Divizarea THR Marea Neagră - evaluatorul stabileşte un preţ de retragere cu 27% sub valoarea contabilă a acţiunii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie

Divizarea THR Marea Neagră - evaluatorul stabileşte un preţ de retragere cu 27% sub valoarea contabilă a acţiunii

English Version

Emil Ionescu, investitor: "Pentru divizare se folosesc capitalurile proprii, dar pentru evaluarea preţului plătit acţionarilor care se retrag nu se mai ţine cont de ele"

Evaluatorul Darian: "Abordarea prin active este recomandată doar în cazul companiilor de tip investiţii sau start-up"

Dan Segal, investitor: "Evaluatorul alege metoda cea mai dezavantajoasă pentru minoritari şi care nu are nicio logică de business pentru o firmă care, în ultimii ani, a tot vândut din hoteluri"

Evaluările recente ale unor companii întocmite pentru stabilirea preţului pe care acestea trebuie să-l plătească acţionarilor ce se retrag din societăţi, în urma unor operaţiuni corporative precum divizări sau schimbarea obiectului de activitate, au stârnit nemulţumirea investitorilor. Aceştia reclamă că, prin aplicarea unor metode inadecvate activităţii companiilor, se ajunge la evaluări cu mult sub valorile reale, în dezavantajul minoritarilor care nu sunt de acord cu schimbările din viaţa societăţilor.

În principal, este vorba despre ocolirea de către evaluatori a abordării bazată pe active pentru companii care, în esenţă, desfăşoară activităţi în domeniul imobiliar. Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că entitatea competentă să emită un punct de vedere legat de un raport de evaluare este ANEVAR, asociaţie căreia ne-am adresat în acest sens, dar care până acum nu a răspuns solicitării noatre.

Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) realizează o divizare parţială asimetrică prin care o parte din patrimoniul societăţii este transferat unei entităţi noi, nelistată, denumită Hoteluri Restaurante Sud.

Conform Consiliului de Administraţie al companiei, operaţiunea a fost motivată de faptul că, în prezent, THR-Marea Neagră desfăşoară două activităţi distincte: una ce se axează pe servicii tursitice prestate în unităţi de trei sau patru stele, respectiv cealaltă ce constă în închirierea unor unităţi turistice de două-trei stele, ce se adresează unui segment de piaţă low-cost.

Astfel, divizarea se impunea deoarece cele două activităţi au nevoi diferite de investiţii, de promovare, etc., scopul fiind eficientizarea operaţiunilor pentru obţinerea unor beneficii economice sustenabile pe termen lung. Prin divizare, activele necesare prestării serviciilor turistice pentru segmentul mediu-ridicat rămân în THR-Marea Neagră iar celelalte se transferă societăţii nou-înfiinţate, conform raportului de evaluare.

Concret, prin divizare, 43,48% din activul net al THR Marea Neagră se transferă către Hoteluri Restaurante Sud, cu respectarea principiului proporţionalităţii.

Preţul stabilit de evaluator pentru retragerea din societate echivalează cu 73% din valoarea contabilă a unei acţiuni

Evoluţia preţului acţiunii după publicarea raportului de evaluare arată că, spre deosebire de alte cazuri, la compania turistică investitorii consideră că evaluarea este mai decentă. În plus, spre deosebire de Compa, divizarea prevede că acţionarii minoritari, ce nu sunt incluşi în operaţiune, rămân în societatea listată, care cuprinde activele de calitate superioară.

Pentru acţionarii care nu au fost de acord cu divizarea şi au optat pentru retragerea din societate, evaluatorul Darian a stabilt un preţ de 0,4414 lei pe acţiune. Preţul era peste cel din piaţă din data de 9 noiembrie 2023, momentul publicării proiectului de divizare, de 0,342 lei, ducând la o creştere în zilele următoare până la un maxim intra-day de 0,418 lei, ulterior cotaţia menţinându-se multă vreme în acea zonă.

Divizarea THR Marea Neagră - evaluatorul stabileşte un preţ de retragere cu 27% sub valoarea contabilă a acţiunii

Pe de altă parte, preţul stabilit de evaluator pentru cei care nu au fost de acord cu divizarea echivalează cu 73% din valoarea contabilă a unei acţiuni THR Marea Neagră, de 0,607712 lei.

"Este o evaluare sub cea a capitalurilor proprii, la o firmă cu active eminamente imobiliare", spune Emil Ionescu, vechi investitor în acţiuni listate la BVB. "Pentru divizare se folosesc capitalurile proprii, dar pentru evaluarea preţului plătit acţionarilor care se retrag nu se mai ţine cont de ele".

La finele anului 2022, valoarea imobilizărilor corporale ale companiei se ridica la 406,3 milioane lei, echivalentul a 97% din activele totale, cea mai mare parte fiind investiţii imobiliare. Activul net era de 350 milioane lei.

Conform proiectului de divizare, din perspectivă contabilă, operaţiunea se efectuează folosind metoda activului net contabil, potrivit situaţiilor financiare de la data de 31 decembrie 2022.

Marius Motogna: "Există active scoase în afara exploatării considerate zero în mod absolut nejustificat"

Pentru evaluare, Darian dezvoltă abordarea prin venit şi cea prin piaţă. Despre abordarea prin active menţionează că este recomandată doar în cazul companiilor de tip investiţii sau start-up. Pe de altă parte, abordarea prin cost (n.r. pe bază de active) a fost aplicată doar pentru activele în afara exploatării, pentru care nu au fost estimate venituri din chirii în cadrul previziunilor.

În opinia investitorului Marius Motogna, evaluatorul a redus din valoarea activelor companiei prin diferite metode. "De exemplu, sunt active scoase în afara exploatării considerate zero în mod absolut nejustificat. Unele sunt în zone protejate, dar şi acolo se poate construi cu autorizaţii speciale. În orice caz valoarea acelor terenuri şi clădiri nu este zero!", ne-a spus investitorul.

Divizarea THR Marea Neagră - evaluatorul stabileşte un preţ de retragere cu 27% sub valoarea contabilă a acţiunii

Darian evaluează compania doar prin abordarea bazată pe venit, pentru care indică o precizie mai bună decât cea a abordării prin piaţă

Prin abordarea bazată pe venit, Darian obţine o evaluare a THR Marea Neagră de 254,2 milioane de lei, respectiv un preţ pe acţiune de 0,4414 lei. Prin abordarea bazată pe multiplii de piaţă, obţine o valoare de 297 milioane lei, respectiv un preţ pe acţiune de 0,5156 lei.

În final, evaluatorul alege doar abordarea prin venit pentru care indică o precizie mai bună decât cea a abordării prin piaţă, dar fără detalii suplimentare, conform raportului de evaluare.

Divizarea THR Marea Neagră - evaluatorul stabileşte un preţ de retragere cu 27% sub valoarea contabilă a acţiunii

"Evaluatorul alege metoda cea mai dezavantajoasă pentru minoritari şi care nu are nicio logică de business pentru o firmă care, în ultimii ani, a tot vândut din hoteluri", este de părere investitorul Dan Segal.

În aprilie anul trecut, THR-Marea Neagră a vândut complexul Venus din Eforie Nord pentru patru milioane de euro şi a scos la vânzare alte unităţi de cazare şi alimentaţie din staţiuni de pe malul mării, conform rapoartelor de la BVB. De asemenea, în urma unor licitaţii derulate în luna ianuarie anul trecut, au fost vândute activele Grup Gospodăresc Eforie şi Ateliere din Eforie Nord, precum şi Grup Gospodăresc Jupiter, potrivit unor documente ale societăţii publicate pe propriul site.

Investitori ce deţineau aproape 48,8 milioane de acţiuni EFO, echivalentul a 8,46% din capitalul societăţii, şi-au exercitat dreptul de retragere din THR Marea Neagră, la preţul de 0,4414 lei pe titlu, banii urmând să fie plătiţi până la data de 12 aprilie a acestui an, conform informării de la BVB.

La finele anului trecut, Transilvania Investments avea 78,8% din companie, deţinere ce se diminuează odată cu transferul activelor incluse în divizare către Hoteluri Restaurante Sud. Pe lângă fostul SIF Transilvania, în noua societate mai sunt acţionari Mamaia North şi Consulting & Construction.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. O magarie marca Horia Ciorcila... totodata, nu vad in articol sa fie mentionate si schimbarile in structura de administrare care a avult loc la TRANSI ultimele 6 luni - doar nu credeti ca-i o coincidenta? )) Sa vedem ce-o sa zica ASF? In locul actionarilor minoritari as merge direct la ESMA si as contesta raportul de evaluare...

    Bravo Andrei! 

    Poate ar trebui sa ajungem si la modul in care acest lucru este posibil sa se intample.

    Grupul BT impreuna cu EVER au pus mana pe SIF Transilvania si si-au pus oamenii lor acolo. La randul ei SIF Transilvania a schimbat conducerea la EFO si a pus in frunte persoane venite direct din BT , banca. EFO s-a pus pe vandut. Obiectul de activitate al societatii este turism dar conducerea nu vrea sa faca turism.

    Horia Cioricila este un mare investitor in turism. Ceva conflict de interese , oare ? Cine cumpara activele companiei ? 

    1. Si inca o intrebare - la ce valoare sunt lichidate activele companiei? Totodata, cum s-a ajuns la faptul ca 4 oameni in consiliul Bursei au ajuns acolo sustinuti de voturile BT si Pilonul 2 - numarati voturile primite sunt online, voturile aferente a peste 32% din toate actiunile BVB au mers catre Radu Hanga, Loredana Norica Chitu, Remus Vulpescu si Daniela Secara, ceea ce este matematic posibil doar cu voturile BT, Transi, Evergent, fondurile BT si Pilonul 2 - Metropolitan si NN Pensi care au cumparat volume semnificative de actiuni TLV tot anul 2023. Mai clara activitate concertata nu exista pe aceasta planeta - de ce nu se sesizeaza A.S.F.? Toti actionarii semnificativi au dat declaratie pe raspundere proprie ca nu actioneaza concertat - uite ca au actionat...

      Pensionatilor, tot mai vizați sa conduceți fără votul acționarilor?

      Stimate reprezentant al actionarilor majoritari o sa iti spun o chestie care o sa te dea spate : chiar daca esti actionar/asociat unic si administrator intr-o companie , daca tu faci ceva cu buna stiinta care care duce la prejudicierea companiei este fapta penala. Firma aia e o persoana , chiar daca juridica, iar daca o furi de la ea e puscarie , indiferent ca e a ta 100%.

      2.3 - Corect. A nu se confunda patrimoniul PJ cu portofelul personal. Nu conteaza ca detii PJ-ul 100%, bunurile PJ nu sunt bunurile persoanle ale asociatului unic. De aici si nu prea am inteles niciodata tacerea ASF fata de asa zisul program SOP. Actionarii majoritari - tot ei in conducerea executiva si consiliul de administratie, voteaza niste remuneratii aberante vadit in prejudiciul societatii pentru beneficii personale. Cu nimic diferita situatia.

      Eu zic ca e pregatita pentru Fratila societatea EFO.

      Vedeti cum a pus mana Fratila pe COMCM. 

      foarte posibil... dar, pana astazi nu inteleg de ce nu exista comunicat privind vizita DIICOT la COMCM... e pe larg detaliat cazul in toate ziarele

    aceeasi situatie este valabil si in cazul ofertei de rascumparare de la sidertrans calarasi fosta sdt pe bursa. hoteala la drumul mare !!!

    1. Doamna Horga si Domnul Ovidiu Petru o sa spuna ca nu-i de competenta lor si o sa arunce toata atentia pe ASPAS ANEVAR etc...

    este evident ca actionarii minoritari sunt furati

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb