăncilă în noiembrie 2019, intrând apoi pe cabinetul secretarului de stat Gheorghe Pecingină, care a venit la PNL de la ALDE şi mai înainte de la PSD. Din 15 martie 2021 a fost detaşată în SGG, cu exercitare temporară, fără concurs, de pe funcţia de execuţie din Ministerul Finanţelor la SGG ca director general adjunct al Direcţiei Generale Politici Publice şi Control Intern Managerial (DGPPSCIM)", a precizat o sursă pentru ziarul BURSA.
• Probleme pentru Dragotă în activitatea de la SGG. Ar fi ascuns documente pentru declanşarea unui scandal mediatic care să afecteze credibilitatea premierului
De menţionat că Ştefan Jicol, directorul general al Direcţiei Generale Politici Publice şi Control Intern Managerial şi coordonator al Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru SGG, s-a constituit în aprilie drept avertizor de integritate şi a acuzat-o pe Dragotă de mai multe nereguli în activitatea de la SGG, inclusiv în relaţie cu Transelectrica.
Într-un document se arată că, la 12 martie, a fost adusă din Ministerul Finanţelor în SGG o doamnă consilier superior, Laura Dragotă, iar după trei zile, pe cale extraordinară a exercitării temporare a unei funcţii de conducere, aceasta a fost numită în funcţia de director general adjunct al DGPPSCIM. Potrivit documentului, Laura Dragotă, după ce a reuşit să ocupe acest post fără concurs, a demarat o acţiune de acaparare şi control total al Compartimentului Guvernanţă, compartiment aflat în subordinea DGPPSCIM.
În document se susţine că doamna Laura Dragotă a dat ordin Compartimentului Registratură ca toate documentele care privesc activitatea acestor companii să fie direcţionate exclusiv biroului său şi să nu mai ajungă, pe circuitul normal al documentelor, în posesia conducerii, respectiv a lui Ştefan Jicol.
În calitate de avertizor de integritate, Ştefan Jicol dă ca exemplu documentele privind organizarea şedintelor AGA din Transelectrica, care au avut loc în 27, respectiv 29 aprilie, "documente care au fost comunicate de societate către SGG încă din luna martie, prin adresele 139061/29 martie 2021 şi 138171/29 martie 2021 şi care au fost preluate personal de la registratură de către doamna Dragotă". Aceste documente nu erau înregistrate la DGPPSCIM şi nici la Compartimentul Guvernanţă până la 19 aprilie când Ştefan Jicol s-a constituit avertizor de integritate, acesta susţinând că nu i-au fost puse la dispoziţie de Laura Dragotă.
Conform avertizării, una din explicaţiile ascunderii acestor documente ar fi aceea că se urmărea neparticiparea reprezentantului SGG la cele două şedinţe AGA ale Transelectrica şi declanşarea unui scandal mediatic care să afecteze imaginea publică a conducătorului SGG, a premierului şi a directorului DGPPSCIM, respectiv Ştefan Jicol.
De asemenea, în document se arată că Dragotă duce o activitate subversivă în instituţie şi scurtcircuitează în mod voi traseul documentelor, fapt ce încalcă în mod grav dispoziţiile legale şi care ar putea fi explicat numai prin prisma unor posibile acte de corupţie sau de ilegalitate gravă.
1. Aici ciolanul ...
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2021, 21:59)
s - a splitat pt. a împăca și capra și varza . Concomitent apar prețurile care demască că nu - i monopol și - i concurență acerbă între ,, furnizori " ...
2. Când ciolanul nu mai ajunge....
(mesaj trimis de Radu de la Afumați în data de 19.05.2021, 19:43)
Aceste lupte sunt cauzate de faptul că ciolanul nu mai ajunge la toți leii cu pensii speciale care trag de el iar între timp mai apare și o haită de hiene care ar vrea să participe la acest ospăț....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2021, 08:41)
Corpul de control sa verifice si cum se fac angajarile in Transel ectrica..exact ca la Apele Romane...si modul cum s a efectuat restructurarea, cand au fost idepartati 30 de specialiști si inlocuiți cu lipitori de afișe pnl..intr un sector strategic..(!)....