Horvath: 66% dintre executivii din industria farmaceutică anticipează o creştere solidă a profitului în 2025

M.P.
Piaţa de Capital / 13 mai

Horvath: 66% dintre executivii din industria farmaceutică anticipează o creştere solidă a profitului în 2025

În ciuda unui context economic global marcat de volatilitate şi de provocări legate de reglementările şi costurile ridicate din Europa, companiile europene din domeniul farmaceutic şi biotehnologic îşi păstrează optimismul cu privire la evoluţia profitabilităţii, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit unui studiu realizat de Horvath, companie internaţională de consultanţă în management, cu o prezenţă pe piaţa românească din 2005, 66% dintre executivii din acest sector se aşteaptă la o creştere a profitului de peste 5% în 2025 şi 2026.

Această tendinţă pozitivă este susţinută de măsuri strategice de eficientizare şi ajustare structurală, în contextul unei viziuni prudente asupra creşterii veniturilor, conform celei mai recente ediţii a studiului "Life Sciences Executives Flash Report".

Deşi majoritatea companiilor rămân optimiste cu privire la venituri, prognozele pentru 2025 sunt mai temperate comparativ cu anul anterior. În ceea ce priveşte personalul, doar 14% dintre respondenţi anticipează o creştere a numărului de angajaţi, în timp ce 61% anticipează stagnarea sau chiar reducerea acestuia.

Reducerea costurilor administrative rămâne o prioritate esenţială pentru liderii industriei, 60% dintre aceştia identificând acest obiectiv drept principalul factor de creştere a profitului. În paralel, automatizarea proceselor repetitive prin tehnologiile bazate pe inteligenţa artificială (AI) devine o practică tot mai frecventă, contribuind semnificativ la creşterea eficienţei operaţionale şi reducerea cheltuielilor administrative. Totodată, costurile de cercetare şi dezvoltare (R&D) sunt considerate un risc important de 37% dintre respondenţi, din cauza preţurilor ridicate ale tehnologiilor avansate şi a reglementărilor din ce în ce mai stricte.

Priorităţile pentru 2025 includ optimizarea costurilor şi stabilizarea profitului, urmate de transformarea digitală şi implementarea soluţiilor AI, dar şi de adaptarea modelelor organizaţionale. De remarcat este şi încrederea crescută în fuziuni şi achiziţii (M&A), considerate de 53% dintre executivi drept un vector important de creştere, în contextul în care lansările de produse noi şi extinderea geografică sunt abordate cu tot mai multă prudenţă, potrivit comunicatului.

Executivii intervievaţi anticipează şi o serie de riscuri semnificative pentru anul în curs. Printre acestea se numără lanţurile de aprovizionare extinse, care îngreunează accesul la materii prime critice, cum ar fi flacoanele din sticlă specială sau substanţele de bază pentru formule terapeutice. De asemenea, restricţiile bugetare din sistemele publice de sănătate, evidenţiate de recentele iniţiative legislative din SUA, reprezintă un obstacol major pentru rentabilitate. Nu în ultimul rând, peste 60% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi de lipsa competitivităţii Europei în raport cu alte regiuni, din cauza costurilor ridicate de producţie şi a reglementărilor mai stricte.

Cu toate acestea, Europa rămâne un hub esenţial pentru industria farmaceutică şi biotehnologică, beneficiind de o populaţie în proces de îmbătrânire - ceea ce generează cerere tot mai mare pentru terapii avansate - şi de iniţiative la nivel european care încurajează investiţiile în cercetare şi inovare.

"Pentru a rămâne competitive la nivel global, companiile europene din sectorul farmaceutic şi biotehnologic trebuie să combine eficientizarea costurilor cu investiţiile strategice în inovaţie, în special în tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială. Deşi estimările privind profitabilitatea sunt mai prudente în 2025 faţă de 2024, există aşteptări semnificative legate de inovaţiile AI, despre care 70% dintre respondenţi sunt convinşi că vor revoluţiona pieţele şi modele de business", declară Maria Boldor, Partner şi Managing Director, Horvath România.

Studiul Horvath "Life Sciences Executives Flash Report" a fost realizat la începutul acestui an, pe un eşantion de 30 de directori executivi din companii multinaţionale active în sectorul farmaceutic şi biotehnologic. Din totalul respondenţilor, 54% au venituri anuale între 1 şi 10 miliarde de euro, 23% au venituri de peste 10 miliarde de euro, iar 23% au venituri sub 1 miliard de euro, se mai precizează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0991
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5894
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4568
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0646
Gram de aur (XAU)Gram de aur480.3618

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb