BVB:Tranzacţii totale de peste 10 miliarde lei în primele 7 luni ale anului

G.B
Piaţa de Capital / 12 august

Tranzacţii totale de peste 10 miliarde lei în primele 7 luni ale anului

Activitatea investitionala intensa de la BVB a facut ca valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare sa depaseasca 10 miliarde lei in primele sapte luni.

Piata de capital a atins in iulie valori record: peste 12.000 de puncte pentru indicele BET si peste 21.000 de puncte pentru BET-TR.

Cresterea oferita investitorilor de pe piata de capital a fost de 25% in primele 7 luni prin prisma indicelui BET-TR si de 20% prin prisma indicelui BET.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

Bursa romaneasca a devenit un adevarat mall investitional: aceeasi platforma gazduieste acum o gama mult mai larga de companii si ofera expunere catre noi sectoare.

Am reusit sa depasim dilema in care bursa a fost prinsa in urma cu multi ani: daca e nevoie mai intai de mai multi investitori sau de mai multe companii.

Adrian Tanase, CEO BVB:

O piata de capital puternica are impact pozitiv asupra economiei. Cresterea economica poate fi sustinuta si accelerata prin intermediul bursei.

Avem premise foarte bune sa ne consolidam statutul de Piata Emergenta si ne dorim ca romanii sa investeasca mult mai mult in economia romaneasca.

Investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-au intensificat activitatea de tranzacţionare în primele 7 luni ale acestui an ceea ce a determinat ca valoarea cumulată a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente să depăşească 10,4 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat afişat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acest nivel corespunde unui ritm de creştere de 56,6% comparativ cu perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Defalcat pe clase de active, tranzacţiile totale realizate pe Piaţă Reglementată pe segmentul de acţiuni au fost de 5,8 miliarde lei, iar pe segmentul de obligaţiuni de 4,2 miliarde lei. Valoarea totală de tranzacţionare pentru produsele structurate a fost de 411 milioane lei şi de 21 milioane lei pentru unităţile de fond, la nivelul primelor 7 luni.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 55,4% în primele şapte luni comparativ cu aceeaşi perioada a anului anterior, de la 46,1 milioane lei (echivalentul a 9,6 milioane euro) la 71,6 milioane lei (echivalentul a 14,6 milioane euro). Defalcat pe tipuri de instrumente financiare, acţiunile au generat o lichiditate medie zilnică de aproximativ 40 de milioane lei, instrumentele cu venit fix 29 milioane lei, în timp ce 3 milioane lei a fost rulajul zilnic pe segmentul produselor structurate şi al unităţilor de fond.

La nivelul lunii iulie, piaţa de capital şi-a continuat ascensiunea şi a atins noi valori record. În şedinţa de tranzacţionare din 14 iulie, indicele BET a atins pentru prima dată în istorie nivelul de 12.055 puncte. La finalul aceleeasi şedinţe, indicele BET-TR a afişat un nivel record de 21.002 puncte. Până la finalul lunii iulie, piaţa s-a retras uşor însă a rămas în zona maximelor istorice. Într-un astfel de context, evoluţia pieţei de capital a adus investitorilor câştiguri potenţiale semnificative. Astfel, creşterea oferită investitorilor de pe piaţa de capital a fost de 25% în primele 7 luni prin prisma indicelui BET-TR şi de 20% prin prisma indicelui BET.

"Bursa românească a devenit un adevărat mall investiţional: aceeaşi platformă găzduieşte acum o gamă mult mai largă de companii şi oferă expunere către noi sectoare care au lipsit din piaţa de capital sau care au fost prea puţin reprezentate. Rezultatul este că atractivitatea bursei a crescut, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori. Am reuşit să depăşim dilema în care bursa a fost prinsă în urmă cu mulţi ani: dacă e nevoie mai întâi de mai mulţi investitori sau de mai multe companii. Răspunsul pe care piaţa l-a dat este ca odată ce au curs mai fluid listările, investitorii au început să apară. Este esenţial, însă, să privim acest fenomen în contextul în care piaţa de capital a atins lună de lună noi maxime istorice, iar perspectiva unei inflaţii în creştere a determinat tot mai mulţi români să găsească o serie de canale mai eficiente pentru economiile lor," a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

"O piaţă de capital puternică are impact pozitiv asupra economiei. Creşterea economică poate fi susţinută şi accelerată prin intermediul bursei întrucât finanţarea companiilor româneşti este asigurată tot mai des şi consistent de mecanismele pieţei de capital. Avem premise foarte bune să ne consolidăm statutul de Piaţă Emergenţa şi ne dorim ca românii să investească mult mai mult în economia românească. Pentru acest lucru, este nevoie ca trendul listarilor să continue şi toţi participanţii la piaţă, alături de BVB, fac eforturi ca acest fenomen al listarilor accelerate să devină o normalitate pe bursă locală," a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Activitatea investiţională la BVB şi-a continuat parcursul ascendent în prima parte a anului, după rezultatele record obţinute în 2020 când investitorii prezenţi pe bursă românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergenţa.

Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principala a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucureşti a fost de aproximativ 126 miliarde lei, echivalentul a 25,6 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2444
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8603
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.8836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro