
Barometrul KfW-Ifo din luna aprilie 2025 arată o îmbunătăţire nesemnificativă a climatului economic la nivelul firmelor mici şi mijlocii din Germania. Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a crescut cu 0,2 puncte, până la -17,4 puncte, după o creştere de 4 puncte în luna precedentă.
Pentru companiile mari s-a înregistrat o creştere de un punct, până la -23,2 puncte, după o creştere de 1,8 puncte în luna anterioară (vezi graficul).
Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.
Indicele aşteptărilor IMM-urilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 1,3 puncte, până la -17,1 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut cu 1,7 puncte, până la -17,9 puncte.
Declinul indicelui aşteptărilor reflectă faptul că "speranţa unor efecte puternice ale programelor de stimulare fiscală a fost atenuată de escaladarea războiului comercial", se arată în raportul de la KfW-Ifo.
La nivel sectorial, singura îmbunătăţire a climatului de afaceri pentru IMM-uri s-a înregistrat în construcţii, unde indicele agregat a crescut cu 3,3 puncte, până la -16,4 puncte, în condiţiile unei creşteri a indicelui situaţiei curente cu 1,1 puncte, până la -12,7 puncte, şi a indicelui aşteptărilor cu 5,4 puncte, până la -20,5 puncte.
Raportul subliniază că "relaxarea politicii monetare va fi probabil deosebit de vizibilă aici, în special în construcţiile rezidenţiale sensibile la dobânzi".
Cea mai mare scădere a indicelui climatului de afaceri s-a observat pentru IMM-urile din comerţul cu amănuntul, de 6 puncte, până la -22,5 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2022, pe fondul unei scăderi de 5,5 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -26,4 puncte, şi de 6,6 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -18,6 puncte.
Pentru firmele din industria prelucrătoare, indicele climatului de afaceri a stagnat la -27,8 puncte, în condiţiile unei creşteri cu 3,3 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -35,4 puncte, şi a unei creşteri de 3,3% a indicelui aşteptărilor, până la -20,9 puncte. Evoluţia este pusă pe seama consecinţelor conflictului comercial declanşat de SUA.
Scăderi semnificative ale barometrului KfW-Ifo s-au înregistrat şi pentru IMM-urile din sectorul serviciilor şi comerţului cu ridicata, de 4 puncte, până la -14,6 puncte, respectiv de 3,8 puncte, până la -35,7 puncte.
Companiile mari au raportat în aprilie 2025 o îmbunătăţire uşor mai mare a sentimentului decât IMM-urile, în condiţiile unei creşteri a indicelui climatului de afaceri cu un punct, până la -23,2 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 2,7 puncte, până la -18,5 puncte, şi a unei creşteri de 4,7 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -28,6 puncte.
Creşterea indicelui încrederii pentru companiile mari a fost determinată mai ales de avansul de la nivelul companiilor mari din servicii (+2,1 puncte, până la -19,2 puncte) şi din sectorul comerţului cu amănuntul (+2,4 puncte, până la -22,0 puncte), în timp ce climatul de afaceri din sectorul comerţului cu ridicata a rămas la un nivel foarte scăzut (+0,1 puncte, până la -32,3 puncte).
Pe de altă parte, pesimismul s-a accentuat la nivelul companiilor mari din industria prelucrătoare. Indicele climatului de afaceri a scăzut cu 2,4 puncte, până la -35,1 puncte, pe fondul unei căderi masive a indicelui aşteptărilor, de 9 puncte, până la -26,7 puncte, şi a unei creşteri de 4 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -44,5 puncte.
Declinul a fost determinat de "prăbuşirea masivă a aşteptărilor privind exporturile", după cum se subliniază în raport, pe fondul escaladării războiului comercial. Indicele aşteptărilor pentru companiile mari cu activitate orientată către export a scăzut cu 11,8 puncte faţă de luna precedentă, până la -18,8 puncte.
O evoluţie neaşteptată s-a înregistrat la nivelul companiilor mari din construcţii, unde încrederea a crescut semnificativ în martie 2025, pe fondul aşteptărilor privind lansarea programelor de investiţii în infrastructură.
Doar o lună a fost suficientă pentru ca barometrul încrederii să intre mai adânc în teritoriul negativ. Indicele agregat al încrederii a scăzut cu 5,3 puncte, până la -5,8 puncte, pe fondul unei scăderi cu 14,8 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -2,8 puncte, şi a unei creşteri de 2,9 puncte a indicelui aşteptărilor pentru următoarele 6 luni, până la -9,8 puncte.
Concluzia raportului de la KfW-Ifo arată că "IMM-urile, ca şi economia germană în ansamblu, oscilează în prezent între speranţă şi teamă", în condiţiile în care se menţine divergenţa semnificativă între evaluarea situaţiei curente şi aşteptările pentru următoarele 6 luni.
Mai mult, "imaginea difuză tipică unei economii care caută o direcţie" este determinată şi de diferenţele semnificative arătate de barometrul încrederii pentru IMM-uri şi companiile mari din acelaşi sector de activitate.
Pe fondul incertitudinilor majore de la nivelul principalelor sectoare economice din Germania, care ar trebui să ridice numeroase semnale de alarmă în rândul principalilor parteneri comerciali din UE, raportul de la KfW-Ifo accentuează faptul că economia Germaniei nu va reveni pe o traiectorie de creştere până în 2026, iar pentru aceasta este nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru noul plan de stimulare fiscală, care trebuie să se conformeze normelor revizuite ale Pactului de Stabilitate şi Creştere.
Opinia Cititorului