Impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu - soluţia coaliţiei de guvernare pentru îndeplinirea jalonului din PNRR

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2023

Impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu - soluţia coaliţiei de guvernare pentru îndeplinirea jalonului din PNRR

Pensiile de serviciu ar urma să fie impozitate progresiv cu maximum 15%, potrivit proiectului privind modificarea legii pensiilor de serviciu, care se află pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a plenului Senatului.

Proiectul a iscat dezbateri aprinse ieri în şedinţa comună a comisiilor juridică, de apărare şi muncă din Senat, chiar dacă membrii acestora au adoptat un raport de admitere a modificărilor propuse, cei mai vocali fiind reprezentanţii fostelor cadre militare şi cei ai reprezentanţilor angajaţilor din penitenciare.

"Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliţie sau armată? Pe cine mobilizaţi să lupte cu Putin? Pe dumneavoastră? Vă atrag atenţia că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Suntem poliţie NATO. Cu cine vreţi să ne înlocuiţi? Tăiaţi pensiile că să plătiţi de 16 ori mai mult un străin? Unde se duc banii ăştia? Noi avem o glumă, omorâţi-ne pe toţi în noaptea asta şi nu veţi lua un leu din banii de pensii militare. Vor fi folosiţi în continuare pentru achiziţia de Piranha V care nu trec râurile pentru că nu au abilitate, care nu urcă dealurile şi munţii, în timp ce ale noastre sunt perfecte. Aveţi de-a face cu un domeniu total necunoscut", a spus colonelul în rezervă Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi retrase în rezervă.

"Nu vă bateţi joc de militari, pentru că dacă vă bateţi joc de militari, poliţişti, aceştia vor pleca, profesionişti nu vor mai veni, pentru că e mai convenabil să fii şofer de TIR peste hotare decât agent la noi. Şi atunci ce se va alege de ţara asta? Străzile vor fi ocupate cu infractori", a spus Cosmin Dorobanţu, preşedintele sindicatelor din administraţia penitenciarelor.

Senatorii USR s-au declarat şi ei nemulţumiţi de modificările propuse de coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR.

"Suntem într-o dezbatere importantă. Pe de o parte, sustenabilitatea fondului de pensii al României. Doi, discutăm şi despre echitate socială.Vă înţeleg poziţia extrem de ingrată, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernului, este şi pensionar de lux. (...) Trei - discutăm despre această grabă. Da, există un jalon PNRR şi avem nişte sume condiţionate de reforma pensiilor speciale, care ar fi trebuit să facă un lucru cât se poate de simplu, să elimine pensiile speciale, trecând toate pensiile pe principiul contributivităţii. (...) Ceea ce vedem aici, în acest proiect, este doar o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare, dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii", a spus Ştefan Pălărie, senator USR.

În replică, senatorul liberal Virgil Guran a precizat că "pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale".

"Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special. Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru: în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat. (...) Din păcate, vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut Armata, măcar alea şase luni. Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual. Ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie este de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă", a afirmat Virgil Guran.

Principalele modificări aprobate de membrii comisiilor sunt: nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit progresiv de până la 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

În ceea ce priveşte impozitul progresiv de până la 15%, arătăm că venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat. Pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 şi 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenţei de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depăşesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%.

Pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei. În plus, nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.

Amendamentele respective au fost votate de majoritatea senatorilor din comisiile de specialitate, înregistrându-se nouă voturi împotrivă şi câteva abţineri. Senatorii AUR s-au abţinut de la vot.

Parlamentarii au eliminat amendamentul care permitea şefilor ÎCCJ, Parchetului de pe lângă ÎCCJ, DIICOT, DNA, precum şi membrilor aleşi ai CSM să beneficieze de pensia de serviciu, după expirarea unui mandat întreg.

Din statistici rezultă că România plăteşte în jur de 175.000 de pensii speciale, din care 68.000 sunt achitate prin MApN, dar includ şi serviciile secrete, 85.000 sunt pentru poliţişti şi alte cadre ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, 4500 sunt pentru magistraţi iar restul pentru diplomaţi, foşti politicieni, demnitari, personal din aviaţia civilă, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi.

Senatul este prima Cameră sesizată în legătură cu acest proiect de lege. După votul de astăzi, proiectul va fi înaintat spre dezbatere şi vot Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cine se face militar sau politist numai pentru pensie n-o sa lupte cu Putler aia-i sigur. Acela o sa astepte pitit undeva sa faca 50 de ani si gata.

    Un salariu decent, pensie dupa contributie, si vor fi doritori.

    In caz de razboi alte sporuri cum iau cei ce merg in misiuni pe afara. 

    Sunt oameni care si-ar dori sa intre in politie din vocatie, asta vor ei sa faca indiferent dc e salariul mai mare sau nu ca-n alta parte dar n-au loc de pilosi si spagari care vin acolo numai pt pensie, si apoi isi bat joc de meserie(vedem ca politia romana e plina de merdenele).

    Va dau exemplu concret, am avut o colega de servici , blonda inalta si slaba 1,92, deci chiar inalta si desteapta, sefa de promotie la ise. Visul ei, sa intre la SRI. De ce nu ma-ntreeba dar sunt oameni din astia. A dat examenele, a luat teoretic , a luat probele fizice si au respins-o la examenul medical pe motiv ca are platfus. De cate ori povestea asta isi scotea pentoful si te intreba uita-te si tu ti se pare ca am platfus???(nu...), dar a fost altul cu pile dedicat(A) pe acel loc. 

    si unde or sa plece? La privati sigur nu, ca nu sunt obisnuiti sa munceasca....

    Impozitarea progresiva nu trebuia desfintata.Armata lucreaza toata ziua(la umbra),ei primesc bani veniti din cer(nu din impozite?).Am vazut cum lucreaza,mai ales ofiterii(la popota),munceau mai mult caporali si sergenti.Politistii sa mai vorbim,am vazut in emisiuni TV (mai mult la umbra).Unii parlamentari dupa atita inactivitate dupa 4 ani,sper,sa nu-si uite numele,ridicand mina dupa cum spun sefii.

    Romanii sint bogati, isi permit sa piarda 3+2,5 miliarde de euro.

    :))))))))))))))))))))))))))))) ))))

    se va aplica metoda kaufland , intai le maresc cu 30 % apoi le impoziteaza cu 15 % . na , ca le-am taiat , nu mai faceti gat , ca petre roman !

    pai avem deja impozitare progresiva pentru toti!

    Se numeste INFLATIA! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb