Decizie crucială a Consiliului European: UE intră în era apărării comune

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie

Liderii europeni au căzut de acord că e nevoie de accelerarea proiectelor comune în domeniile de capabilităţi prioritare, într-o logică de complementaritate cu NATO, valorificând inclusiv mecanismele oferite de SAFE. Agenţia Europeană de Apărare va juca un rol central în acest efort, prin facilitarea agregării cererii şi coordonarea iniţiativelor statelor membre, iar sprijinul Comisiei şi al Înaltului Reprezentant este esenţial pentru a transforma aceste planuri în realitate. (Sursa foto: https://newsroom.consilium.europa.eu)

Liderii europeni au căzut de acord că e nevoie de accelerarea proiectelor comune în domeniile de capabilităţi prioritare, într-o logică de complementaritate cu NATO, valorificând inclusiv mecanismele oferite de SAFE. Agenţia Europeană de Apărare va juca un rol central în acest efort, prin facilitarea agregării cererii şi coordonarea iniţiativelor statelor membre, iar sprijinul Comisiei şi al Înaltului Reprezentant este esenţial pentru a transforma aceste planuri în realitate. (Sursa foto: https://newsroom.consilium.europa.eu)

English Version

Liderii celor 27 state membre ale Uniunii Europene au decis, ieri, la Bruxelles, accelerarea în următorii cinci ani a transformării blocului comunitar într-un actor credibil şi eficient în domeniul apărării, capabil să reacţioneze la întreg spectrul ameninţărilor cu care se confruntă continentul.

Pentru a atinge acest obiectiv, Consiliul European susţine, potrivit concluziilor pe tema "Apărării şi Securităţii Europene” publicate la finalul reuniunii de ieri, ideea unei Europe care îşi sporeşte capacitatea de acţiune fără a substitui, ci completând eforturile NATO, care rămâne fundamentul apărării colective pentru membrii săi. Totodată, se impune o creştere substanţială şi coordonată a investiţiilor în apărare, cu o alocare mai eficientă a resurselor, inclusiv prin mecanisme europene şi naţionale. În acest sens, adoptarea regulamentului SAFE şi activarea derogărilor din Pactul de Stabilitate şi Creştere sunt paşi concreţi ce oferă statelor membre o marjă de manevră suplimentară în materie de finanţare.

În paralel, accentul este pus pe stimularea investiţiilor în sectorul apărării şi pe implicarea capitalului privat, cu sprijinul instituţiilor financiare europene, în special al Băncii Europene de Investiţii, care este îndemnată să îşi revizuiască politicile şi să extindă capacitatea de finanţare în acest domeniu. Pentru a răspunde cererii urgente de echipamente, Consiliul European insistă asupra unei mai bune coordonări a achiziţiilor, standardizării şi integrării pieţei europene de apărare, cu obiectivul de a construi o bază industrială robustă, inovatoare şi rezilientă.

Liderii europeni au căzut de acord că e nevoie de accelerarea proiectelor comune în domeniile de capabilităţi prioritare, într-o logică de complementaritate cu NATO, valorificând inclusiv mecanismele oferite de SAFE. Agenţia Europeană de Apărare va juca un rol central în acest efort, prin facilitarea agregării cererii şi coordonarea iniţiativelor statelor membre, iar sprijinul Comisiei şi al Înaltului Reprezentant este esenţial pentru a transforma aceste planuri în realitate. De asemenea, se acordă o atenţie specială dezvoltării tehnologice şi inovării, ca factori strategici în modernizarea sectorului de apărare.

Sprijinul pentru industria europeană de apărare, inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii, este văzut ca un element-cheie pentru extinderea capacităţilor de producţie, iar avansarea rapidă a cadrului legislativ, în special a Programului industriei europene de apărare şi a pachetului „Omnibus pentru pregătirea în apărare”, este considerată o prioritate. Totodată, se subliniază importanţa apărării tuturor frontierelor Uniunii Europene, în special a celor din est, dar şi a celorlalte puncte vulnerabile, având în vedere riscurile persistente reprezentate de actori statali ostili.

Un alt punct important în apărarea Europei este mobilitatea militară, care devine un pilon al eficienţei operaţionale europene. În acest sens, liderii statelor membre UE solicită Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant al blocului comunitar sunt invitaţi să propună măsuri suplimentare în acest sens, pentru a asigura o deplasare rapidă a echipamentelor şi trupelor în toate cele 27 de ţări membre.

Consiliul European susţine colaborarea cu parteneri care împărtăşesc valorile şi obiectivele Uniunii în materie de securitate şi politică externă este văzută drept esenţială, iar parteneriatele recente cu Regatul Unit şi Canada sunt salutate ca paşi concreţi în această direcţie.

În perspectivă, Consiliul European va reveni asupra acestor teme în luna octombrie, evaluând progresele şi stabilind paşii următori. Întregul demers are loc cu respectarea specificului politicilor de securitate ale fiecărui stat membru şi în conformitate cu tratatele europene, într-un efort comun de consolidare a apărării europene şi a capacităţii Uniunii de a-şi proteja cetăţenii într-o lume tot mai instabilă.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. DE ACORD, DAR NU SE PRIMESC NOI MEMBRI ANGRENATI DEJA IN DIVERSE RAZBOAIE!

    1. ha ha

    800 miliarde euro cheltuieli ptr. inarmare,

    si noi n e plangem ca avem deficit bugetar ?? 

    ca se taie ajutorul de inmormantare/burse la copii si studenti/ 

    taxe si impozite marite/salarii si pensii cel putin inghetate  

    la inflatia mare este practic egal cu taierea lor in timp..... 

    asta da politica pro-europeana,

    slava ukri 

    1. Noi am vrea sa fie pace, sa cheltuim banii pe altceva, dar a innebunit Putin la batranete.

      De vina e Zelenski care l a provocat in nestire si si a vandut tara dar asta e arhicunoscut

    val de minciuni si umflari de muschi la Bruxel cu rezultate de 2 lei, o multime de hartii,

    vor concretiza partial vreo 2 - 3 in 20 de ani, restul niciodata, 

    nici macar noi sanctiuni (care oricum ar fi fost degeaba) impotriva Rusiei nu au fost in stare sa impuna (cu care ne au facut capul calendar luni de zile de 5 ori pe zi), ce penibil,

    Putin se strica de ras (in timp ce i se cumpara tot mai multe hidrocarburi) 

    1. Si cu putin timp inainte aceeasi risipa si bataie de joc la Haga, ăștia nu mai au nici un scrupul

    Nu au fost impuse noile sanctiuni impotriva Rusiei,

    (raman doar alea vechi cu efect = ZERO),  

    se importa hidrocarburi de la Rusia masiv,

    ce interesant 

    1. Putler deja plange - nu se mai importa cine stie ce din mujicie. Vrea sa dea in judecata occidentul ca-i blocheaza banii - deci a cam ajuns la fundul sacului.

      Da, s a renuntat la sanctiunile noi (oricum ar fi fost degeaba, ca cele vechi), asta inseamna de fapt "traiasca hidrocarburile rusesti", cresc importurile in continuu, se analizeaza pornirea Nordstream 2 si se lucreaza mai departe la planurile de reparare a Nordstream 1

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3752
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4419
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.9189

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb