CSAT a decis achiziţionarea de avioane F-35 pentru Forţele Aeriene Române

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 12 aprilie 2023

CSAT a decis achiziţionarea de avioane F-35 pentru Forţele Aeriene Române

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, ieri, achiziţionarea de avioane F-35 pentru Forţele Aeriene Române, conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale emis în urma şedinţei convocată de preşedintele Klaus Iohannis.

"Realizarea unor capabilităţi operaţionale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE, cât şi descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităţilor de apărare menţionate va include, printre altele, capabilităţi sporite de apărare aeriană şi anti-rachetă pentru protecţia forţelor proprii şi capabilităţi avansate şi diversificate de foc şi de lovire cu precizie la mare distanţă. Procesul de modernizare a Forţelor Aeriene Militare va continua prin achiziţionarea de avioane de ultimă generaţie F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia. În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a", se arată în comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

Conform informaţiilor recente, autorităţile centreale de la Bucureşti vizează achiziţionarea a avioanelor F-35 Lightning II.

Potrivit informaţiilor furnizate de Wikipedia, F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât şi de asalt. Printre capabilităţile sale se numără şi recunoaştere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară şi război electronic. A fost proiectat de Lockheed Martin în parteneriat cu Northrop Grumman şi BAE Systems în cadrul programului Joint Strike Fighter. F-35 a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006, urmând ca mai apoi să intre în serviciu pe 31 iulie 2015 în Infanteria Marină a SUA (F-35B), 2 august 2016 în Forţele Aeriene ale SUA (F-35A) şi 28 februarie 2019 în Forţele Navale ale SUA (F-35C). Livrările de F-35 pentru Forţele Armate ale SUA sunt programate să se deruleze până în 2037.

F-35 poate atinge o viteză maximă de 1,6 Mach, are o autonomie de zbor de 2800 kilometri, din care 1239 kilometri pot fi în misiune de luptă şi este dotat cu un tun rotativ de 25 milimetri, cu patru ţevi şi 180 de cartuşe. Sarcina utilă totală a armamentului de pe un F-35 este de 8.200 kilograme. De aceea, la bordul se află mai multe tipuri de rachete, cum ar fi:

- aer-aer: AIM-9X Sidewinder, AIM-120 AMRAAM, AIM-132 ASRAAM

AIM-260 JATM, MBDA Meteor (Blocul 4, pentru F-35B),

- aer-sol: AGM-88G AARGM-ER (Blocul 4), AGM-158 JASSM, SPEAR 3 (Blocul 4, în dezvoltare, integrare contractată), JAGM

- aer-sol antinavă: JSM, AGM-158C LRASM.

F-35 mai poartă la bord şi o serie de bombe cum sunt cele din Seria Joint Direct Attack Munition (JDAM), bombe ghidate cu laser din seria Paveway, bombă cu alunecare ghidată de precizie - AGM-154 JSOW, bombe cu diametru mic GBU-39 (SDB), GBU-53/B StormBreaker, şi se află în curs de certificare bomba nuclerară B 61 model 12.

Preţul unui avion F-35 Lightning II variază între 78 milioane dolari şi 89,3 milioane dolari, în funcţie de modelul ales - A, B sau C. Preţurile respective sunt incluse într-un acord încheiat la finalul anului trecut şi prezentat în 3 ianuarie 2023 de site-ul www.airandspaceforces.com, şi se referă la avioanele ce vor fi livrate de SUA în următorii ani către Belgia, Finlanda şi Polonia.

Pe lângă achiziţia avioanelor F-35, în cadrul şedinţei de ieri membrii CSAT au mai discutat despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe implicaţiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluţii, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum şi în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale pentru Ucraina.

În acest context şi prin perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, care va avea loc în această vară, membrii CSAT au discutat şi despre situaţia din Republica Moldova, care este din ce în ce mai expusă agresiunilor şi presiunilor ruse.

"Republica Moldova este ţinta unor acţiuni hibride de destabilizare, de o intensitate şi o complexitate fără precedent. Membrii Consiliului au accentuat modul profesionist, democratic şi responsabil în care aceste acţiuni au fost gestionate de autorităţile de la Chişinău. În acest context, au fost analizate modalităţile optime de continuare a unei susţineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienţei sale".

Prin prisma celor de mai sus, membrii CSAT au stabilit continuarea demersurilor de sprijin în plan european şi internaţional, în beneficiul Republicii Moldova.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Educatie,sanatate,salarii,pens ii in ordine,

    numai super arme vechi la super preturi ne mai lipsea 

    1. Matale se pare ca gramatica iti "lipseau"

      Sunt un produs 100 % a "Romaniei Educate",

      de acum incolo gramatica va fi lipsa generalizata 

      Chiar daca sunteti facut analfabet,aveti dreptate in ce spuneti. Ca sa iesim din fundatura unde a adus Romania dupa 1989 politicienii din toate partidele,pompos numite democrate,in fond o CLOACA de TRADATORI si HOTI,Romania devenita un HOIT din care se HRANESC BOGATII lumii,nu este decat o iesire ,iato. ROMANIA,sa treaca in componenta SUA ca al doilea 52 lea STAT,si atunci vor disparea toti acesti asazisi politicieni romani,iar Romania,ar avea bani pentru romani si toate nevoile lor mai multi ca si Germania. In plus,vom avea SECURITATE cum nu am avut niciodata,justitie dreapta(procurorii si judecatorii sa fie alesi) nu numiti ca sa apere PRADATORII din POLITICA. ARMATA,POLITIA,SERVICIILE vor servi INTERESELE ROMANIEI si ROMANILOR si nu vor mai face SLUJ in fata STRAINILOR. Pentru acest lucru,trebuie sa se nasca in ROMANIA oameni de STAT ca si cei care au reusit sa faca ROMANIA MARE,nu TRADATORI ca AZI.!

      Daca vreti ca Rusia sa fie descurajata sa ne atace precum pe Ucraina trebuie sa avem.armament ultramodern. E mai bine sa platim bani pentru asigurarea apararii decat sa platim bani pentru a duce un razboi. In rest da avem nevoie si de educatie si de sanatate si de salarii si pensii. Dar avem nevoie si de siguranta de a ne creste copiii fara a fi in mijlocul unui razboi si a se bucura de avantajele democratiei. Eu cred ca da va trebui sa punem accent pe cumpararea de armanent in fiecare an pentru asigurarea preventiei.

      El n-are nici copii, nici educație, niciun rost pe lume, e doar un propagandist sovietic.

      "Rusia sa fie descurajata sa ne atace precum pe Ucraina"

      o prostie cat casa aceasta idee, 

      Rusia sa atace NATO care este mai puternica decat 15 Rusii 

      atat militar,economic nici nu are sens sa discutam,

      "frica tarilor NATO" practic un NONSENS  

    Asa-i cand iti cumperi Bugatti pe credit, dar tu aveai bani cash de Renault Clio.

    Si mai sunt inca , care se intreaba pentru ce sint atatea razboaie .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb