ÎN DATA DE 26 OCTOMBRIE  A avut loc videoconferinţa Caravana Smart City dedicată mobilităţii inteligente

Comunicate de presă / 28 octombrie 2021

A avut loc videoconferinţa Caravana Smart City dedicată mobilităţii inteligente

Videoconferinţa Caravana Smart City Sibiu, organizată de Asociaţia Română Pentru Smart City, împreună cu Primăria Municipiului Sibiu a reunit expertiza a trei municipalităţi, Sibiu, Iaşi şi Cluj Napoca, precum şi experţi ai Băncii Mondiale, EIT Urban Mobility, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi reprezentanţi ai mediului privat, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit suresi citate, tema videoconferinţei a fost Mobilitatea urbană în Sibiu şi a prezentat viziunea de dezvoltare a municipiului Sibiu, precum şi paşii concreţi întreprinşi pentru transformarea sa într-un oraş inteligent.

"Ne dorim să devenim mai verzi şi mai smart. Sibiul este pe locul 4 în ceea ce priveşte venitul mediu brut şi are excedent bugetar. Investiţiile realizate la nivelul municipiului Sibiu sunt investiţii în infrastructura profundă, sunt lucrări de apă şi canalizare, iluminat public ecologic, în toate investiţiile punem accentul pe durabilitate...Ne concentrăm foarte mult pe pistele de biciclete. Ele nu sunt încă utilizate la maxim, dar sperăm ca acest lucru se va schimba atunci când vom avea mai multe piste sigure. Numai în ultima lună am dat în funcţiune 8,2 kilometri de piste. Însumează încă 16,5 kilometri, urmează pistele de pe malul Cibinului", a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Calitatea vieţii, principala mulţumire a sibienilor

Ca urmare a chestionarelor realizate pentru actualizarea documentelor strategice, (SIDU, PUG, PMUD) calitatea vieţii s-a dovedit a fi principala mulţumire a sibienilor, în timp ce lipsa locurilor în creşe, este principala nemulţumire. "Investim masiv în acest sector, avem 4 creşe în lucru şi 7 proiecte. Vrem să eliminăm şi învăţământul în schimbul doi. Alte patru şcoli vor fi extinse. ... Am înlocuit întreaga flotă de autobuze, cu autobuze noi, ecologice....Suntem pe final cu lucrările în toate cartierele Sibiului. ... În toate aceste cartiere am demolat garajele, o misiune dificilă pe care mi-am asumat-o personal. Acolo, cea mai mare parte a populaţiei a fost fericită că se demolează, pentru că, de fapt foarte puţini beneficiau de aceste garaje. Am creat mult mai multe locuri de parcare, am extins zonele verzi, a fost o muncă foarte susţinută" a spus primarul Sibiului.

Reforma administrativă - un demers susţinut de Asociaţia Română Pentru Smart City

Primarul Astrid Fodor a mai vorbit despre importanţa reformei administrative.

"M-aş bucura dacă guvernanţii ar mai consulta planificatorii urbani şi s-ar mai gândi la o reformă administrativă. Din punctul meu de vedere, este absolut necesară o reformă administrativă în România şi în al doilea rând, Zona Metropolitană. Până nu se lucrează cu toată seriozitatea şi cu toată aplecarea asupra unei legi a zonelor metropolitane, aş acum sunt ele acum, cum funcţionează ele acum, nu aduc beneficii aproape deloc. Şi mai ales nu aduc beneficii metropolei, adică aceluia care duce tot greul. Noi suntem victimele dezvoltării de lângă noi, acolo unde s-au dezvoltat la întâmplare, nu există infrastructură educaţională, nu există infrastructură culturală. Noi, Sibiul, ne confruntăm cu această sufocare, iar legislaţia nu ne ajută. Dacă nu există o legislaţie în care se stabileşte un drept de veto sau ca metropola să aibă ceva de spus, această asociaţie nu va funcţiona", a mai adăugat Astrid Fodor.

Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City a acceptat provocarea de a prelua la nivelul asociaţiei demersurile privind urbanizarea responsabilă şi reprezentarea intereselor municipiilor în privinţa reformei administrative.

"Vizăm constituirea unor grupuri de lucru cu experţi pentru identificarea soluţiilor concrete de planificare şi dezvoltare a zonelor metropolitane, astfel încât acestea să fie în beneficiul oraşelor. Avem răbdarea şi insistenţa necesare reuşitei unui astfel de demers", a spus preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.

Acesta a mai arătat că după cinci ani de zile, este în sfârşit momentul să vorbim de exemple de bune practici din România. "Comunităţile noastre s-au dezvoltat, au ajuns să pună în practică ceea ce au văzut ani de zile în afara ţării, au adăugat contextul local şi au ajuns să fie ele însele modele de urmat în ţară".

Importanţa planificării urbane

Cristian David, Preşedintele Institutului pentru Libertate şi Democraţie a subliniat importanţa elementelor de abordare strategică în planificarea urbană. Acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte activitatea planificatorilor urbani, care ar trebui să imagineze viitorul oraşelor, plecând de la datele la care au acces.

"La nivel global tendinţa de urbanizare arată că 1,3 milioane oameni se relochează săptămânal în oraşe, în 2040 aproximativ 65% din populaţia globală va fi în oraşe, iar oraşele din topul primelor 600 vor genera 60% din produsul intern brut global. Planificatorii urbani au acces la aceste cifre, astfel că pot evita să fie puşi în urma acestor evoluţii dinamice. Astfel, strategia marilor oraşe trebuie să fie integrată şi metropolitană şi trebuie să încorporeze zonele periurbane, care pot fi dezvoltate ca şi catalizatori", a declarant Cristian David Preşedintele Institutului pentru Libertate şi Democraţie.

Turismul şi inteligenţa artificială

Traian Urban, director Innovation Hub East a prezentat soluţii adoptate cu municipalităţi cu un puternic caracter istoric, care se confruntă cu aceleaşi provocări în materie de mobilitate. Astfel expertul a indicat câteva soluţii potrivite pentru spaţiile aglomerate, ale oraşelor active, bogate în evenimente culturale şi o viaţă socială energică, printre acestea aflându-se un chat bot ghidat de inteligenţa artificială pentru asistarea turiştilor în planificarea vizitei, sau soluţii de management al traficului pietonal.

România este ţara cu cea mai mare dinamică din Europa. Pentru prima oară am depăşit Ungaria

Marcel Ionescu Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială a subliniat în cadrul intervenţiei sale, evoluţia economică a ţării noastre, apreciind că cifrele plasează România drept ţara cu cea mai bună dinamică din Europa, una cu cele mai bune dinamici economice din lume. "În 2020, România a depăşit Slovacia, ca PIB pe cap de locuitor, iar anul acesta ţara noastră a depăşit Ungaria, ceea ce este o performanţă economică unică, este o premieră. Dacă tendinţele se menţin într-un orizont de timp de unul-doi ani, vom depăşi Polonia".

Acesta a vorbit despre importanţa menţinerii atractivităţii zonelor urbane funcţionale şi capitalul uman pe care îl atrag: "Zonele urbane funcţionale din România sunt cele care duc greul economiei, acestea fiind zonele unde, cel puţin 15% din forţa de muncă face naveta către un oraş sau municipiu, ele generând 98% din PIB-ul României. Astfel, dacă ele nu funcţionează, economia nu merge. Practic, ceea ce contează sunt oamenii, productivitatea şi consumul".

Expertul a mai subliniat corelarea între leadershipul local şi dezvoltarea locală, apreciind că oraşele dezvoltate aduc beneficii pe mai multe domenii, inclusiv sănătatea, arătând că Sibiul este în top 5 la rata de vaccinare la nivel naţional.

Fabrică de autobuze la Baia Mare de peste 16.000 mp

Mircea Cirţ, fondatorul ATP Group, a adus în dezbatere importanţa dezvoltării infrastructurii cu implicarea autorităţilor, apreciind că este nevoie de o accelerare şi dezvoltare a înţelegerii direcţiilor viitorului, spre transport cu emisii zero: "În România avem o ţintă mai redusă faţă de alte ţări cu ţinte mai ambiţioase. Spre exemplu, ţările din vest au ca obiectiv ca din luna august (2021) să realizeze cel puţin 45% din înmatriculări pentru autovehicule cu emisii zero".

Acesta a mai arătat importanţa planificării: "Este nevoie de o foarte bună gospodărire, inclusiv la nivelul oraşelor pentru a atinge anumite ţinte. Noi, spre exemplu, pentru fabrica de autobuze pe care o construim la Baia Mare pe o suprafaţă de peste 16.000 mp, am constatat că putem instala panouri solare care să genereze 2000 kw, ceea ce ne arată că este foarte important să economisim încă din etapa de proiectare".

Caravana Smart City - schimb de experienţă între municipalităţi

Caravana Smart City a reuşit să reunească expertiza a trei municipalităţi în panelul dedicat soluţiilor de mobilitate şi parcări, respectiv Sibiu, Cluj Napoca şi Iaşi.

Lucian Vizantie, director al serviciului public de administrare al domeniului public şi privat din primăria Sibiu a prezentat soluţiile propuse şi realizate pentru parcările din municipiul Sibiu, precizând importanţa măsurilor luate de muncipalitate pentru încurajarea transportului electric. Astfel, unul dintre exemple se referă la anul 2020 când a fost adoptată prin hotărâre de consiliu local scutirea de achitare a tarifului de parcare pentru toate vehiculele electrice.

Florin Vasile Bugnar, directorul Serviciului Parcări Cluj-Napoca a prezentat toate tipurile de parcări instalate în municipiul Cluj. Muncipiul Cluj Napoca este apreciat ca model de dezvoltare pentru alte primării din România.

O direcţie extrem de importantă pentru toate cele trei municipalităţi s-a dovedit a fi folosirea plăţilor prin mijloace online, respectiv contactless.

Municipiul Iaşi, reprezentat la eveniment prin domnul Marian Constantin Nistor, Şef Serviciul Administrare Parcări Iaşi, a subliniat creşterea numărului de tranzacţii fără numerar. "Pentru cele 1.000 locuri de parcare cu plată şi 11.000 de locuri de parcări de reşedinţă în luna aprilie, la lansarea aplicaţiei mobile se derulau 400 tranzacţii, iar acum se depăşesc 15.000 tranzacţii lunar online, prin aplicaţie".

Pandemia a accelerat digitalizarea

În contextul în care pandemia a accelarat digitalizarea şi toate autorităţile au fost forţate să adopte soluţii digitale, doamna Valetina Frîngu, public sector lead Dell Technologies, a prezentat exemple de bune practici din lume, scalabile pentru comunităţi de dimensiuni variate. Astfel, aceasta a prezentat Oraşul Eerle, situat în sudul Olandei, care a pornit un proiect de tip smart city pentru cei 18.500 de locuitori ai săi prin care îşi doreşte să ofere cetăţenilor acces facil şi smart la educaţie, sănătate şi servicii. Comparabil ca mărime cu oraşul Popeşti-Leordeni, Eerle şi-a propus să devină până în 2050 un model performant de oraş digital şi să dovedească faptul că şi aşezările mai mici pot beneficia de tehnologie de ultimă oră.

Ecosistemul Sibiu Smart City

Cea de-a treia parte a evenimentului a prezentat ecosistemul Sibiu Smart City. Domnul Raul Apostoiu, preşedintele Comisiei pentru digitalizare şi Strategie Smart City Sibiu a amintit câteva dintre iniţiativele primăriei, amintind printre altele proiecte precum Linia verde - o linie specială cu microbuze electrice, investiţiile în parcările electrice, containerele inteligente, iluminat inteligent şi sisteme de supraveghere inteligente.

Domnul Raul Apostoiu este iniţiatorul Comisiei pentru digitalizare şi Strategie Smart City Sibiu, ce funcţionează la nivelul consiliului local Sibiu, comisia punând la aceeaşi masă experţi în domeniile de dezvoltare inteligentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb