Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei - un succes economic şi financiar

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie

Evoluţia Fondului Suveran al Norvegiei de la înfiinţare şi până în prezent

Evoluţia Fondului Suveran al Norvegiei de la înfiinţare şi până în prezent

English Version

Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, cunoscut oficial ca Fondul de Pensii Guvernamental Global, este cel mai mare fond suveran din lume, gestionând active în valoare de 1,7 trilioane de dolari la sfârşitul lunii august 2024, potrivit datelor existente pe site-ul Băncii Naţionale a Norvegiei. Fondul deţine aproximativ 1,5% din toate companiile listate la bursă la nivel global, cu un portofoliu diversificat în aproape 9.000 de companii din 70 de state situate în întreaga lume. Participaţiile cele mai valoroase ale fondului includ giganţi precum Microsoft, Apple, Nvidia şi compania farmaceutică Novo Nordisk. Pe cap de locuitor, valoarea fondului se traduce într-o sumă impresionantă, de peste 307.000 de dolari per cetăţean norvegian.

Structura şi performanţa

La sfârşitul primului semestru din 2024, fondul era structurat astfel:

- 72,0% din active investite în acţiuni

- 26,1% în venit fix

- 1,7% în imobiliare nelistate

- 0,1% în infrastructură de energie regenerabilă

În 2023, fondul a generat un profit de 213 miliarde dolari, potrivit raportului Băncii Naţionale a Norvegiei, care administrează fondul. Aceasta este o performanţă notabilă, având în vedere contextul economic global fluctuant din ultimii ani, prin prisma pandemiei Covid-19, sincopelor din lanţurile de aprovizionare, războiului din Ucraina şi crizei din energie.

Fondul respectă cele 24 de principii Santiago, care reprezintă un set de reguli şi recomandări pentru asigurarea transparenţei, guvernanţei responsabile şi managementului prudent al riscurilor în fondurile suverane. Aceste principii subliniază importanţa responsabilităţii şi transparenţei în administrarea fondurilor suverane, contribuind la stabilitatea şi încrederea investitorilor şi a cetăţenilor.

Istoricul şi evoluţia

Fondul Suveran al Norvegiei îşi are originile în descoperirea primului zăcământ de petrol în 1969 şi începutul producţiei în 1971. Cu toate acestea, a durat două decenii de analize şi dezbateri înainte ca fondul să fie înfiinţat în 1990, la aproape 20 de ani de la începerea exploatării petrolului. Decizia de a crea fondul a fost inspirată de raportul Comitetului Tempo din 1983, care a recomandat ca veniturile din petrol să fie economisite într-un fond suveran, iar guvernul să cheltuiască doar randamentul real al activelor acumulate.

În 1996, fondul a început să acumuleze primele active nete, iar în 2001 a fost implementată regula de 4%, care prevedea că această proporţie din valoarea fondului de la sfârşitul anului precedent să fie utilizată pentru finanţarea deficitului non-petrolier al guvernului. În 2006, fondul şi-a schimbat denumirea în Fondul de Pensii Guvernamental Global, reflectând reformele mai ample ale sistemului de pensii norvegian.

Fondul şi modelul economic norvegian sunt rezultatul unor reforme economice ample, care au avut loc în urma unei serii de crize economice şi financiare. La sfârşitul anilor "70 şi începutul anilor "80, Norvegia a folosit veniturile din petrol pentru a extinde rapid sistemul de bunăstare, dar această politică a dus la inflaţie, creşterea creditului şi stagnarea productivităţii. În 1990, Norvegia a trecut printr-o criză bancară severă, determinată de creşterea ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la naţionalizarea completă a trei dintre cele mai mari bănci ale ţării.

Criza bancară a fost un catalizator pentru o serie de reforme structurale, inclusiv eliminarea subvenţiilor, privatizarea unor întreprinderi de stat şi dereglementarea pieţelor de locuinţe şi energie electrică. Reformele fiscale au sporit stimulentele pentru muncă, au închis lacunele fiscale şi au stabilit un proces bugetar mai strict. Aceste măsuri au fost esenţiale pentru asigurarea stabilităţii economice pe termen lung şi pentru succesul fondului suveran.

Strategia de investiţii şi guvernanţa

Fondul de Petrol (Oil Fund), redenumit ulterior Fondul de Pensii Guvernamental Global, investeşte exclusiv în active internaţionale pentru a proteja economia internă de volatilitatea pieţelor şi de riscul supraîncălzirii economiei. Aproximativ 60% din active sunt alocate acţiunilor, 35-40% instrumentelor cu venit fix, iar restul în imobiliare. Fondul urmează o strategie prudentă de risc şi rentabilitate, cu un orizont de investiţii foarte lung.

O trăsătură cheie a fondului este transparenţa sa. Guvernul raportează trimestrial despre performanţele fondului, riscuri şi costuri. În plus, toate investiţiile sunt publice, contribuind la un nivel ridicat de încredere din partea cetăţenilor. Fondul este subordonat Băncii centrale a Norvegiei, pentru ca activitatea lui să fie integrată cu măsurile economice şi financiare ale ţării scandinave.

Fondul Suveran al Norvegiei reprezintă un exemplu unic de administrare a veniturilor din resurse naturale. Prin separarea politicii fiscale de fluxurile de venituri din petrol şi prin stabilirea unor reguli clare de cheltuieli şi economisire, Norvegia a reuşit să transforme o resursă volatilă şi finită într-un mecanism de stabilizare macroeconomică şi prosperitate pe termen lung. Fondul nu doar că asigură resursele pentru generaţiile viitoare, dar contribuie şi la protejarea economiei interne de efectele adverse ale ciclurilor economice şi de riscurile externe.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. da pt ca Norvegia chiar are resurse, 7,6 mld barili de petrol in rezerva, Romania 0,6 mld barili. Noi avbia avem pt consumul intern si cam atat. nu mai prostiti populatia cu Norvegia, Arabia Saudita , Quatar, de ce n-am putea face si noi?

    pt ca n-avem asa resurse pt export, de-aia. da stiu muntii nostri aur poarta. e plin de aur, tre sa ai grija sa nu te-mpiedici de vreun bulgare de aur cand mergi la munte. pfff. 

    1. Ai făcut și calculul ? 7,6 mld barili înseamnă aprox 60 mld dolari, până la 1,7 trilioane mai căutăm motive. Și unde sunt milioanele României? Noi avem doar datorii. Daca vrei un cuvânt pt motivul pt care noi nu suntem Norvegia este PSD-ismul cu toți oamenii lui

      f35,nuclear scale consultanta la Doicesti,pocnitori abrams e pohta ce o pohtim noi!

      salarii desantate la bugetari,incepand de la invatamant,administratie,speci ali,cu asta ii sta bine Romaniei,ce fonduri suverane!

      acolo mai trebuie sa economisesti,noua ne place doar sa cheltuim,suntem pe opulenta(pe credit si vanzare de resurse primare asa cum fac jucatorii la pacanele,totul la sfert de pret)! 

      Norvegia e tara NATO din 1949. Aloca 2% din PIB cheltuielilor militare (230 milarde USD).

      Serviciul militar e obligatoriu, inclusiv pentru femeile nascute dupa 2000.

      Or avea F35 si pocnitori?  

      abramsul in Ucr s-a dovedit cel mai prost tanc occidental,leopardul e cu clase peste,dar taxa de protectie e taxa!

      ne comparam noi cu Norvegia care poate aloca si 10% daca vrea,au 5 milioane de oameni,petrol,gaze,electricita telemnn,peste ,crabi,noi cu fier vechi,cereale,lemn cel mult cherestea,hoti mari si multi mancati as,de sus pana jos,datorii suverane,asta e pt noi! 

      In UCR se lupta cu drone si rachete. Nu se duc lupte de tancuri.

      Abrams, Leopard, Challenger, T-72, T-90 au fost construite pentru lupte de tancuri. Folosite in actiuni izolate, fara sprijin aerian sint vulnerabile. Oricare din ele.

      Ca-ti place sa maninci discurs suveranist... e clar. Pofta buna! 

      Când bubuie pocnitoarea lovită de o drona de 2000 euro,trebuia să aibă 10 avioane deasupra!

      Uita avioanele deasupra la câte Sam și lansatoare mobile sunt pe front,aici nu suntem în Afganistan,Irak,Ag7 și Akm sa fie singurele arme!

      Leopardul macar a fost lovit de arme serioase și echipajele au scăpat,nu s au detonat că pocnitorile ce le vom cumpăra și noi! 

    Mentalitatea turco-balcanica-comunisto-sere ista pentru 99,9% din romani nu ne recomanda pentru crearea unui asa fond.

    Fiecare la nivel individual daca este destul de educat si motivat isi poate crea si gestiona un mic fond din veniturile lui. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb