Zeci de incendii de vegetaţie au izbucnit pe teritoriul Greciei la finalul săptămânii trecute, alimentate de vânturi puternice şi secetă prelungită, potrivit autorităţilor elene. Pompierii au reuşit să aducă sub control un incendiu major în regiunea Oropos, situată la nord de Atena, dar riscurile rămân ridicate în întreaga ţară, informează AFP.
• Incendiu la doar 60 km de Atena
Cel mai grav focar a izbucnit în Oropos, la aproximativ 60 km de capitală, şi a fost izolat după ore întregi de luptă contra flăcărilor, care s-au extins rapid. „Cât mai este lumină şi cu ajutorul elicopterelor, trebuie să stingem rapid focarele rămase, înainte să crească din nou viteza vântului”, a declarat Kostas Tsigas, purtătorul de cuvânt al sindicatului pompierilor, pentru un post de radio grec.
• Situaţie tensionată şi pe insula Thasos
Pe insula turistică Thasos, un incendiu a determinat evacuarea unui hotel, iar mai multe zone au rămas fără electricitate din cauza fumului dens şi a avariilor provocate de flăcări. Pompierii au reuşit în cele din urmă să controleze incendiul.
• 55 de incendii în 24 de ore
Conform autorităţilor, 55 de incendii forestiere şi de vegetaţie au fost raportate doar în 24 de ore. Alertele de risc ridicat rămân în vigoare pentru o mare parte din teritoriul Greciei, în special în regiunile sudice şi în zonele litorale. Protecţia Civilă avertizează că, în actualele condiţii climatice, chiar şi un focar minor se poate transforma rapid într-un incendiu de proporţii, scăpând complet de sub control.
• Sprijin oferit Macedoniei de Nord
Gravitatea situaţiei nu se limitează la graniţele Greciei. Macedonia de Nord, ţară vecină, se confruntă la rândul ei cu incendii de vegetaţie, iar Grecia a trimis două aeronave de stingere şi echipaje de pompieri pentru a oferi sprijin umanitar şi operaţional.
• Hărţile de risc arată pericol iminent
Conform celei mai recente hărţi de risc pentru incendii, emisă de Protecţia Civilă, regiuni extinse din Grecia sunt plasate sub cod portocaliu, al doilea cel mai ridicat nivel de pericol. Condiţiile meteo - vânturi de uscat, temperaturi ridicate şi lipsa precipitaţiilor - contribuie la o explozie a riscului de incendii în această perioadă.
Gravitatea actualei crize demonstrează vulnerabilitatea extremă a regiunii mediteraneene în faţa schimbărilor climatice. În timp ce pompierii continuă să lupte eroic cu flăcările, autorităţile fac apel la populaţie să evite orice comportament care ar putea genera focuri în aer liber şi să respecte în totalitate alertele emise. Grecia, aflată deja într-o vară toridă, se confruntă cu una dintre cele mai dificile provocări climatice ale anului.
Opinia Cititorului