Salariul rămâne principalul criteriu în funcţie de care candidaţii îşi aleg un nou loc de muncă, în condiţiile în care aproape 70% dintre participanţii la cel mai recent sondaj eJobs şi transmis într-un comunicat redacţiei spun că resimt des sau foarte des presiune financiară în viaţa de zi cu zi. „În acest context, sunt tot mai atenţi la joburile care menţionează clar ce salariu oferă, iar angajatorii care au nevoie imediată de candidaţi au început să crească nivelul de transparenţă salarială în special pentru poziţiile blue collar, adică acele poziţii care se adresează candidaţilor care nu au studii superioare, muncitorilor calificaţi şi necalificaţi”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Sursa citată precizează:
„Astfel, pe iajob.ro, platforma de locuri de muncă lansată de eJobs.ro şi dedicată candidaţilor care îşi doresc să se angajeze rapid, fără a mai trece prin paşii tradiţionali ai unui proces de recrutare, precum crearea unui CV, procentul joburilor cu salariul afişat în anunţul de angajare a ajuns la 65%, mult peste media generală a pieţei care este de aproximativ 40%. Din cele peste 11.000 de poziţii deschise de la începutul verii pe iajob.ro, 4.400 s-au adresat muncitorilor necalificaţi, 6.500 absolvenţilor de liceu şi aproximativ 200 absolvenţilor de studii superioare sau studenţilor.
Inclusiv în ceea ce priveşte distribuţia poziţiilor în funcţie de nivelul de carieră al candidaţilor căutaţi, 47% dintre joburi sunt pentru cei care nu au deloc experienţă, 31% pentru segmentul entry level (cu maximum 3 ani de experienţă pe poziţia respectivă), 21,4% pentru mid level (3 - 5 ani de experienţă) şi mai puţin de 2% pentru seniori cu experienţă cuprinsă între 5 şi 7 ani sau pentru manageri”.
„Pe iajob.ro vedem mai multe poziţii cu salariul afişat decât media generală a pieţei pentru că angajatorii vizează o categorie de candidaţi extrem de sensibilă la acest aspect, care de obicei iau decizia de aplicare sau de angajare în funcţie de un singur criteriu - salariul. O parte dintre aceşti candidaţi intră, totodată, în nişa celor pentru care există un deficit în piaţă, respectiv muncitorii calificaţi. Prin urmare, este nevoie imediată de ei, iar angajatorii apelează la transparenţa salarială sau la oferirea posibilităţii de a fi contactaţi direct, prin telefon sau Whatsapp, ca principale metode de a atrage mai rapid candidaţii. Asta pentru că datele pe care le avem ne arată că joburile care au salariul afişat în anunţul de angajare primesc cu cu 40% mai multe aplicări decât celelalte”, punctează Roxana Drăghici. Legat de comportamentul lor de aplicare, 45% dintre aplicările de pe iajob.ro se fac prin telefon, 25% prin Whatsapp şi 30% prin email.
Aceeaşi sursă menţionează:
„Domeniile care recrutează cei mai mulţi candidaţi din categoria celor care nu au studii superioare si a muncitorilor calificaţi şi necalificaţi sunt retail, industria alimentară, construcţii, turism, horeca si transport / logistică. Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, mediile salariale nete pentru aceste sectoare sunt următoarele: 3.800 de lei pe lună pentru retail, 4.000 pentru industria alimentară, 5.500 de lei pentru construcţii, 4.000 de lei pentru turism şi horeca şi 4.800 de lei pentru transport / logistică. În acest moment, 11.000 de locuri de muncă sunt disponibile pe iajob.ro, iar candidaţii pot contacta direct angajatorii, prin Whatsapp, telefon sau email fără să mai aibă nevoie de un CV.
În acest moment, peste 23.000 de locuri de muncă sunt disponibile pe eJobs.ro, în timp ce, pe iajob.ro, sunt deschise mai mult de 11.000 de poziţii”.