DANIELA ROPOTĂ, PREŞEDINTELE AAFBR:"Partea de ESG ne îndeamnă să privim investiţiile în perspectivă"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie

"Partea de ESG ne îndeamnă să privim investiţiile în perspectivă"

"Există o corelaţie puternică între integrarea criteriilor ESG în activitatea companilor şi performanţa financiară", spune analistul financiar, citând un studiu OECD

Criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă (Environmental, Social and Corporate Governance - ESG) îi fac pe analişti şi investitori să privească proiectele de investiţii ale companiilor în perspectivă, evaluând beneficiile pe care acestea pot să le aducă atât pentru companie, cât şi pentru societate în ansamblu, a spus la finele săptămânii trecute Daniela Ropotă, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Daniela Ropotă a declarat: "Un studiu al OECD arată că primul criteriu pentru care antreprenorii aleg criteriile ESG este performanţa. Există o corelaţie puternică între integrarea criteriilor ESG în activitate şi performanţa financiară. Pe al doilea loc este reputaţia. Acele companii au o reputaţie mai bună în faţa investitorilor, finanţatorilor, partenerilor de afaceri şi clienţilor. Pe al treilea loc este riscul mai mic. În perioade de criză, acele companii sunt mai bine pregătite şi mai rezistente şi, cu siguranţă, pot aduce randamente mai bune pe termen lung investitorilor".

Preşedintele AAFBR a adăugat: "Noi, ca analişti şi investitori, ar trebui să avem o viziune mai mult pe termen lung decât pe termen scurt. Acum ne uităm la rezultatele financiare ale unei companii, vedem poate că a avut o pierdere şi atunci există o reacţie pe măsură. Însă, partea de ESG ne îndeamnă pe toţi să privim lucrurile în perspectivă, să ne uităm la proiectele de investiţii pe care le realizează acele companii şi la beneficiile pe care le-ar putea aduce, atât pentru performanţa companiei cât şi pentru noi, ca societate".

Conform analistului financiar, în ultimii ani, atât în Statele Unite cât şi în Europa, au apărut tot mai multe ETF-uri care se concertrază pe companii ce urmează bune practici ESG. "Tot mai mulţi investitori caută companii cu rating-uri bune pe partea de ESG. Sunt instrumente care vor fi din ce în ce mai căutate", a conchis Daniela Ropotă.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional. Standardele ESG sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) - impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) - relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţă corporativă) - respectarea normelor de guvernanţă corporativă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro