Consiliul miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană (ECOFIN) a cerut marţi României să prezinte măsuri concrete pentru reducerea deficitului bugetar, stabilind ca termen-limită data de 15 octombrie 2025, potrivit unui comunicat oficial.
Recomandarea revizuită vine în contextul în care România nu a luat acţiuni eficiente în cadrul procedurii de deficit excesiv (PDE), declanşate în 2020. ECOFIN stabileşte acum noi praguri privind ritmul de creştere a cheltuielilor nete, iar obiectivul este închiderea procedurii până în 2030.
„România ar trebui să ia măsuri eficace şi să prezinte măsurile necesare pentru a-şi reduce deficitul până la 15 octombrie 2025 şi pentru a pune capăt PDE până în 2030”, se arată în comunicatul Consiliului.
Astfel, România trebuie să limiteze creşterea nominală a cheltuielilor nete la 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 şi 4% în 2030.
Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru comerţ şi economie, a salutat eforturile recente ale autorităţilor române: „În ceea ce priveşte România, ministrul Nazare a furnizat o actualizare a măsurilor semnificative de consolidare fiscală adoptate recent de guvernul român. Acesta este un pas important şi pozitiv către respectarea noii recomandări privind procedura aplicabilă deficitelor excesive, cu condiţia ca toate măsurile să fie legiferate şi puse în aplicare integral şi rapid. Vom monitoriza îndeaproape progresul şi vom prezenta evaluarea noastră în toamnă.”
Procedura de deficit excesiv este un mecanism al UE care vizează readucerea statelor membre la parametrii fiscali conveniţi, în special în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi datoria publică. România este în această procedură din 2020, iar eşecul de a implementa măsuri corespunzătoare a determinat Consiliul să emită o nouă serie de recomandări şi termene stricte.
Ask ChatGPT
Opinia Cititorului