Finlandezii de la KJK Balkan Holding cer revocarea administratorilor Rompetrol Well Services şi demiterea auditorului Ernst & Young

M.G.
Piaţa de Capital / 27 - 28 august 2021

Finlandezii de la KJK Balkan Holding cer revocarea administratorilor Rompetrol Well Services şi demiterea auditorului Ernst & Young

Auditorul este vizat pentru că nu a prezentat un raport de audit solicitat de acţionari

Finlandezii de la KJK Balkan Holding vor revocarea administratorilor Rompetrol Well Services (PTR) şi demiterea auditorului societăţii, Ernst & Young Assurance Services SRL, se arată într-o solicitare de convocare a adunării acţionarilor PTR remisă ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Per total, solicitările de revocare a administratorilor şi demitere a auditorului vin ca urmare a faptului că Ernst & Young nu a dus la îndeplinire, în termenul de 30 de zile, solicitarea de întocmire a unui raport de audit financiar înaintată de finlandezi.

Este o situaţie similară cu cea de la SIF Muntenia (SIF4), unde un grup de acţionari, membri ai Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF), cu peste 5% din drepturile de vot ale societăţii au solicitat realizarea unui raport de audit cu privire la plasamente în valoare de 305 milioane de lei ale SIF4, diferenţa fiind că auditorul SIF Muntenia, KPMG, încă mai are peste 25 de zile pentru a realiza raportul de audit solicitat.

Amintim că acţionarii cu cel puţin 5% din capitalul social al unei companii listate beneficiază de posibilitatea de a cere auditorului financiar al societăţii rapoarte suplimentare referitoare la operaţiunile invocate de companie. Administratorii sunt obligaţi de legea 24/2017 (art. 94, alin. 1, lit. b) din legea 24/2017, respectiv de art. 111 alin. 1, lit. b) din legea 24/2017 republicată) să furnizeze auditorilor toate informaţiile solicitate. Raportul suplimentar este ulterior făcut public pe website-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Totodată, finlandezii cer prezentarea de către Consiliul de Administraţie al societăţii a unui raport cu privire la motivele pentru care societatea nu a respectat dispoziţiile legii 24/2017, respectiv faptul că nu a furnizat auditorilor toate informaţiile solicitate.

KJK este unul din acţionarii activişti prezenţi la noi în piaţă, finlandezii venind în trecut şi cu alte solicitări în faţa administratorilor furnizorului de servicii conexe extracţiei petrolului.

Finlandezii vor de asemenea alegerea unor noi administratori ai companiei, pentru un mandat de 2 ani, care să înceapă de la data alegerii acestora, dar şi alegerea unui nou auditor pentru o perioadă de 2 ani.

De asemenea, KJK Balkan Holding solicită "aprobarea rezilierii contractului de cash pooling încheiat de Rompetrol Well Services cu KMG Rompetrol SRL, cu acţionarul majoritar al societăţii sau cu alte persoane afiliate acţionarului majoritar al societăţii", precum şi aprobarea "retragerii tuturor fondurilor societăţii care au fost transferate fără o justificare economică în conturile acţionarilor societăţii sau ale unor persoane afiliate acestora şi fără ca transferul fondurilor respective să fie în prealabil aprobat de acţionarii societăţii care nu aveau un interes în transferul respectiv".

Pe lângă KMG International, KJK Balkan Holding are 10,68% din capitalul furnizorului de servicii conexe extracţiei petrolului.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. dat de autoritatea care autorizeaza auditori in Romania

  Hopa, hopa! Se trezesc actionarii! Alaltaeri la SIF4, ieri la Rompetrol... maine la...ASF!

  1. DUPA CE CA I-AU UMPLUT DE BANI CU DIVIDENDELE , SI I-AU FACUT SA PLECE ACASA COCOSATI DE GREUTATEA LOR , TOT EI SANT NEMULTUMITI !!! SE VEDE CA AU STAT MULT IN ROMANIA , FINLANDEZII ASTIA !!! AU BAUT APA DUPA ROMANI , DEVENIND INSA SI MAI SMECHERI !!! DACA AR PUTEA , AR JEFUI COMPANIA SI DE ULTIMUL 5 BANI !!!

   Cam multe pauze, nejustificate la dezmatul care e pe piata noastra de capital. Ar tb sa se lucreze chiar peste program, cand colo ... pauze lungi si dese. Azi putea fi, cu voia domniilor lor, chiar BVb, care, spre deosebire de asf, e si listata, nu?

   Ar tb mai multi KJK pentru piata noastra de capital. Ce castigi tu ca actionar daca porcoiul de bani pe care sta PTR este imprumutat gratuit catre actionarul majoritar cazac? Si asta se intampla an de an, nu o luna doua. Daca managementul PTR nu poate investi EFICIENT! rezervele mult prea mari, e bine sa le distribuie actionarilor, nu sa le puna la dispozitia unuia, chiar majoritar fiind el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro