Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat un acord cu Israelul pentru a permite livrarea de ajutor umanitar urgent în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri agenţia oficială de presă WAM, citată de AFP, de la care relatăm cele ce urmează. Ajutorul urmează să acopere, într-o primă etapă, nevoile a aproximativ 15.000 de persoane.
Potrivit sursei citate, acordul a fost convenit în urma unei convorbiri telefonice între ministrul de Externe al EAU, Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi omologul său israelian, Gideon Saar. Acesta prevede autorizarea trimiterii de ajutoare umanitare din partea Emiratelor către populaţia afectată din enclava palestiniană.
Anunţul vine pe fondul unor critici crescânde la adresa guvernului israelian, acuzat de organizaţii internaţionale că restricţionează sever accesul ajutorului umanitar în Gaza. Organizaţia Medecins Sans Frontières (MSF) a denunţat miercuri faptul că Israelul permite intrarea unui ajutor "ridicol de insuficient" în raport cu nevoile din teren.
"Acest plan este o formă de instrumentalizare a ajutorului, care devine un instrument al obiectivelor militare israeliene", a declarat Pascale Coissard, coordonatoare MSF în oraşul Khan Yunis.
În acelaşi timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut că presiunile diplomatice internaţionale au determinat guvernul să evite izbucnirea unei foamete în masă. El a anunţat reluarea parţială a ajutorului umanitar, subliniind totodată că "imagini ale unei foamete în masă" ar putea submina legitimitatea campaniei militare a Israelului în Gaza.
Duminică, autorităţile israeliene au transmis că vor permite intrarea unui număr limitat de camioane cu ajutoare, în paralel cu lansarea unor noi operaţiuni militare în enclavă. Potrivit guvernului Netanyahu, marţi au intrat în Gaza 93 de camioane sub egida ONU, însă Organizaţia Naţiunilor Unite a confirmat doar intrarea "a câtorva zeci", conform sursei citate.
Fâşia Gaza se confruntă cu o penurie gravă de hrană şi medicamente, la peste două luni de la impunerea unei blocade stricte de către Israel, pe 2 martie. Potrivit unui raport publicat la 12 mai de Cadrul Integrat de Clasificare a Securităţii Alimentare (IPC), regiunea se află într-o stare critică, existând un risc iminent de foamete.
Opinia Cititorului