Guvernul a adoptat proiectul de lege al "operelor orfane"

Marius Constantin
Politică / 3 iunie 2015

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu scopul de a facilita digitizarea şi difuzarea operelor şi a altor obiecte protejate prin drepturi de autor şi pentru care nu s-a identificat niciun titular al drepturilor de autor sau pentru care titularul, deşi a fost identificat, nu este localizat (aşa-numitele "opere orfane").

În această categorie, potrivit proiectului de lege, nu intră operele anonime sau cele sub pseudonim. În situaţia în care titularul drepturilor de autor sau conexe este identificat sau localizat ulterior, opera sau fonograma respectivă îşi încetează statutul de operă orfană, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.

Potrivit proiectului de act normativ, statutul de operă orfană se aplică, în principal, următoarelor categorii de opere şi fonograme protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe şi care au fost publicate sau difuzate pentru prima dată într-un stat membru UE: operelor sub formă de cărţi, jurnale, ziare, reviste sau alte scrieri care se găsesc în colecţiile bibliotecilor, instituţiilor de învăţământ sau muzeelor accesibile publicului, precum şi în colecţiile arhivelor sau ale instituţiilor patrimoniului cinematografic sau sonor.

În această categorie mai sunt incluse operelor cinematografice, audiovizuale şi fonogramelor aflate în colecţiile bibliotecilor, ale instituţiilor de învăţământ sau ale muzeelor accesibile publicului, precum şi în colecţiile arhivelor sau ale instituţiilor patrimoniului cinematografic sau sonor.

De asemenea, proiectul vizează şi operelor cinematografice şi audiovizuale şi fonogramelor produse de organismele publice de radiodifuziune şi de televiziune până la 31 decembrie 2002 inclusiv şi aflate în arhivele acestora (termen prevăzut de Directiva 2012/28);

Potrivit proiectului de lege, înainte ca o operă sau o fonogramă să poată fi considerată "operă orfană", se realizează o căutare diligentă, de bună-credinţă, a titularilor drepturilor de autor asupra operei sau fonogramei, inclusiv a titularilor drepturilor de autor asupra operelor şi a altor obiecte protejate conţinute sau integrate în operă sau în fonogramă. Această căutare diligentă se face prin consultarea surselor corespunzătoare pentru fiecare categorie de opere sau de alte obiecte protejate şi se efectuează obligatoriu înainte de utilizarea ei.

Sursele corespunzătoare pentru fiecare categorie de opere sau de fonograme stabilite de actul normativ vor fi completate prin Decizia Directorului General al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, după consultarea titularilor de drepturi şi cu utilizatorii.

În cazul în care o operă sau o fonogramă este considerată "operă orfană" într-un alt stat membru al Uniunii Europene, atunci este considerată, de asemenea, orfană şi pe teritoriul României şi poate fi utilizată şi accesată în conformitate cu prezenta lege.

Prin acest proiect de lege se stabileşte că utilizarea operelor sau fonogramelor orfane de către biblioteci, instituţii de învăţământ şi muzee accesibile publicului, de către arhive, instituţii ale patrimoniului cinematografic sau fonografic, instituţiile publice de radiodifuziune şi de televiziune, se poate realiza prin două modalităţi: punere la dispoziţia publicului şi reproducere, în vederea digitizării, punerii la dispoziţie, indexării, catalogării, conservării sau restaurării.

Proiectul de lege adoptat de Guvern transpune în legislaţia naţională Directiva 2012/28 privind anumite utilizări permise ale "operelor orfane". Scopul acestor prevederi este de a face posibilă digitalizarea, reproducerea şi punerea la dispoziţia publicului, de către biblioteci, instituţii de învăţământ, muzee, arhive, instituţii ale patrimoniului cinematografic sau fonografic, instituţiile publice de radiodifuziune şi de televiziune, a "operelor orfane".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb