Hidroelectrica lansează primul proiect fotovoltaic flotant din România

I.S.
Piaţa de Capital / 21 iulie, 15:25

Hidroelectrica lansează primul proiect fotovoltaic flotant din România

Hidroelectrica anunţă astăzi, 21 iulie 2025, semnarea contractului cu WALDEVAR Energy cu sprijinul subcontractanţilor şi terţilor susţinători pentru sistemul flotant de panouri fotovoltaice, proiect pilot NUFĂRUL, în judeţul Olt, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri competitive (licitaţie deschisă), în cadrul căreia au fost depuse două oferte, câştigătorul desemnat fiind WALDEVAR Energy cu sprijinul subcontractanţilor şi terţilor susţinători: MARINE RESEARCH, SC DHI-SW PROJECT SRL şi MAKOR ENERGY SOLUTIONS. Valoarea contractată este de 39.250.000,00 lei fără TVA, cu termen de realizare de 14 de luni (4 luni pentru proiectare şi 10 luni pentru execuţie).

Scopul obiectivului de investiţii „Sistem flotant panouri fotovoltaice - proiect pilot NUFĂRUL” este realizarea unei noi capacităţi de producere de energie electrică prin intermediul unei centrale electrice fotovoltaice cu amplasare în zona de sud a României, în judeţul Olt, pe luciul lacului de acumulare care deserveşte Centrala Hidroelectrica Ipoteşti, aflat în exploatarea Hidroelectrica.

Potrivit comunicatului, obiectivele urmărite prin realizarea unei centrale electrice fotovoltaice (CEF) flotantă sunt legate de:

-Realizarea unei capacităţi suplimentare de producţie a energiei electrice din sursă regenerabilă;

-Diversificarea portofoliului de producţie Hidroelectrica;

-Valorificarea potenţialului luciului de apă al lacurilor de acumulare;

-Eficientizarea modului de exploatare şi de valorificare a energiei electrice produse ca urmare a sinergiei dată de utilizarea capacităţii de producţie solare cu cea hidro din amplasament;

-Acumularea de know-how privind realizarea şi exploatarea capacităţilor solare;

-Replicarea conceptului şi a soluţiilor utilizate în cadrul prezentului proiect în celelalte amenajări hidroenergetice;

Sunt avute în vedere lucrări de execuţie „la cheie” a obiectivului de investiţie, care includ:

-proiectarea tehnică

-achiziţia echipamentelor

-realizarea lucrărilor de montaj şi instalare:

Instalarea de panouri fotovoltaice bifaciale cu rezistenţă la umiditate ridicată

Realizarea de structuri modulare din HDPE (polietilenă de înaltă densitate) sau soluţii inovatoare sustenabile

Soluţii de ancorare pentru stabilizare şi adaptare la variaţiile nivelului apei

Configuraţie electrică

Invertoare şi sistem de cablare optimizat pentru reducerea pierderilor

Soluţia integrării cu reţeaua naţională

Automatizare şi monitorizare

-Testare şi punere în funcţiune

Sistemul fotovoltaic constă în panouri fotovoltaice de 620 Wp, invertoare de 100 kW, putere totală instalată în panouri de 10 MW şi energia produsă de circa 13,4 GWh/an. Racordarea la Sistemul Energetic Naţional se va face prin intermediul a 4 posturi de transformare cu racordare în staţia electrică a Centralei Hidroelectrice Ipoteşti, existente.

"Acesta este primul proiect de sistem flotant panouri fotovoltaice pentru Hidroelectrica şi reprezintă un succes în demersurile noastre de a dezvolta zona de inovaţie şi de diversificare a producţiei. Felicit cu această ocazie membrii echipei care au contribuit la dezvoltarea acestui proiect şi le doresc succes în procesul de implementare.”, a declarat Kàroly Borbèly, Ceo Hidroelectrica.

"'Proiectul pilot Nufărul, cel mai mare de acest gen din Uniunea Europeană, reprezintă o integrare funcţională şi eficientă între energia hidroelectrică şi cea fotovoltaică. Este un prim pas concret către valorificarea potenţialului fotovoltaic semnificativ al bazinelor hidroelectrice din România. WALDEVAR Energy va implementa această iniţiativă vizionară promovată de Hidroelectrica, utilizând cele mai avansate tehnologii disponibile şi confirmând, încă o dată, capabilităţile sale în materie de inovare şi leadership în domeniul fotovoltaic.'', a declarant ALESSANDRO AMATO, CEO WALDEVAR Floating PV Systems.

Conform sursei, această investiţie marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de sistem flotant de panouri fotovoltaice implementat de Hidroelectrica. Prin această achiziţie, compania face un pas important către eficientizarea resurselor, diversificarea portofoliului, oferirea de servicii complexe prin accesarea tehnologiilor moderne din domeniu.

Compania îşi reafirmă astfel angajamentul faţă de promovarea energiilor regenerabile şi modernizarea infrastructurii de producţie, în linie cu strategia naţională de tranziţie către o economie verde şi sustenabilă.

Hidroelectrica SA deţine si operează CEE Crucea Nord cu o capacitate instalată de 108MW, centrala electrică fiind în operare încă din anul 2014.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 188 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,4 GW şi - în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb