Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, precizând că după ce a fost câştigată încrederea pieţei internaţionale se poate finanţa un deficit mare fără să fie nevoie de ajutorul instituţiilor financiare, scrie News.
Florin Cîţu a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, dacă exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar Internaţional.
"Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar Internaţional. Am arătat în acest an că dacă ai câştigat încrederea pieţei, poţi să finanţezi un deficit mare fără să ai nevoie de instituţii financiare internaţionale. Acel deficit finanţat pentru a plăti sănătate, aceste scheme de ajutor, am avut investiţii record, deci nu este nevoie de un acord cu FMI. Din punctul meu de vedere, vă spun clar, nu există aceste discuţii. Am găsit acele documente prin minister când se discuta anul trecut în septembrie cu Fondul Monetar, când după o discuţie cu Fondul Monetar s-a făcut acel document în Guvern unde se spunea foarte clar că nu vor creşte pensiile cu 40%. Nu avem în calcul împrumut la FMI, avem finanţare pentru anul acesta. Necesarul de finanţare pentru anul acesta este acoperit aproape 97%. Nu avem nicio problemă de finanţare",a explicat ministrul Finanţelor.
Şi premierul Ludovic Orban a respins un viitor acord cu Fondul Monetar Internaţional pentru obţinerea de finanţare la bugetul de stat pentru 2021.
Premierul a afirmat că "nu este necesar" un nou acord cu FMI, deşi o înţelegere poate fi realizată, pentru că Fondul oferă posibilitatea finanţării deficitului bugetar. De asemenea, există şi alte surse de atragere a veniturilor, precum fondurile europene sau finanţări de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) sau Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a mai spus premierul Ludovic Orban, într-un interviu acordat Europei Libere.
1. Potaia latoasa liberala!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 09.11.2020, 12:34)
Pana la alegeri, da! Dupa aceea, mai vedem, desi eu cred ca il aveti deja parafat si bagat acum la sertar, pt a fi scos atunci "cand trebuie"!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2020, 14:22)
Haideti domnule Catu, nici macar asa ca o "centura de siguranta"? Intrebati-l pe dl. Basescu, ca va explica.
3. Este la sertar semnat si stampilat pt viitor
(mesaj trimis de FMI în data de 09.11.2020, 16:52)
Este semnat si parafat pentru 2023-2025 in colo!
Dupa bani nu se plange exact in maxim creditare in piata!!!!
Ci dupa valul de maxim creditare in piata!!!
Acum este ciclu maxim de creditare!
Deci dupa varful asta urmeaza si o panta decendenta ce va scoate la lumina credite el toxice, ce nu vor performa, credite aruncate in piata acum sunt restantele viitoare de maine!
Creditul si inflatia nu poate sustine ciclic aceeasi jucatori in piata, fortandui sa iasa din joc pana raman cat mai putini jucatori puternici ce acapareaza piata.
Cu fiecare ciclu de creditare creste rata creditelor neperformante, cu fiecare ciclu de crestere a ratelor de neperformanta creste mai mult inflatia ca sa rastogoleasca creditele datorate in sistem pin rute ocolitoare de absorbire taxe in crestere la buget si viitoare bail-inuri pentru recapitalizari balante bancare deficitare.
Fondul Monetar e ca moartea! Stii ca o sa vina si nu ai ce sa ii faci!
E acolo, asteapta, nu aii cum sa scapi, poti sa mai castigi zile dar nu ai cum sa sari peste etapa asta!
Fondul monetar pe cat de culit este pe atat de necesar joaca un rol in economia globala!
Asa cum exista viata financiara exista si moarte financiara!
Asa cum exista lesin financiar exista si coma financiara!
Asa cum exista extaz financiar exista si sevraj financiar!
Asa cum exista agonie financiara exista si potential financiar.
FMI are un rol important de indatorare natie pentru a controloa fluxurile numerare globale ce concureaza impotriva unei valute principale. Fortand valutele concurentiale sa aibe dificultati in a se intari in termeni reali pe piata externa. Cu cat reuseste sa intatoreze o natie cu atat reuseste sa dilueze valuta indatorata pe schimbul oferirii de productivitate in crestere pe pietele externe prin; bunuri, servicii, cerere, migratie forta de munca, etc la valori cu mult mai mici fata de alte valute mai puternice in piata.
FMI apara interesul natiilor valutare principale si da cu biciul in cele subordonate; fortandu-le ciclic sa devina mai puternice reusind treptat sa renasca din cenusa! (acest ciclu se repeta pe sute de ani si nu se tine cont daca e FMI sau alta institutiie ce ii tine locul; asa cum a fost in trecut banca uk ce tinea in subortonare alte imperii sau Olanta, sau Germania...).
In economie o sa existe mereu cel care da cu dobanda mare si cel care ia cu dobanda mare; cum si cel care da cu dobanda mica si ia cu dobanda mica!