O parte din consumul energetic al municipiului Galaţi va fi acoperită din energia solară. Astăzi a fost atribuit, în urma licitaţiei publice, contractul privind amenajarea cu fonduri europene a parcului fotovoltaic din zona Tirighina. Valoarea contractului de proiectare şi execuţie este de 21 de milioane de lei fără TVA, oferta câştigătoare aparţinând Asocierii Colectiv Energy SRL - Elsaco Solutions SRL - Elsaco Electronic SRL. Durata contractului este de 15 luni, din care 3 luni pentru proiectare şi 12 luni execuţie.
Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi a declarat: ”Cu toţii ne dorim să trăim într-un oraş prietenos cu mediul. Iar acum vorbim de un nou proiect ambiţios, cu un impact real, care demonstrează încă o dată că Galaţiul este un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte utilizarea responsabilă a resurselor şi accesarea fondurilor europene. Astfel, vom avea în zona Tirighina un parc fotovoltaic care va acoperi o parte din consumul energetic al oraşului. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest demers şi sunt convins că acest proiect va fi un model de urmat şi pentru alte comunităţi.”
Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de minim 4 MW; 8.000 de module fotovoltaice 550Wp; 40 de invertoare de putere unidirecţionale trifazate, putere nominală tensiune alternativă 100 kVA; ansamblu structură de montaj din oţel zincat şi aluminiu pentru montajul modulelor fotovoltaice; post de transformare în anvelopa din beton; tablouri electrice, reţele electrice de cablu instalaţie de utilizare, instalaţie de legare la pământ, instalaţie electrică curenţi slabi, dispozitive modulare protecţie împotriva supratensiunilor, dotările NPM şi PSI. Cantitatea de energie preconizată fi produsă este de 5.630 MWh.
Centrala electrică fotovoltaică va fi racordată la sistemul energetic naţional, iar energia electrică va putea fi folosită pentru a acoperi o parte importantă din consumul necesar pentru asigurarea iluminatului public. Parcul va fi amenajat pe locul fostei gropi de gunoi, suprafaţa ocupată va fi de 6,2 ha, iar suprafaţa construită va fi de 2,5 ha.
Primăria municipiului Galaţi a obţinut fondurile necesare în cadrul unui contract semnat cu Ministerul Energiei, pe Programul ”Fondul pentru Modernizare”, Apelul - ”Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 17:39)
Tot Ciolac?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:30)
Deci parc fotovoltaic fac? Nu centrala nucleara si nici termocentrala? Sau macar o centrala pe gaz “ieftin” mujic:-)…Am priceput, nu le da nici o banca banii pentru aiurelile alea:-)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:49)
Mergi pe ICSLOETF ! Slovenii prin portul lor strategic Koper sunt poarta dintre Apus, Balcanii de Vest, Europa de Sud si de Est, sunt pe busola Adriatica, Mediterana, Canalul Suez. Sunt pe radarul New Silk Road, dar si pe coridorul Indian-European. Fac comert si cu Africa de Nord, si cu cele doua Americi, si nu sunt dependenti de SUA.
In ultimii 5 ani, Sbitop TR a avut cu 30% mai mult fata de BET TR. Etf-ul celor de la Intercapital are un TER de 0.8%, si are un van de doar 1.5 milioane ron (clasa C), cu clasele A si B (croat si sloven) sunt zeci de milioane de euro.
Mai aveti cateva zile pana la ex-date pt Krka, Petrol si Koper, care au impreuna 56% din indicele Sbitop.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:52)
Petrol Grup Slovenia a avut anul trecut incasari de 6.1 miliarde euro, omv Petrom 6.7, cu toate ca e stat in stat in Romania, si i se deschid toate portile. Am uitat sa adaug ca Slovenii sunt 2M ca numar fata de noi 19M. Mult mai productivi, eficienti, si mult mai putin corupti.
Long ICSLOETF