ESTIMĂRI COFACE:Inflaţia va fi de circa 3,5%, la finalul lui 2018

A.I.
Ziarul BURSA #Companii /

Inflaţia este posibil să atingă 3,5%, la finalul acestui an, iar în primul semestru din 2018 va fi de 5%, au evidenţiat, ieri, oficialii Coface România, într-o conferinţă de presă.

Iancu Guda, Service Director în cadrul Coface România, a apreciat: "Probabil o să fim la 4% (n.r. inflaţie) în ianuarie. La începutul anului, avem efectul de bază dat de reducerea accizei la combustibil, însă acesta se va pierde.

În a doua jumătate a anului, temperarea cererii pe seama scumpirii banilor, decelerarea creşterii salariilor şi pierderea efectului de bază - pentru că acciza la combustibil a fost majorată în toamna anului trecut - ar trebui să tempereze ritmul de creştere a inflaţiei. Deci este o inflaţie sezonieră cu mult efect de bază în spate şi, anualizat, în medie, 2018 faţă de 2017, ne aşteptăm ca inflaţia să fie undeva la 3,5%".

Pe de altă parte, Eugen Anicescu, Country Manager Coface România, a subliniat că majorarea salariilor se va reflecta în creşteri de preţuri.

Oficialul Coface a declarat: "Observăm deja o creştere a preţurilor la produsele de bază. Creşterea salariilor se va traduce categoric şi în creşteri ale preţurilor.

Companiile deja stau la un nivel al profitabilităţii redus şi vor fi nevoite să transfere o parte din toate creşterile de costuri în preţuri. Acestea nu au destul timp să se pregătească şi să inoveze, astfel încât să menţină preţurile. De asemenea, consumul va rămâne la un nivel ridicat, ceea ce va pune presiune pe inflaţie".

Pe de altă parte, Iancu Guda a subliniat că Banca Naţională a României se află în mijlocul unei dileme - între a menţine dobânzile la un nivel scăzut şi a avea, în acelaşi timp, un leu puternic.

Domnul Guda a spus: "Inflaţia deja accelerează spre 5% în prima jumătate a anului curent şi avem dobânzi real negative. Vedem Banca Centrală în mijlocul unei dileme, pentru că nu poţi să menţii dobânzile jos, simultan cu un leu puternic. În ultima perioadă, cei de la BNR au fost destul de consistenţi în a pregăti pieţele privind o apetenţă pentru un leu mai slab şi cu o volatilitate mai mare, preferând dobânzi ţinute sub control. Aceştia au arătat că, la o rată ROBOR la 3 luni peste 4%, jumătate dintre companiile din România nu ar mai fi capabile să-şi achite împrumuturile la bănci din profitul operaţional".

Totodată, domnul Guda a precizat că 38% din împrumuturile contractate de mediul de afaceri şi persoanele fizice sunt denominate în valută. Spre deosebire, în 2008 - 2009, acest procent se ridica la 61% - 62%, a arătat oficialul Coface.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS