Cum de au explodat profiturile Transelectrica şi Electrica la 9 luni?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Companii / 24 noiembrie 2022

Cum de au explodat profiturile Transelectrica şi Electrica la 9 luni?

În condiţiile în care tot mai multe capacităţi de producţie se închid din cauza preţurilor mari din energie, iar consumatorii casnici încearcă să se restrângă la rândul lor pentru a-şi potrivi consumul în tot soiul de scheme de plafonare, evoluţia profiturilor celor două companii din sfera de transport, distribuţie şi furnizare de energie electrică a luat prin surprindere pieţele bursiere.

Electrica a avut o pierdere de 552 milioane lei în 2021 şi înregistra deja una de 175 milioane lei după primele 6 luni din acest an, când a venit surpriza - profit de 533 milioane lei raportat la T3. O altă surpriză era creşterea veniturilor din exploatare de la 5,1 miliarde lei în trimestrul al treilea din 2021 la 10,2 miliarde lei la T3 din 2022, practic o dublare.

Transelectrica, la rândul său, de la un profit de 80 milioane lei în 2021 şi unul de 31 milioane lei raportat după primele 6 luni din acest an, a sărit brusc la 418 milioane lei la raportarea de la T3.

Şi, ca şi la Electrica, avem o dublare a veniturilor din exploatare, la 4,8 miliarde lei de la 2,3 miliarde lei după primele 9 luni din 2021.

Cum era de aşteptat, investitorii au reacţionat agresiv după aceste raportări, mai ales că acţiunile se aflau într-un trend puternic descendent până atunci, şi au urcat cotaţiile Electrica de la 6,6 lei la 7,7 lei/acţiune, Transelectrica având la rândul său o creştere de la 18,4 la 21 de lei/acţiune. Ulterior am avut şi ceva corecţii de marcare a profiturilor, iar Transelectrica mai păstrează totuşi o depreciere de 10% în acest an, iar Electrica una de 27%.

De unde au apărut profiturile senzaţionale în ultimul trimestru?

Ambele companii explică destul de bine provenienţa lor în raporturile trimestriale.

"Din data de 30 septembrie 2022 se aplică prevederile OUG nr. 119/2022, prin care costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022-31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT) faţă de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial. Astfel, costurile capitalizate se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării şi se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate aprobată de către ANRE, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri şi se recunosc ca o componentă disctinctă" se arată în raportul Transelectrica.

Pentru primele nouă luni ale anului 2022, compania a capitalizat suma de 279 milIoane lei, reprezentând CPT suplimentar calculat ca diferenţă dintre costul net cu achiziţia CPT şi costul CPT inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie-30 septembrie 2022.

"Alte venituri din exploatare au înregistrat, în primele nouă luni ale anului 2022 comparativ cu 2021, o creştere de 2,05 miliarde lei, ajungând la o valoare de 2,19 miliarde lei, ca urmare a înregistrării pe segmentul de furnizare a subvenţiilor a unei sume de 2,06 miliarde lei (valori de recuperat ca urmare a aplicării plafonării preţurilor la energie electrică), recuperabile de la Ministerul Energiei.

Pe segmentul de distribuţie, se recunoaşte capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziţia de electricitate ca venituri din producţia de imobilizari necorporale în valoare de 779,8 milioane lei realizate în perioada 1 ianuarie 2022-30 septembrie 2022, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT). Costurile capitalizate se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării şi se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate (RRR) aprobată de ANRE, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri", se arată şi în raportul Electrica.

După cum se vede, deşi costurile capitalizate urmau să fie amortizate în 5 ani, ambele companii le-au trecut deja în profit şi de aici şi surpriza de care vorbeam în raportări. Sunt însă şanse reduse să vedem transformate în dividende toate aceste profituri de ultimă oră.

Şi asta pentru că, din păcate, odată cu aceste venituri neaşteptate au continuat să crească şi datoriile celor două companii. La Electrica datoriile totale după al treilea trimestru urcaseră la 5,5 miliarde lei, de la 2,3 miliarde în T3 din 2021 (2,5 miliarde lei totalizează acum creanţele), iar la Transelectrica de la 2 miliarde lei s-a urcat la 4,5 miliarde (şi aici sunt creanţe de 3,6 miliarde lei).

Rămâne de văzut cum se va descurca acest segment de activitate din 2023, odată cu trecerea la statul de semi-reglementare (transportatorul, distribuitorii şi furnizorii vor cumpără energia la 450 lei/MWh de la producători, mult sub nivelul actual al pieţei). Deocamdată, nu toţi sunt curioşi să experimenteze noile condiţii de piaţă, Enel anunţând recent că îşi menţine decizia de a părăsi piaţa românească.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dimpotriva, opinia mea este ca sunt sanse mari sa se acorde dividende substantiale, intrucat Statul Roman este actionar la aceste societati si este interesat ca prin intermediul Ministerului Energiei sa-si compenseze (recupereze) suventiile acordate acestor transportatori si furnizori de energie electrica, sumele respective urmand sa fie folosite la completarea bugetului de stat in vederea acoperirii celorlalte cheltuieli la care este supus bugetul pe anul 2023. Nu exclud nici varianta acordarii unor dividende speciale pana la sfarsitul anului sau in prima parte a anului viitor, indeosebi de catre Transel ectrica, unde Statul este actionar majoritar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb