Enel SpA (Enel) anunţă că filialele sale chiliene Enel Chile SA (Enel Chile) şi Enel Generacion Chile SA (Enel Generacion Chile) au informat piaţa de deciziile Consiliilor de Administraţie de a accelera închiderea centralei electrice pe cărbune Bocamina, situată în Coronel, se arată într-un comunicat al companiei remis Redacţiei noastre.
Mai exact, Enel Generacion Chile va solicita Comisiei Naţionale pentru Energie din Chile (CNE) să autorizeze ca încetarea operaţiunilor unităţilor Bocamina I (128 MW) şi Bocamina II (350 MW) ale centralei de mai sus să aibă loc până la 31 decembrie 2020, respectiv 31 mai 2022.
Potrivit sursei citate, închiderea, care este condiţionată de primirea autorizaţiei de mai sus, a fost accelerată comparativ cu ceea ce Enel Generacion Chile a propus în Planul Naţional de Decarbonizare semnat cu Ministerul Energiei din Chile la 4 iunie 2019, care prevedea închiderea Bocamina I până la sfârşitul anului 2023 şi închiderea Bocamina II cel mai târziu în 2040.
Antonio Cammisecra, Head of Global Power Generation la Enel, a declarat: "Vom fi prima companie de energie din Chile care va ieşi complet din sectorul cărbunelui, continuând să construim în siguranţă capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, cu beneficii concrete din punct de vedere ecologic, economic şi social, în conformitate cu strategia de decarbonizare a Grupului nostru. Această abordare se adresează oamenilor noştri, cu precădere colegilor care lucrează în centralele pe cărbune şi tehnologia cărbunilor, cărora li se oferă oportunităţi de a se reîncadra în alte departamente tehnologice din cadrul Grupului."
Maurizio Bezzeccheri, Head of Latin America la Enel, a adăugat: "Strategia grupului nostru se reflectă pe deplin în America Latină, unde construim capacitate de producere a energiei din surse regenerabile pentru a decarboniza portofoliul existent, concomitent cu acoperirea nevoilor în creştere ale marilor clienţi industriali şi comerciali. Privind în viitor, vom continua să folosim portofoliul nostru de generare a energiei din surse regenerabile, cuplată cu prezenţa noastră în sectorul de distribuţie a marilor oraşe din America Latină şi cu amprenta noastră în zona de soluţii energetice avansate, pentru a favoriza dezvoltarea durabilă corespunzătoare a regiunii."
Sursa citată menţionează că, valoarea contabilă netă a celor două unităţi Bocamina se ridică la aproximativ 790 de milioane de euro la nivelul Grupului Enel, inclusiv costurile aferente dezafectării. Deciziile Consiliilor de Administraţie ale Enel Chile şi ale Enel Generacion Chile ar putea implica recunoaşterea unei deprecieri a activelor până la valoarea contabilă netă raportată mai sus. Impactul financiar asociat va fi consemnat în raportul financiar semestrial al Grupului Enel la 30 iunie 2020.
"Orice depreciere generată de întreruperea preconizată a generării de energie de către cele două unităţi Bocamina nu ar afecta în niciun fel politica de dividende a Enel, care se bazează pe o distribuire proporţională cu profitul net din activităţi curente al Grupului care nu ar fi afectat de o astfel de depreciere.