Crosspoint Real Estate, Asociat Internaţional al Savills în România, anunţă, într-un comunicat remis redacţiei, că a intermediat tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri în suprafaţă de peste 6.000 de metri pătraţi în primul semestru din 2025, către companii care activează în tehnologie, producţie de tehnică militară, construcţii şi finanţare agricolă. Aceste contracte au crescut valoarea totală a portofoliului de spaţii de birouri intermediate de Crosspoint la peste 45 de milioane de euro.
Valentin Neagu, Managing Director în cadrul Crosspoint Real Estate, a declarat: „Rezultatele noastre din primul semestru reprezintă o confirmare a strategiei Crosspoint de a-şi consolida divizia de birouri, iar tranzacţiile de închiriere pe care le-am realizat în primele şase luni din 2025 se înscriu în tendinţele pieţei în privinţa sectoarelor din care provine cererea cea mai mare”.
Sursa citată precizează:
„Din suprafaţa tranzacţionată de Crosspoint Real Estate în acest an, două treimi reprezintă spaţii din clădiri office din Bucureşti închiriate de companii din tehnologie, producţie de tehnică militară şi finanţare agricolă, companii nou intrate pe piaţa locală, ceea ce reprezintă un semnal clar că România continuă să fie percepută ca un mediu de afaceri stabil şi atractiv, iar o treime - o tranzacţie de peste 2.000 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, prin care o companie din tehnologie şi-a reînnoit contractul existent”.
Mădălina Marinescu, Head of Office Agency în cadrul Crosspoint Real Estate, a declarat: „În prima jumătate a anului, am observat o revenire a interesului companiilor din sectorul IT faţă de spaţiile de birouri. Dacă anterior acestea adoptau o abordare mai rezervată în ceea ce priveşte închirierea unor suprafeţe generoase, în prezent tendinţa se orientează tot mai mult către expansiune şi dezvoltare. Această schimbare se reflectă şi printr-o creştere a prezenţei fizice la birou, ceea ce reprezintă un alt indicator pozitiv al faptului că piaţa îşi reporneşte motoarele şi că încrederea în perspectivele economice se consolidează”.
Aceeaşi sursă mai menţionează:
„În primul semestru al anului 2025, suprafaţa totală de birouri închiriate în Bucureşti a fost de 112.225 mp, ceea ce reprezintă o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Un procent de 56% din total, adică 62.718 mp, reprezintă suprafaţa închiriată netă (excluzând reînnoirile şi subînchirierile), în scădere cu 23% comparativ cu primul semestru al lui 2024.
În primele şase luni ale anului 2025, după o perioadă în care sectorul Tech a fost motorul principal al cererii de spaţii de birouri, s-a observat o creştere a interesului din partea sectorului financiar-bancar, care a reprezentat 31% din cerere. Sectorul Tech a ocupat locul al doilea, cu 16%, urmat de serviciile profesionale (15%), serviciile pentru consum şi agrement (12%) şi serviciile pentru afaceri (10%). Cu toate acestea, sectorul Tech continuă să conducă cererea netă, cu închirieri noi ce au depăşit 13.000 mp în Bucureşti, în prima jumătate a anului.
Interesul mai scăzut al companiilor pentru spaţii noi de birouri a menţinut rata de neocupare aproape de 12%, în ciuda faptului că în această perioadă nu au fost livrate proiecte noi majore. Chiriile nu au înregistrat creşteri semnificative în prima jumătate a anului, iar nivelul maxim al chiriei s-a menţinut la nivelul de 22 EUR/mp/lună”.
Ilinca Timofte, Head of Research al Crosspoint Real Estate, menţionează: „Din trimestrul al treilea, ne aşteptăm ca majorarea taxelor, creşterea preţurilor la energie şi accelerarea ritmului inflaţiei să influenţeze direct nivelul chiriilor şi al cheltuielilor de mentenanţă pentru spaţiile de birouri. Aceşti factori vor exercita o presiune suplimentară asupra cererii, care este deja moderată în acest an, afectând apetitul companiilor pentru extindere sau relocare”.
Sursa citată concluzionează:
„Cele mai căutate hub-uri de birouri din capitală rămân zona Centru-Vest (32% în totalul închirierilor din primul semestru), CBD (24%) şi Floreasca-Barbu Văcărescu (20%)”.
Opinia Cititorului