Guvernul interimar din ultima lună de primăvară a continuat politica anterioară a Cabinetului Ciolacu, şi a recurs la majorarea cheltuielilor bugetare, prin alocarea către autorităţile locale, discreţionar, a unor sume importante din Fondul de rezervă bugetară, dar şi la suplimentarea unor sume destinate investiţiilor strategice în infrastructură, educaţie, energie şi transport.
Una dintre cele mai importante alocări din luna mai din Fondul de Rezervă al Guvernului este aceea de 484 milioane lei pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Este vorba despre următoarele proiecte de investiţii: extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova - 250 de milioane de lei; modernizarea Aeroportului ”Transilvania” Târgu Mureş - 108,3 milioane de lei; extinderea şi modernizarea terminalului pentru pasageri la Aeroportul Internaţional Maramureş - 65 milioane de lei; dezvoltarea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Satu Mare - peste 60 de milioane de lei. Banii respectivi au fost alocaţi de la bugetul de stat de guvern pentru a acoperi cheltuielile realizate la proiectele respective după data de 31 decembrie 2023, termen limită până la care acestea ar fi trebuit finalizate deoarece erau finanţate din Cadrul financiar european multianual 2014-2020(+3).
Executivul interimar condus de Cătălin Predoiu a mai alocat luna trecută din Fondul de Rezervă 3,5 milioane lei, prin suplimentarea bugetului iniţial alocat, pentru sprijinirea Agenţiei Naţionale pentru Politici şi Coordonare în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor. Totodată Guvernul a majorat cu 7,5 milioane de euro fondurile alocate de la bugetul de stat pentru un proiect derulat în colaborare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care prevede construcţia de grădiniţe.
În afara acestor alocări de la Fondul de Rezervă, din bugetul de stat au mai fost alocate diferite sume exproprierile necesare pentru realizarea proiectelor de autostrăzi, dar şi pentru realizarea unor proiecte energetice. Totodată, Executivul a aprobat luna trecută bugetul Companiei Naţionale de Investiţii pentru anul 2025, ce prevede surse de finanţare în valoare totală de 6,6 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei credite bugetare şi 3,9 miliarde lei credite de angajament pentru implementarea unor proiecte publice majore.
Pentru a susţine aceste eforturi investiţionale şi cheltuieli curente în creştere, Ministerul Finanţelor a fost nevoit să apeleze la pieţele de capital. Potrivit datelor prezentate la finalul lunii mai 2025 de Ministerul Finanţelor, în cadrul programelor TEZAUR şi FIDELIS românii au investit, în primele cinci luni ale anului, peste 22 miliarde lei, din care peste 13 miliarde prin TEZAUR şi circa 9 miliarde lei prin FIDELIS.
Cu toate acestea, dinamica veniturilor nu a putut contrabalansa complet creşterea cheltuielilor bugetare, care au atins 320 miliarde lei în primele cinci luni ale anului, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2024. În acelaşi timp, veniturile au crescut cu 14%, ajungând la 256 miliarde lei. În acest context, din datele preliminare ale Ministerului Finanţelor deficitul bugetar s-a menţinut la un nivel ridicat, atingând 3,4% din PIB la finalul lunii mai, doar marginal sub nivelul de 3,41% înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Această presiune bugetară, asociată cu o activitate economică slabă în primul trimestru - când PIB-ul a crescut cu doar 0,2% în termeni anuali, a pus o povară suplimentară asupra politicii monetare. În acest cadru, membrii Consiliului de Administraţie a Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa sa din 16 mai, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,50% pe an şi să păstreze neschimbate facilităţile de creditare şi depozit. Această decizie a fost luată în contextul unei inflaţii care a coborât uşor la 4,85% în aprilie, dar care rămâne volatilă şi cu un orizont de reducere lent, influenţată de factori precum scumpirea alimentelor şi incertitudinile privind preţurile energiei. De altfel, rata inflaţiei CORE2 ajustat, un indicator esenţial pentru evaluarea tendinţelor fundamentale, a scăzut într-un ritm mai lent decât se anticipa, menţinând presiunea asupra deciziilor de politică monetară.
În paralel, contextul extern şi cel politic intern au contribuit la tensionarea pieţei financiare. Perioada electorală prelungită şi instabilitatea politică au determinat ieşiri de capital, au amplificat volatilitatea cursului de schimb şi au dus la creşteri ale randamentelor titlurilor de stat, în special pentru maturităţile scurte. Aceste evoluţii au complicat suplimentar misiunea BNR, care trebuie să menţină echilibrul între stabilitatea preţurilor şi sustenabilitatea finanţării bugetului de stat.
Pe fundalul acestor dezechilibre, datoria externă totală a României a continuat să crească, atingând potrivit BNR la finalul lunii martie 205,4 miliarde euro, în timp ce datoria pe termen lung a crescut cu 1,2%. În paralel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,6 miliarde euro în primul trimestru, comparativ cu 4,2 miliarde în aceeaşi perioadă a anului anterior. De asemenea, investiţiile străine directe au scăzut semnificativ în primele trei luni ale anuluit 2025, la 1,67 miliarde euro, faţă de 2,48 miliarde în trimestrul I al anului trecut, ceea ce reprezintă un semnal de răcire a apetitului investitorilor pentru piaţa românească, conform precizărilor făcute de banca centrală.
În aceste condiţii, BNR a fost nevoită să păstreze o politică monetară prudentă, semnalând că menţinerea echilibrelor macroeconomice va depinde în mod critic de o consolidare bugetară coerentă, de atragerea fondurilor europene şi de o corectă calibrare a mixului de politici fiscale şi monetare. În lipsa unei astfel de abordări, presiunile inflaţioniste şi tensiunile de pe pieţele financiare riscă să devină tot mai greu de gestionat, afectând în final stabilitatea economică şi capacitatea statului de a finanţa reformele şi investiţiile asumate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 06:38)
De vina sunt suveranistii. Ba ho.ti.lor furati 9 miliarde de euro pe an din TVA si puneti taxe si biruri pe bietul popor. Din 2004 nu ati marit redeventele la petrol si gaz dat pe gratis la straini dar jecmaniti poporul. Suntem jupuiti la curent, gaz, petrol, RCA, la toate produsele de aceasta clasa politica tr.ada.to.are. Pentru ce acest sacrificiu pentru ho.tii din vest care isi externalizeaza profiturile si ma.fi.o.tii care conduc Romania.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 08:49)
ITI dai seama ca redeventele alea le platim tot noi la pompa?
1.2. In momentul asta (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 09:37)
In momentul asta PIBul e tinut "din pix" peste zero de INS, sa se poata instala alde Bolojan cu taxele si sa nu intre investitorii in panica. In trimestrul 3 insa, pacaleala nu va mai tine...
Romania are PIBul foarte jos inainte sa creasca taxele ceea ce e experiment nuclear in economie pe care nu l-a mai incercat nimeni.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 10:09)
Frica de recesiune ne-a adus aici. pompare de bani printati imprumutati ca sa avem consum sa fim "tigrul Europei"
Acum nu mai merge traiul pe datorie nici daca ar vrea.
La fel e la americani, ori o vor da in prabusire moneda /datorii care-s tot in dolari si printare masiva de bani, ori vor trebui sa taie, sunt si ei la 9% deficite.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 12:08)
Vorbesti prostii. Atat in ce priveste Romania, cat si SUA.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 12:18)
poate ne lamuresti tu de ce a cazut dolarul de la 1,04 la 1,18 fata de euro de cand a venit Trump.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 12:21)
traiul pe datorie in Romania la fel, te uiti la bonduri, la licitatii unde statul trebuie sa dea dobanzi tot mai mari ca sa atraga banii.
te uiti la ratingul tarii, chiar langa junk.
da, nu mai merge traiul pe datorie.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 21:26)
Toate tarile traiesc pe datorie, toata datoria guvernamentala din lume = economiile financiare ale sectorului privat mondial.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 08:27)
Tot nu inteleg asa cu suveranistii in contextul articolului de mai sus. Acest articol. daca l-ai citit, bineinteles, spune ca s-au suplimentat banii pentru constructia de aeroporturi, gradinite, autostrazi, resurse energetice, etc, in ROMANIA. Adica tara pe care ar trebui tu ca suveranist, sa o iubesti. Nu mi se pare nimic gresit sa investesti in economie, pentru ca si in articol spune ca aceasta o duce prost, chiar daca cresti deficitul putin. Banii de investitii se vor duce la firmele care construiesc, si in final la angajati, iar ceea ce va fi construit va avea un impact economic, si cel mai important, va fi folosit de noi toti.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 09:30)
inflatia e proasta man ce nu pricepi? de ce crezi ca ne-am procopsit pe cap cu "suveranistii "astia.
inflatia=lipsa de incredere in moneda nationala=lipsa de incredere in "sistem"
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 09:32)
Noua ne-ar trebui un Javier Milei, dar tot ce am primit e un Bolojan deficit 7% sau un bulibasa plus un diliu ce nu stia pe ce planeta suntem sau daca pamantul e rotund.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 10:42)
Problema e unde se duce majoritatea covarsitoare a sporului de datorie.Si nu se duce in investitii,asta e clar pentru orice om minimal informat.Asadar e pompata o crestere economica fake si care aduce valoare adaugata suplimentar tarilor exportatoare catre Romania(sporeste deficitul comercial,inseamna ca datoria doar se inregistreaza in Romania iar efectele ei productivitate se duc in alte tari)
La capitolul Investitii auzim numai lozinci.De pilda infrastructura rutiera,feroviara va aduce beneficii pe termen mediu nemasurabile azi.Insa alte balarii de investitii bagate in aceeasi galeata populista nu vor aduce decat efort pentru plata datoriei,nu cred ca vor scoate nici dobanzile,daramite principalul.Stadioane,sala de sport Tulcea,alea nu vor plati dobanzile in 100 de ani!In rest se iau taxele de pe munca,materiale,TVA.Dar de taxele astea trebuie sa platesti si pensie,trebuie sa alimentezi CNAS pentru CASS deci nu sunt un beneficiu ramas la buget!Ramane TVA si alte taxe mai mici.Ia sa facem calculul daca dintr-o asa-zis investitie care nu-si va acoperi niciodata cheltuielile de functionare din venituri poti rambursa principalul si plati dobanzile?Aia e 90% gaura la buget cu proiectie in viitor prin plata datoriei.
Din majoritatea 'investitiilor' se fura copios,de aia sunt alese alea fara analiza cost-beneficiu ca nici nu-si mai bate capul cineva cu ele,stie direct ca-s gauri negre.
Sau investitii in rural,drum sau amenajare de rau cu zeci de ani durata normata pe hartie si in realitate imparti costul imobilizarii cu amortizare pe 2-3 ani ca atat rezista!
De aia folosesc toti politrucii mantra asta cu investitiile,ca acolo e furatul,acolo e gaura neagra care sa fie paravan pentru aruncat banii pe cresterea uriasa a cheltuielilor cu bugetarii.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 15:32)
asa-i
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:35)
Milei e economist de top si inca si pasionat de domeniu. Tristii astia ce sunt? Va dati seama ca omul ala a trecut statul pe excedent dupa 2 luni?
Dintr-o situatie mult mai grava decat la noi. Si proportional imbunatatirile in 18 luni sunt uriase.
Dar. Avea partidul lui alesi locali, care sa trebuiasca hraniti? Nu. Ceilalti. Asa ca nu l-a costat nimic sa taie. Cum nu i-ar fi costat nici pe AUR.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 10:40)
3,4 % o nimica toata,
cam atat merge ptr. inarmare si ptr. circul din Ucraina.
4. Politichie făcută pe genunchi
(mesaj trimis de Gogu în data de 26.06.2025, 11:06)
Țara aceasta este condusă din buldozer,deciziile se iau fara consultarea specialiștilor și fără consultări cu mediul in care își fac efectul se induce panica mereu...incapacitate,creștere curs,creste ircc,modificare legi peste noapte,tăieri de pensii și salarii,creștere prețuri,inflație dacă ești antreprenor sau muncitor te ștergi la fund cu planurile și cu bugetele sunt mereu date peste cap și nu știi la ce sa te aștepți pentru că vin din partea guvernanților o grămadă de provocări.Clar trebuie urmărite costurile guvernărilor și aparatul bugetar diminuat pentru că sunt sigur că nu suntem mai mult de 15 milioane de locuitori în această țară.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:38)
Se vor lua pe spranceana deciziile .
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 13:32)
Niciunu din rezisti nu e contra fosilizatului faraon de la BNR? Crickets...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:39)
Fara ce e la BNR chiar ca s-ar duce tot in cap.
6. Multumim, PSDNL !
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 14:31)
Acesti nevertebrati - votati de poporul ne-educat - au parjolit tara din 2019 incoace.
Marea Criza din 2009 - 2013 ni se va parea adiere de vant pt ca NU exista mese gratuite - platim 1/3 din venituri doar pe plata dobanzilor...Partea buna ? Poate se va intampla ca in 1917 si vom renaste mental...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 15:42)
Ce-a fost in 1917?
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 16:47)
Luam miliarde din fonduri UE si le dam parandarat pe rachete frantuzesti si vechituri din SUA sau Uk.Baska ne indatoram peste cap si vindem resurse moka.Cam asta ar fi fost si soarta Iranului daca reuseau sa le schimbe guvernarea .Vezi Ukraina,faliment scrie pe ea dar si pe noi.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:36)
Nu, Iranul ar fi fost sus de tot cu alta conducere. Ca nici unii nu au mentalitate de sluga, oricare ar veni la putere acolo.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 20:56)
O lună pentru formarea guvernului. Dar unde este planul economic?
După negocieri intense între patru partide, a durat o lună ca să avem un guvern instalat. Timp suficient, teoretic, să vină pregătiți cu un plan concret. În realitate, însă, nu au prezentat nicio strategie economică clară.
În loc de soluții, au apărut doar zvonuri pe surse, care au creat incertitudine și au afectat încrederea în mediul de afaceri. Fără explicații, fără măsuri clare, fără asumare. Doar generalități și promisiuni vagi.
Este greu de înțeles dacă vorbim despre lipsă de competență, lipsă de voință sau pur și simplu despre o guvernare reactivă, nu proactivă. Cert e că timpul s-a pierdut, iar efectele le simțim cu toții.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:31)
Stati sa vedeti cand nu o sa mai fie bani de salarii la bugetari dar o sa ajutam in continuare Ucraina.
Eu vreau reducerea cheltuielilor bugetare, dar abia astept sa vad cum o sa creasca cheltuielile militare si somajul :) sa vad reactiile.