ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF, DEZAMĂGIŢI DE PROGRAMUL DE CONVERSIE AL STATULUI  "Proiectul Finanţelor - bucurie mare, întristare goală"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 septembrie 2015

"Proiectul Finanţelor - bucurie mare, întristare goală"

Deputaţii vor să amendeze iniţiativa Anei Birchall, care prevede conversia creditelor în valută, cu prevederile proiectului realizat de MFP

Voivozeanu: "Nu prea mai avem ce să alegem din propunerile Ministerului de Finanţe"

Surse BNR: "În măsura în care nu este populistă, o astfel de lege este de discutat, dar deciziile se iau la nivel de acţionari ai băncilor"

Deputaţii din Comisia de buget, finanţe şi bănci au reluat ieri discuţiile pe tema conversiei creditelor contractate în franci elveţieni (CHF), fiind făcută o nouă propunere pe această temă.

Deputatul PSD Viorel Ştefan a cerut Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să aducă la cunoştinţa comisiei propunerea făcută de ministrul de resort Eugen Teodorovici referitoare la conversia împrumuturilor în CHF, astfel încât, în termen de două săptămâni, să poată fi dezbătute şi, eventual, inserate în proiectul legislativ iniţiat pe aceeaşi temă de deputatul PSD Ana Birchall.

Subliniind că este nevoie de soluţionarea de urgenţă a situaţiei create de explozia francului elveţian, domnia sa precizat că iniţiativa Anei Birchall are deja avizele necesare, fiind trecută de Senat şi că introducerea legii propuse de MFP în circuitul legislativ ar putea dura până în martie 2016.

Doar că debitorii nu mai sunt de acord cu proiectul legislativ de la Finanţe, de care se vorbeşte încă de când Darius Vâlcov ocupa fotoliul de ministru, după cum ne-a spus, ieri, Cătălin Voivozeanu, unul dintre reprezentanţii clienţilor cu credite în CHF, care a fost prezent la discuţiile din Comisia de buget.

Iniţiativa prevede conversia cu discount a creditelor luate în valută, restul rămas de plată urmând să fie garantat în proporţie de 50% de către stat.

Cătălin Voivozeanu ne-a precizat: "Nu prea mai au ce să preia din acest proiect. Se pare că nu s-a ţinut cont de solicitările noastre. Printre altele, ni s-a spus că plafonul de un miliard de euro care înseamnă garanţiile oferite de stat va putea fi majorat, iar programul - prelungit şi anul viitor. Acum lucrurile nu mai stau aşa".

După cum a scris domnul Voivozeanu pe pagina de facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, băncile nu au agreat solicitarea debitorilor care viza ca băncile să adopte un discount de 25%, instituţiile de credit fiind de acord cu o reducere de doar 15%.

"De asemenea, proiectul respectiv de lege prevede un plafon de garanţii oferite de stat de maxim un miliard de lei, care să nu fie de tip revolving, adică adoptat şi în anii următori. Această lege va fi doar pentru un an, fără aplicabilitate în anii următori. (...) Reprezentantul MFP (n.r. prezent la şedinţa Comisiei de buget) a precizat că proiectul de lege propus de MFP se adresează doar creditelor ipotecare", mai scrie domnul Voivozeanu.

Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, susţine crearea unei reglementări prin care toate părţile să-şi asume o parte din povara apărută în urma devalorizării leului în faţa CHF: "Nu este corect ca să preia (n.r. povara) integral sistemul bancar sau să preia integral utilizatorii - clienţii aceste consecinţe şi, bineînţeles, statul, care este garantul a tot ce s-a întâmplat, trebuie şi el să îşi asume parţial aceste consecinţe".

Domnul Viorel Ştefan a solicitat reprezentanţilor MFP să pună la dispoziţia Comisiei rezultatele negocierilor cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Deputatul PSD a menţionat, citat de Agerpres: "Ideal este ca noi, printr-o lege aplicată, de fapt să reglementăm o înţelegere prealabilă între cele două părţi - sistemul bancar, instituţiile de credit pe de o parte, utilizatorii de servicii financiare, pe de altă parte. În ciuda aparenţelor, cred că s-au făcut paşi în această direcţie şi, de aceea, vreau să valorificăm mai bine rezultatul muncii celor care au fost implicaţi. Mai exact, Ministerul de Finanţe cu ARB, începând din martie, aprilie au avut negocieri şi au căzut de acord, în mare, asupra unei formule de conversie, care să fie funcţională, adică să satisfacă interesele utilizatorilor de credite, iar pe de altă parte să nu inducă efecte nedorite în sistemul bancar. Deci, să fie însuşit inclusiv de instituţiile de credit. Eu cred că aceste lucruri transpuse în amendamente ale comisiei noastre, aduse la o formă care se pretează a fi text de lege, ar putea să deblocheze situaţia".

Surse din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR) susţin că, în măsura în care nu este populistă, o astfel de lege este de discutat. Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont că deciziile din sistemul bancar sunt luate doar la nivelul acţionarilor de bănci, ne-au mai spus sursele citate, subliniind că Banca Centrală a făcut modificări în regulamentul intern pentru a facilita eventuale măsuri de reducere a ratelor populaţiei.

Reprezentanţii ARB, prezenţi la discuţiile din Comisie, au ţinut să precizeze, ieri, că băncile au găsit soluţii pentru 19.000 de clienţi (majoritatea fiind clienţi Volksbank ce au acceptat oferta făcută de Banca Transilvania), din cele 63.000 de persoane cu împrumuturi în CHF (iniţial, BNR a anunţat că noi avem 75.000 de clienţi împrumutaţi în franci elveţieni).

La rândul său, Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a susţinut legea deputatului Ana Birchall şi adoptarea acesteia cât mai curând posibil.

Discuţiile de ieri din Comisia de buget au fost făcute pe repede înainte, din cauza discursului pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a ţinut în Parlament.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pur romanesc.Dezbatem o lege ca s-o amanam la anu.

    Estimarea initiala a BNR de 75 000 de clienti nu a tinut cont de creditele performante cesionate ilegal in strainatate. Se minte cu nerusinare la nivelul cel mai inalt. Cat priveste declaratiile BNR de ieri, deciziile in privinta unei legi a conversiei se iau la nivel de Parlament si Guvern, nu de actionariat al bancilor. Recomand declaratia de ieri a ministrului de finante din Croatia.

    Astia nu sunt in stare de nimic bun. Ii intereseaza doar majorarea salariilor, inmultirea privilegiilor, propasirea neamurilor prin plasarea lor in ministere si agentii pe functii bine platite, banii pentru partid si nu in ultimul rand trafcul de influenta in interesul propriilor afaceri (dezvoltate cu sau fara paravan). Atat pot sa faca pentru ca la nivelul conducerii lipsesc VALORILE autentice.(sau sunt prea puitine si nu razbat). Astia pur si simplu NU POT mai mult. Se face anul de cand a explodat francul elvetian si astia nu au venit cu o solutie la o problema care oricum exista si pana la saltul francului. Un an de zile si .... nimic! Impardonabil! Ar trebui sa plece acasa toti pe motiv de incompetenta crasa. Sa cedeze locul altora care chiar vor si chiar pot sa faca ceva util pentru natiunea asta.

    Ce decizie de actionariat, voi mai avetid e gand sa ne prostiti mult?Tot actionariatul bancilor sa decida?Mai tradatori de tara voi nu intelgeti nimic?Noi luptam si vom lupta, nu dorim conversie in Ron si discount de 15-20%.Dorim ca bacile sa-si asme magariile facute.Dorim ca bancile sa-si asume stresul psihic la care am fost supusi si vietile, anii de tinerete pe care ni i-au luat.De 7 ani de zine eu nu stiu ce este concediu, ce este sa iesi la vreo terasa,la vreo piesa de teatru, plec de 7 de acasa si ajung la 7.30 si asta in conditiile in care am un copil de 2 ani acasa.Obosita la maxim , fara perspectiva pt mine sau copil.Ne ajunge, ne-am saturat.Vrem ca politul pe care l-a ales sa faca curatenie ins ectorul bancar.Vrem ca BNr sa raspunda pt acest genocid facut in randul populatiei care a facut ca rotitele sa se invarta in economie in 2007-2008.Cand voi va luati comisioane grase si furati statul pe toate partile ca era buget suficient noi ne asumam case la preturi exorbitante pt ca cineva trebuia sa faca asta in tara asta.Da, ne-am asumat case la preturi nerealiste, da ne-am asumat si cresterea de curs pana acum,7.8 ani.Acum este randul bancilor sa-si asume 100% diferenta de curs si a statului pt ca numit un guvernator in fruntea BNR-ului care a lasat bancile sa puna pe piata instrumente financiare derivate pe peiata de cosnumatori.

    1. Acum cateva zile am vandut tot si am scapat de un credit de 80000 chf care mi.a mancat zilele. Stau in chirie cu 3 copii si suntem fericiti. Pot sa le cumpar orice si nu.i mai ingras pe porcii aia.

      daca o mai lungesti iti strici sanatatea si copilul creste fara mama.

      curaj si Dumnezeu sa te ajute! 

      la aceasi concluzie am ajuns si eu! cu banii pe care ii dau la banca pt o grasoniera pot sa stau confortabil intr-un apart cu 2 camere si chiar daca imi iau 25% din salariu, tot nu o sa platesc cat platesc acum rata in CHF! este dureros sa renunti dupa 5 ani in acre ai facut sacrificii enorme sa iti pastrezi casa, dar pur si simplu vreau sa imi iau viata inapoi din mainile bancii. sa se spele pe cap cu garsoniera mea!

      Cum ati reusit sa Care ndeti ,nu eada usor nici asta ?cred ca multi am face asta.ma bucur pt dumneavoastra ,vai de noi

      Cum ati reusit sa Care ndeti ,nu eada usor nici asta ?cred ca multi am face asta.ma bucur pt dumneavoastra ,vai de noi

    Primul pas pe care tebuia sa il faca parlamentul de mult timp este sa interzica practicarea unor dobanzi mai mari decat dobanzile practicate de bancile mama si nimeni din Europa nu ar putea contesta o asemenea prevedere care impune echitate si eliminarea discriminarii si abuzurile bancilor vestice in estul europei (mai putin isarescu bineinteles care ar spune ca destabilizeaza sistemul bancar si ar plange cu lacrimi amare - in Austria dobazi mai mici nu au destabilizat sistemul).

    Cea mai mare durere pentru banci este rambursarea creditelor in avans intrucat pierd multi ani de dobazi nesimtite cu care nu se vor mai intalni vreodata. Prin rambursarea in avans le sunt anulati acei ani viitori de dobanzi nesimtite. Asta este durerea lor cea mai mare si pe care se feresc sa o spuna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb