Conferinţa BURSA “AFACERI ÎN AGRICULTURĂ”Conferinţa BURSA “AFACERI ÎN AGRICULTURĂ”

INS:Veniturile medii lunare ale populaţiei pe gospodărie au ajuns la 4.542 lei

S.T.
Miscellanea /

Veniturile medii lunare ale populaţiei pe gospodărie au ajuns la 4.542 lei

Veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost în primul trimestru al anului curent de 4.542 de lei, iar cheltuielile totale au fost, în medie, de 3.834 de lei lunar pe o gospodărie, reprezentând 84,4% din nivelul veniturilor totale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) date, ieri, publicităţii.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2019, în termeni nominali, 4.542 de lei pe gospodărie şi 1.752 de lei pe persoană, în timp ce cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 3.834 lei lunar pe gospodărie şi 1.479 lei pe persoană, ridicându-se la 84,4% din nivelul veniturilor totale. Cel mai puţin românii au cheltuit pentru educaţie (0,5% din total cheltuieli), dar şi pentru recreere şi cultură (2,9%), în primul trimestru.

Potrivit INS, salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.186 de lei lunar pe gospodărie (1.615 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 356 lei lunar pe gospodărie (137 lei pe persoană).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,7%), veniturile din agricultură (1,4%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,0%) precum şi veniturile în natură (7,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

"Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural", precizează INS.

În ceea ce priveşte cheltuielile totale, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei,

cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de doar 0,4%.

"Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2019, în medie, 33,2% din consumul gospodăriilor.

Pe primul loc în structura cheltuielilor totale de consum se află cele cu produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice (33,2%), urmate de cele cu locuinţa, apa, electricitatea, gaze şi alţi combustibili (18,6%), băuturi alcoolice şi tutun (8,1%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (6,8%), sănătate (5,25%).

La polul opus, românii cheltuiesc cel mai puţin pentru educaţie (0,5%) din total cheltuieli, dar şi pentru recreere şi cultură (2,9%).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS