Agenţia de rating Fitch Ratings a anunţat, marţi, că pachetul de consolidare fiscală adoptat recent de autorităţile de la Bucureşti va fi integrat în noile sale previziuni fiscale, ce vor fi publicate pe 15 august, cu ocazia următoarei evaluări a ratingului de ţară al României ('BBB minus', perspectivă negativă).
„Măsura în care pachetul îmbunătăţeşte perspectivele de stabilizare a datoriei şi începe reconstrucţia credibilităţii fiscale se va reflecta în evaluarea noastră privind impactul macroeconomic şi riscurile de implementare. Aşa cum am subliniat după alegerile prezidenţiale din mai, reducerea deficitului şi stabilizarea datoriei sunt esenţiale pentru ratingul suveran”, precizează Fitch într-un comunicat.
Pachetul de măsuri a fost aprobat la 7 iulie de Guvernul condus de premierul Ilie Bolojan, sprijinit de o coaliţie pro-europeană care controlează circa două treimi din Parlament. Executivul estimează un impact bugetar de 1,1% din PIB în acest an şi de 3,5% în 2026, printr-un mix de măsuri fiscale şi reduceri de cheltuieli. Primele măsuri intră în vigoare la 1 august, urmând ca o a doua etapă să fie implementată de la 1 ianuarie 2026.
Fitch avertizează însă că, în pofida stabilităţii politice sporite faţă de sfârşitul anului trecut, riscurile legate de aplicarea măsurilor rămân semnificative. „O consolidare fiscală semnificativă va pune presiune asupra creşterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Peste jumătate din veniturile suplimentare prevăzute pentru acest an provin din majorarea TVA la 21% şi unificarea cotelor reduse la 11% începând cu luna august. Aceasta va genera o inflaţie mai ridicată şi va eroda veniturile reale”, avertizează agenţia.
Toate cele trei mari agenţii internaţionale - Fitch, Moody's şi S&P Global Ratings - menţin în prezent o perspectivă negativă asupra ratingului suveran al României, ceea ce plasează ţara la un pas de coborârea în categoria „junk”, nerecomandată pentru investiţii.
Opinia Cititorului