Cutremur pe pieţele internaţionale

Adina Ardeleanu
Internaţional / 06 august 2011

Cutremur pe pieţele internaţionale

Temeri privind o nouă recesiune

BVB la minimul din noiembrie

Francul şi euro, în creştere faţă de leu

"Roşu" a fost culoarea dominantă pe pieţele financiare, ieri, iar Bursa de la Bucureşti nu a făcut excepţie.

Tensiunile acumulate privind discuţiile despre creşterea plafonului de îndatorare al SUA, precum şi problema datoriilor suverane în Europa s-au tradus în scăderi ale acţiunilor cotate.

Startul a fost dat de indicele american Dow Jones, care a scăzut, joi, cu peste 500 de puncte (4,3 %), ajungând la 11.384 puncte, minimul după 22 octombrie 2008. Au urmat, în dimineaţa de vineri, pieţele europene, care au deschis cu scăderi puternice.

Imediat, China şi Japonia au făcut un apel de urgenţă la o cooperare internaţională mai strânsă după căderea pieţelor bursiere, provocate de temerile reîntoarcerii recesiunii în SUA şi de criza datoriilor din zona euro. Ambele state, importanţi creditori ai SUA, ar suferi efecte economice majore din cauza unei contagiuni în zona Asiei

Spiritele s-au mai calmat în cursul după-amiezii, când lumea a primit veşti bune din piaţa muncii americane.

Economia SUA a creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări, în luna iulie, iar rata şomajului a scăzut. Potrivit Departamentului Muncii, numărul angajaţilor a sporit cu 117.000 luna trecută, după un avans de 46.000 în iunie. Analiştii estimau un plus de 85.000 de posturi. Conform datelor oficiale, rata şomajului a scăzut la 9,1% în iulie, de la 9,2% în luna precedentă.

Pieţele europene au mai recuperat din pierderi, în timp ce acţiunile de la bursele americane au deschis ziua în creştere.

Efectul anunţului SUA nu a fost însă de durată, iar temerile investitorilor au revenit. Cotaţiile acţiunilor din pieţele europene şi-au reluat deprecierile, iar cele din SUA au ajuns şi ele pe minus.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu 0,5% şi, respectiv, cu 2%, iar piaţa de la Paris avansa cu 1,4%. Bursele din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de cel mult 2,4%.

Seismul s-a simţit şi la Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti a evoluat, ieri, în ton cu pieţele internaţionale, atingând nivelul minim din noiembrie.

La finalul zilei, indicele compozit BET-C ajunsese la 2.980,86 de puncte, după o depreciere de 4,81%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistra un recul de 4,06%. Scăderile indicilor de la BVB au depăşit 6% pe parcursul zilei de ieri, însă pierderile s-au mai domolit după publicarea datelor privind şomajul din SUA.

Francul, la maxim istoric

Francul elveţian a fost cotat, ieri, la 3,9130 lei, în creştere cu 9,59 bani, atingând astfel un nou maxim istoric. În raport cu euro paritatea a urcat cu 1,83 bani, la 4,2419 lei/euro.

Leul s-a depreciat în cursul dimineţii, iar punctul maxim a fost atins în prima oră, de 4,2550 lei/euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume mai mari de valută, pe fondul aversiunii crescute la risc a jucătorilor.

Pe parcursul zilei, moneda naţională a recuperat pierderile înregistrate la deschiderea sesiunii, iar cursul a coborât sub 4,24 lei/euro, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, după ce temerile privind intrarea economiei americane într-o nouă recesiune s-au calmat în urma datelor mai bune pe piaţa muncii din SUA.

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2350 - 4,2370 lei/euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se pare ca guvernul american numara somerii ca si al nostru: "Singurul motiv pentru care rata şomajului nu a urcat ci a coborât a fost faptul că 200.000 de oameni au părăsit piaţa muncii", consideră Roubini. Conform acestuia, rata şomajului a scăzut, "nu pentru că au fost create noi locuri de muncă ci pentru faptul că oamenii sunt atât de descurajaţi încât abandonează pur şi simplu piaţa muncii"

    1. Afirmatie corecta a dlui anonim. Similitudini ale pietei muncii din SUA cu piata muncii din tara noastra exista...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro