Pandemia de Covid-19 a avut un impact disproporţionat asupra sănătăţii femeilor, afectând mai puternic atât comportamentele legate de sănătate, cât şi echilibrul psihologic, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Aberdeen şi publicat în revista Social Science & Medicine, de la care relatăm cele ce urmează.
Cercetarea, coordonată de profesorul Paul McNamee, în colaborare cu Duke-NUS Medical School din Singapore şi Universitatea din Torino, a analizat date naţionale colectate între 2015 şi 2023 prin studiul Understanding Society, comparând schimbările înainte şi după pandemie.
Femeile au raportat scăderi mai accentuate în frecvenţa consumului de fructe şi legume şi o reducere mai puţin semnificativă a consumului de alcool, comparativ cu bărbaţii. În plus, nivelul de suferinţă psihologică a crescut mai puternic în rândul femeilor, iar legătura între stilul de viaţă sănătos şi starea mintală s-a slăbit considerabil în cazul acestora.
„Am constatat că femeile au raportat schimbări generale mai nefavorabile în comportamentele legate de sănătate decât bărbaţii în timpul pandemiei”, a afirmat prof. Paul McNamee. „De asemenea, suferinţa psihologică a crescut pentru ambele sexe, dar mai mult în cazul femeilor.”
Studiul subliniază că aceste efecte s-au prelungit până în mai 2023, sugerând un impact de durată, amplificat de factori precum presiunile financiare şi responsabilităţile de îngrijire a familiei, care au limitat accesul femeilor la interacţiuni sociale şi activităţi benefice pentru sănătate, potrivit sursei citate.
„Pentru femei, stilul de viaţă sănătos era anterior asociat cu o sănătate mintală mai bună, dar în timpul pandemiei această legătură s-a pierdut”, a explicat dr. Silvia Mendolia, coautoare a studiului.
Cercetătorii recomandă extinderea programelor de sprijin personalizat, inclusiv implicarea medicilor de familie şi a organizaţiilor non-guvernamentale în orientarea pacienţilor către activităţi care susţin sănătatea fizică şi mintală, mai ales în perioade de criză.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.07.2025, 16:36)
...
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.07.2025, 20:31)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 16:48)
dupa atatia ani nu am aflat care-i deosebirea dintre covid si raceala
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 16:51)
Nici nu aveai cum, covidul nu modifica iqul.
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 06.07.2025, 17:12)
Hai că e tare :) Acum ca să iau apărarea femeilor ca un domn ce sunt :), în timpul plandemiei din câte am văzut, au fost mai mulți masculi isterizati decât femele, indiferent de orientarea lor sexuală :). Disperații și disperatele s-au ciuruit oricum în neștire cu zeama minune toti la grămadă și ce mândri au fost. Au fost responsabili conform propagandei pe care au ingurgitat-o. Hapciu.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 20:29)
Din pacate, oameni cu IQ foarte scazut, asa ca tine sunt multi