EXCLUSIVITATEScăderea preţului petrolului nu va avea "efecte catastrofale" pentru Emiratele Arabe Unite

Marcela Ganea
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 decembrie 2014

Excelenţa Sa Suhail bin Mohammed Faraj Faris Al Mazrouei, ministrul energiei din EAU: "Abu Dhabi a iniţiat un program de construire a 4 centrale nucleare, ce vor produce fiecare 1400 MW, ca să asigure 25% din nevoia de electricitate până în 2020".

Excelenţa Sa Suhail bin Mohammed Faraj Faris Al Mazrouei, ministrul energiei din EAU: "Abu Dhabi a iniţiat un program de construire a 4 centrale nucleare, ce vor produce fiecare 1400 MW, ca să asigure 25% din nevoia de electricitate până în 2020".

Petrolul reprezintă doar 30% din PIB-ul EAU, ceea ce conferă o oarecare independenţă

Emiratele Arabe Unite (EAU) au în vedere o nouă strategie energetică şi anume diversificarea surselor de producere de energie prin integrarea energiei nucleare cu cea provenită din hidrocarburi, a declarat recent Excelenţa Sa Suhail bin Mohammed Faraj Faris Al Mazrouei, ministrul energiei.

Sectorul energetic a cunoscut o dezvoltare impetuoasă în ultimii 15 ani. Conducătorii EAU şi-au dat seama că ţintele de dezvoltare economică impun noi surse de energie. În plus, EAU intenţionează să importe mari cantităţi de gaze naturale, ca să facă faţă necesităţilor autohtone, atât pentru gospodării, cât şi pentru uz industrial. Excelenţa Sa a amintit proiectul Dolphin între ţările Consiliului de Cooperare al Golfului, care interconectează Qatar, EAU şi Oman .

Prin proiectul Dolphin, devenit operaţional în iulie 2007, 56.634 metri cubi pe zi la preţ redus sunt livraţi în prezent, zilnic, de la platforma de extracţie marină din nordul Qatarului, prin conducte de transport submarine, către beneficiari, EAU şi Oman. Proiectul a creat condiţii de dezvoltare economică emiratelor mai mici din nord, deoarece conducta de transport traversează emiratul Fujairah. Din Fujairah, alte două conducte subsecvente fac legătura cu Al Ain şi Taweelah.

"Conducătorii EAU şi-au dat seama că dezvoltarea ţării nu se poate baza numai pe gazul natural ca resursă de producere de energie şi se impunea o nouă strategie pentru integrarea energiei nucleare în schema de producere de energie", a declarat Excelenţa Sa ministrul Al Mazrouei, care a precizat că Abu Dhabi a iniţiat un program de construire a 4 centrale nucleare, ce vor produce fiecare 1400 MW, ca să asigure 25% din nevoia de electricitate până în 2020.

În decembrie 2009, emiratul Abu Dhabi anunţa că a acceptat oferta de 20,4 miliarde dolari a unui consorţiu sud-coreean, pentru a construi cele patru centrale nucleare a câte 1,4 GW fiecare, care vor fi integral finalizate în 2020.

Programul nuclear al EAU funcţionează sub auspiciile ONU, conform reglementărilor internaţionale.

Excelenţa Sa ministrul Al Mazrouei a subliniat, de asemenea, şi importanţa proiectelor de energie regenerabilă aflate în derulare de către firma Masdar, care vor contribui la atingerea ţintei de 7% energie regenerabilă în mixul naţional (actualmente ponderea fiind de 5%, de exemplu, pentru emiratul Abu Dhabi).

În acest context, este de amintit că Abu Dhabi are abordarea cea mai activă pe linia reducerii amprentei de carbon dintre toate ţările OPEC. Scopul Masdar este tocmai acela de a diversifica piaţa energiei, pentru a o face cât mai puţin dependentă de petrol.

Preţul energiei în EAU este subvenţionat pentru gospodării, care plătesc doar 35,8 fils per Kwatt (0,07 euro). Preţul este extrem de mic comparativ cu restul lumii, iar explicaţia are origini istorice. Conducătorii acestei regiuni considerau, în trecut, gazul natural ca fiind un produs de joasă valoare şi, după ce, iniţial, nu îl foloseau deloc, atunci când au decis să producă energie din el, au văzut necesară doar recuperarea costurilor cu infrastructura, funcţionarea instalaţiilor şi întreţinerea, astfel că preţurile au rămas nemodificate din 1987.

Întrebat dacă preţul în scădere al petrolului va afecta EAU, ministrul Al Mazrouei a spus că nu va avea "efecte catastrofale", adăugând că petrolul reprezintă doar 30% din PIB-ul EAU, ceea ce conferă o oarecare independenţă.

Două tendinţe se întrevăd, deci, în sectorul energie al EAU: producţia din ce în ce mai mare de energie nucleară şi regenerabilă şi importul de gaze naturale. De la statutul de exportator, EAU plasându-se pe locul 7 mondial în ce priveşte rezervele de gaze natural, încep să importe pentru consum, deoarece devine mai profitabil din punct de vedere economic.

Creşterea consumului de energie şi gaze este rezultatul uşoarei creşteri a populaţiei, atât cetăţeni emiratezi cât şi expaţi, deoarece mulţi străini au venit în EAU pentru slujbe mai bine plătite, precum şi pentru turism şi servicii. În 2013 de exemplu, 94 de milioane de turişti au vizitat EAU.

Declaraţiile Excelenţei Sale ministrul Al Mazrouei pot fi coroborate cu date statistice, pentru a înţelege mai bine sectorul energie din EAU. Conform unui studiu efectuat de Institutul James A. Baker III pentru Politici Publice al Universităţii Rice, în februarie 2014, privind sectorul de energie regenerabilă din Abu Dhabi, în perioada 1991-2010, producţia de electricitate a crescut de 5 ori în EAU, de la 17,4 terawatt oră (TWh) la 88,6 T Wh, în medie cu 8,5 % pe an. Creşterea este comparabilă cu restul ţărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului, dar mai mică decât în alte ţări industrializate, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud şi China.

Abu Dhabi deţinea cea mai mare capacitate de producţie din EAU, 13,8 GW din cei 25 GW în total. Se intenţionează ca Abu Dhabi să ajungă la 23 GW până în 2020 şi la 43 GW în 2030.

În ce priveşte consumul de energie, se estimează o creştere de peste 11% pe an - ritm asemănător Chinei - până în 2015. Cel mai mare consumator de energie în EAU este aerul condiţionat, aproximativ 70% din consumul din întreaga regiune a Golfului, dar este de remarcat şi ritmul crescut de dezvoltare a diverselor sectoare economice, inclusiv cele ce contribuie la pregătirile pentru Expo 2020.

25% ponderea energiei nucleare şi trecerea de la statutul de exportator la cel de importator de gaze naturale şi consum de energie similar cu cel al Chinei caracterizează sectorul energetic al EAU în orizontul de timp 2020.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro