Producătorul de componente pentru aeronave Turbomecanica Bucureşti (TBM) a raportat, pentru primele trei luni ale anului, o cifră de afaceri de 45,6 milioane lei, în creştere cu 32% faţă de cea din primul trimestru al anului trecut, în vreme ce profitul net s-a ridicat la aproape 4,2 milioane lei, de peste trei ori mai mare comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie-martie 2024, de 1,28 milioane lei, potrivit unui raport al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Cifra de afaceri obţinută a depăşit cu 67% obiectivul stabilit de 27,2 milioane lei, echivalentul mediei primului trimestru din ultimii cinci ani. "Deşi depăşirea este semnificativă faţă de obiectiv, trebuie avut în vedere că cifra de afaceri realizată în primul trimestrul al acestui an reprezintă o excepţie determinată de modificarea calendarului de livrări către IAR Braşov", se arată în raportul companiei de la BVB.
Cheltuielile din exploatare ale companiei s-au diminuat cu aproape 2% în primul trimestru, la 32,3 milioane lei. Cheltuielile cu materiile prime, materiale consumabile şi mărfuri au avu o scădere de 13%, până la 12,1 milioane lei, în vreme ce cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 12%, la 14,2 milioane lei, faţă de cele din primul trimestru al anului.
În aceste condiţii, Turbomecanica a raportat un câştig din exploatare de aproape 5,8 milioane lei, pentru perioada ianuarie-martie a acestui an, de aproape două ori şi jumătate mai mare decât cel din acelaşi interval al anului trecut, de 2,34 milioane lei, în vreme ce din activităţile financiare compania a înregistrat o pierdere de 0,6 milioane lei.
Marja profitului net a fost de 9,2%, apropiată de obiectivul companiei de 10% şi în creştere faţă de primul trimestrul al anului 2024, când marja a fost de 3,7%. "Situarea marjei de profit în primul trimestru din 2025 la 9,2%, chiar dacă situează Turbomecanica în afara ţintei stabilite, reprezintă o performanţă ţinând cont de sezonalitatea producţiei/vânzărilor companiei", se arată în raportul companiei, adăugându-se: "Instabilitatea mediului economic global din ultimii cinci ani şi premisele menţinerii acesteia atât pe plan internaţional cât şi intern, reprezintă factori perturbatori ai variaţiei marjei de profit".
Cel mai mare acţionar al companiei este Radu Viehmann, care la finele anului trecut avea 25,9% din capitalul Turbomecanica, în timp ce Dana Maria Ciorapciu deţinea 15,2% din producătorul de componente pentru aeronave.
Opinia Cititorului