ÎNSEMNĂRI DIN ROŞIA MONTANĂ (VI) Oamenii din Recea: Condiţiile de aici sunt foarte bune!

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 28 mai 2012

Oamenii din Recea: Condiţiile de aici sunt foarte bune!

Ziarul BURSA a iniţiat o excursie de documentare la Roşia Montană, din care au rezultat câteva articole ce relatează poveşti ale oamenilor de acolo, stări de lucruri consemnate la faţa locului.

În ediţia din 23 mai, am publicat opiniile unei bătrâne din Valea Cornei (locul unde Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi-a programat amplasarea lacului cu cianuri, dacă începe exploatarea minieră):

"Ei îs vinovaţii! Hoţii care au furat! Au furat pe biata ţară! Hoţii şi tâlharii!

Să mă pupe unde nu arde soarele! Le zic în obraz! Că aşa merită!

Şi acum le trebuie aur, să-l deie la alţii! (...)

Dar cine judecă? Unul care bea? Şi merge şi vorbeşte ce nu trebuie?! Ăla? Ăla beţios, din crâşme-n crâşme? Ăla să ne conducă???\"

Udrea, Voinescu, ăştia or furat Ţara Românească! Cocoşul ei, Videanu şi alţii! "

Astăzi poposim în cartierul Recea, din Alba Iulia, construit de companie pentru roşienii care au acceptat să se mute aici.

În episodul următor, ne întoarcem din nou în Roşia Montană.

Frumuseţea peisajului de la Roşia Montană este izbitoare.

Masivele Cârnic şi Orlea, care intră în aria de exploatare prevăzută de RMGC, sunt clasate drept monumente istorice.

Exploatarea la suprafaţă, propusă de companie, ar conduce la dispariţia masivelor, ar avea loc o modificare de relief.

Aşa cum este astăzi concepută afacerea, ne obligă să alegem între peisaj şi aurul de dedesubt. Este nefiresc, iar alternativa impusă poate fi, de fapt, evitată.

Cel mai normal ar fi să vrem aurul, păstrând frumuseţea peisajului.

Nu ar trebui să alegem ori una, ori alta.

Le putem avea pe ambele.

Tehnologia modernă este suficent de dezvoltată, astfel încât să asigure acest obiectiv.

Dacă nu este, o putem crea.

Muntele poate fi sfredelit, fără să fie distrus.

Ajung în Recea (Alba Iulia), cartierul construit de RMGC pentru cei care au acceptat să plece din Roşia Montană.

Mult soare.

Case galbene şi portocalii stau înşirate, în linişte, una după alta.

Unele mai mici, altele mai spaţioase... Fiecare roşian şi-a cumpărat ce a putut, după buget, cu banii primiţi de la Gold pe casele şi terenurile "de acasă".

Totul pare amorţit.

Crâmpeie de verdeaţă mărginesc drumul asfaltat, de-o parte şi de alta. În rest, beton, stâlpi de iluminat, semne de circulaţie şi câte-o maşină.

Curţile par mai vesele. Ici, colo, vezi câte-un puiet înflorit, câte-un brăduţ...

Roşienii gustă viaţa la oraş. Pentru mulţi, ea este mai bună. Cel puţin, aşa afirmă majoritatea.

Gagy Alexandru Cristian, angajat şofer la RMGC, mi-a spus: "Ne-am mutat aici în 2007-2008, de bunăvoie. Condiţiile sunt excelente: apă, gaz, curent, infrastructură, şcoli, grădiniţe... Sunt toate aproape!".

Pentru unii leac, pentru alţii tristă amintire, străzile de aici poartă denumirile din Roşia Montană: "Brazi", "Ţarina", "Piaţa".

Ion Dumitraş (pe care îl cunoaştem drept "Pictoru`" dintr-un episod anterior publicat în BURSA), care are două case în Recea, afirmă:

"Este un stres extraordinar în Roşia Montană. Mulţi au vândut, dar sunt şi unii care nu s-au înţeles cu Goldul, la preţ. Între timp, nu au mai făcut plăţi. Ei ar da mai ieftin, dar compania nu mai cumpără, acum.

Care or vândut, s-au mutat în cartier.

La Recea nu-şi găsesc locul. Dar sunt prea orgolioşi să recunoască. Nu mişcă un om prin cartier. E ca un cimitir. Toată lumea stă în case. Plictiseală de moarte. La început pleci, că nu-ţi dai seama.

Este ca atunci când te duci la mare. Stai o săptămână, două... dar după un timp, ce dracu` mai faci? Ai văzut plaja, eşti plin de bronz, dar nu mai ai ce face.

Ştiu cazuri în care tinerii i-au încuiat pe bătrâni în case, să nu fugă înapoi, la Roşia Montană. Ei s-au adaptat mai greu".

Ion Dumitraş s-a întors în Roşia Montană, să aibă grijă de mama sa bolnavă, după ce şi-a cumpărat un petec de teren, de 120 de metri pătraţi, pe care şi-a construit o căsuţă din lemn.

Expoziţie a mineritului în Recea

Ajung pe strada Roşia Montană, din Recea.

Într-una din curţi, văd o expoziţie şi un bătrânel care trebăluieşte.

Mă apropii, să-l salut. Se numeşte Vâtca Alexandru.

Îl întreb dacă i-a prins bine mutarea în Recea.

"Da, foarte bine. Aci avem spital aproape, avem de toate. Am o mică problemă: în timpul iernii, când suflă vântul, îmi bagă zăpada în pod", îmi răspunde.

Soţia iese din casă. Intervine: "La noi, când îi curent, când nu-i curent. N-ai de lucru, rabzi foamea. Mai sunt care au pensie, şi-i ţin şi pe copii".

După o secundă de nedumerire, îmi dau seama că "la noi" înseamnă, de fapt, Roşia Montană.

Mă apropii de "expoziţia mineritului", aflată la intrarea în casă. Peretele este ocupat de un tablou cu masivul Cetate, înainte să fie exploatat de stat. Pe o etichetă scrie: "Comuna Roşia Montană. Masivul Cetate. Cetatea de scaun a aurului românesc. Se văd lucrările executate cu focul şi apa. Cota 1004".

Mai jos, sunt expuse, pe trei poliţe, tot felul de pietre şi pietricele, o căsuţă de lemn şi câteva unelte în miniatură. În dreapta rafturilor, tot peretele este ocupat de poze care fac trimitere la minerit şi la tradiţiile din Roşia Montană.

Bărbatul reia discuţia: "Bine era să nu fi oprit Tăriceanu mina. Să fi adus el utilaje noi, să scoată aurul. Nu văd bine treaba că noi luăm puţin, iar compania, aproape totul. Ar trebui să fie jumătate, jumătate, că zăcământul este pe pământul României."

Consoarta bătrânului intervine, cu năduf: "Acum, vorbim că n-avem ce vorbi. Dacă nu-i iese atâta companiei? Cine face jumătate, când trebuie să plătească impozite şi salarii?!"

Bătrânul contracarează: "Ba nu, ei or stabilit, că atâta cantitate de aur şi argint este în Roşia Montană! Şi mai sunt nişte metale foarte preţioase...wolfram şi nu ştiu ce.

Să contribuie şi statul român, cu jumătate! Să scoată din Banca Naţională şi Isărescu, să investească şi el! "

Controversa naţională miniaturizată de disputa în familie are farmec aparte.

Aflu că au două fete, fiecare la casa ei. Una dintre ele lucrează ca economist pentru RMGC.

Bătrânul a fost maistru principal la mina din Roşia Montană.

"Am lucrat cu oamenii, făceam salariile, normele", îmi explică, adăugând că ar vrea să înceapă mineritul, "să aibă oamenii de lucru", dar "să fie împărţită producţia asta, de atâtea mii de tone".

Îl întreb, apoi, ce semnificaţie are pentru el expoziţia din curte.

Îmi răspunde, cu nostalgie: "Am petrecut o viaţă întreagă în Roşia Montană! Am lucrat la baie (mină-n.r.)... M-am gândit să rămâ-ie ceva amintire la copiii mei.

Vă daţi seama că am trăit atâţia zeci de ani în comuna Roşia Montană... Am cunoscut toate colţurile cele... Cârnicel, apele, tăurile, brazii..."

Îl întreb, apoi, dacă îi este dor de casă.

"Cum să nu-mi fie dor de casă, unde am stat până am plecat de acolo?! Dacă copchilăreşti acolo, şi ai cunoscut fiecare pietricică pe unde ai umblat, înţelegeţi... Nu ştie nimeni ce-i în inima omului, când îţi părăseşti comuna... Este bine aicea, că-s condiţii bune, dar, cumva, te lea-gă amintirile de pământul acela...

Crucea din vârful Cârnicului este un simbol al minerilor, care au crezut în Dumnezeu. Când s-or urcat pe mină şi-or făcut crucea, au zis "Doamne, ajută!". Şi când au ieşit, la fel. Când ne întâlneam unii cu alţii, ziceam "Noroc bun!". Asta a fost tradiţia, de când mă ştiu", spune bătrânul.

Iritată, soţia intervine din nou: "În Roşia Montană nu am avut condiţii!"

Încerc să închei discuţia.

Bătrânul insistă să transmită un mesaj:

"Familia Vâtca de la Recea, strada Roşia Montană numărul 7, este de acord să înceapă exploatarea la Roşia Montană, să fie angajaţi oameni, să le deie de lucru, şi să fie oamenii mulţumiţi de salariul pe care îl vor primi de la compania Gold Corporation.

80% din locuitorii din Roşia Montană îs şomeri.

Asta s-o scrieţi!"

Plec. Le urez sănătate celor doi.

Am scris ce a cerut.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. cred ca e foarte bine ca oamenii din Rosia au avut posibilitatea sa se mute in case noi, moderne, cu toate utilitatile de care au nevoie. dar din cate am inteles vor mai construi un cartier modern si in Rosia Montana

    1. Cand s-au mutat in Recea au inceput o viata noua, cu alte sanse, fara poluare, la oras. si eu cred, deci, ca e foarte bine si ma bucur ca rosienii au avut sansa unui viitor mai bun

    inteleg ca au copilarit acolo, dar acum nu mai sunt conditii de trai decent in Rosia. Daca tin la sanatatea lor, sigur aprecieaza ca au scapat de poluare si ca au primit si multi bani cu care sa traiasca bine de acum inainte. Oricum, langa oras, au mai multe perspective, decat intr-o comuna bagata in munte.

    asa cum zice si batranul citat de Bursa, somajul e de 80% in Rosia Montana. Si atunci, de ce sa refuzam crearea a mii de locuri de munca? unii deja o duc mai bine, in Recea, dar mai sunt destui care inca isi asteapta o viata mai buna in Rosia.

    Am o rugaminte pentru voi toti, cei care postati aici si cereti demararea proiectului din "mila" fata de "bietii" oameni din Rosia Montana. Va rog, daca tot sunteti atat de siguri ca acest proiect ar fi benefic romanilor si Romaniei, sa clarificati urmatoarele aspecte (aspecte pe care nici macar o singura persoana care posteaza pro-RMGC nu a fost capabila sa le clarifice pana in prezent):

    1) De ce se refuza desecretizarea completa a Contractului de concesiune si a tuturor anexelor sale? Dupa cum am demonstrat de mai multe ori pana acum, a fost desecretizat doar Actul constitutiv al RMGC. In schimb, sunt SECRETE Contractul de concesiune si anexele sale.  

    2) Tinand cont ca dupa MAXIM 20 de ani exploatarea se va incheia definitiv si irevocabil, iar oamenii din zona nu vor mai avea nici un loc de munca, despre ce fel de "dezvoltare durabila" vorbesc cei care sustin acest proiect atat de distrugator pentru romani si Romania? De asemenea va rog sa-mi spuneti ce-i va impiedica pe cei de la RMGC sa-si declare falimentul cu un an-doi inainte de sfarsitul celor 20 de ani si sa ne lase cu intreaga responsabilitate a refacerii mediului pe umeri? Sa nu ne spuneti ca nu pot face asta deoarece noi nu stim ce este trecut in Contractul de concesiune si in anexele sale. Iar atata vreme cat ne sunt ascunse aceste informatii VITALE nu stim ce au semnat in numele nostru anumiti tradatori si nici in ce masura ne afecteaza ceea ce au semnat acei tradatori? 

    3) Cum este cu putinta, considerand ca sunteti fiinte rationale inzestrate cu inteligenta, sa cereti romanilor sa aiba incredere intr-o firma penala dovedita ca a savarsit fapte ce intra sub incidenta Codului Penal? Cum ar putea avea incredere un om rational in promisiunile unor infractori dovediti, infractori care au falsificat raportul intocmit de Atelierul de arhitectura OPUS si, in forma falsificata, l-au trimis catre Ministerul Mediului? Cum ar putea avea incredere cineva in firma RMGC din moment ce aceasta firma a savarsit fapte penale : FALS SI UZ DE FALS IN ACTE PUBLICE?  

    Va rog pe toti cei care sustineti cu atata "daruire" proiectul criminal al asasinilor economici de la RMGC sa raspundeti mai intai la aceste intrebari inainte de a le cere romanilor sa aiba incredere intr-o firma penala ce a savarsit infractiuni pedepsite de Codul Penal. 

    Cerandu-va iertare pentru ca ma repet, ma adresez acum dvs, romanii de buna credinta carora va pasa de ceea ce se intampla cu vietile noastre si ale copiilor nostri, precum si cu viitorul Romaniei. Va rog sa va implicati din ce in ce mai mult in stoparea infractorilor de la RMGC deoarece, in cazul in care acest proiect s-ar derula, noi si urmasii nostri vom plati cu sanatatea si cu banii nostri urmarile acestui proiect. Va rog sa va informati si sa vedeti ca discutam despre o firma penala populata de infractori, o firma care nu are nici o retinere din savarsirea infractiunilor de ordin penal (dati search pe google dupa "atelierul de arhitectura OPUS+RMGC"). 

    Va rog sa va implicati deoarece de stoparea acestor infractori depinde viitorul copiilor si nepotilor nostri. Aurul din zona Apusenilor trebuie sa le fie lasat mostenire lor, fara a permite unor asasini economici sa-l extraga pana la epuizare in cativa ani si sa distruga iremediabil zona Muntilor Apuseni (daca ar demara proiectul de la Rosia Montana atunci ar mai demara inca cateva proiecte care sunt in asteptare, toate vizand secatuirea completa a Romaniei de resursele ei de metale pretioase si metale rare).  

    Aceste resurse trebuie extrase abia in momentul in care vor fi puse la punct tehnologii care sa nu mai distruga iremediabil mediul si sanatatea oamenilor. Aceste resurse trebuie extrase IN VIITOR de Statul Roman fara a distruge mediul, iar intreaga bogatie trebuie sa revina urmasilor nostri care vor trai atunci pe acest pamant romanesc. 

    Stramosii nostri si-au dat vietile pentru a apara acest pamant si aceste bogatii, iar noi ne lasam mintiti, manipulati si jefuiti de acesti asasini economici? Daca am face acest lucru cum am putea sa ne mai privim in ochi copiii si nepotii atunci cand ei ar trebui sa plateasca (asemenea copiilor africani) dezastrul pe care l-ar lasa in urma lor acesti asasini economici? Cum am putea sa le explicam ca am permis epuizarea tuturor zacamintelor de metale pretioase si metale rare fara sa ne pese de viitorul lor? Cum am putea sa le explicam ca am permis contaminarea resurselor de apa potabila pentru a permite unor infractori sa isi satisfaca pofta animalica de aur, argint, etc? 

    De aceea va rog, oameni buni, sa va implicati. La un moment dat fiecare dintre noi va parasi aceasta lume, insa copiii si nepotii nostri vor ramane in aceasta tara si vor avea nevoie de un mediu curat, de aer curat, de ape curate si de bogatii pe care sa le exploateze cu mare grija DOAR in folosul lor (si nu in folosul unor asasini economici).  

    Va rog, ganditi-va la cei care vin dupa noi si haideti sa luptam pentru a le oferi sansa unei vieti mai bune decat viata pe care o ducem noi. 

    Va multumesc!

    1. de ce nu aplici putina logica inainte de un comentariu kilometric?

      1)pentru lucrarile de explorare au cheltuit cateva sute de milioane de dolari, iar in lume mai exista competitori care ar pune mana pe datele alea gratis. 

      2) proiectul e pe mai mult de 20 de ani. o chestie. somajul de 80% e acum. asta-i alta chestie. se depune garantie de mediu, ca asa cer normele europene, care sunt legi. asta-i alta chestie.

      3) s-a dovedit de multe ori ca au toate actele in regula, in instante. legat de contaminare, cu ce o sa se contamineze? cum? o sa fie construit unul din cele mai sigure baraje din lume, impermeabilizat. singura contaminare e cea pe care o faci tu.  

      Mai sa fie, cata lipsa de bun simt din partea dvs!

      Vad ca sariti cu povesti de adormit copiii mici, dar VA DOVEDITI INCAPABIL sa raspundeti la intrebarile adresate si dvs. 

      Se pare ca este nevoie sa le reiau, din moment ce nu ati reusit sa pricepeti unde este problema cu cei asemenea dvs (adica ci care sprijiniti infractori dovediti). 

      1) De ce se refuza desecretizarea Contractului de concesiune si a tuturor anexelor sale? Din moment ce totul este asa de "minunat" pentru noi romanii de ce raman SECRETE aceste documente VITALE INTELEGERII ACESTUI PROIECT? Nu cumva din cauza faptului ca, daca am citi ce scrie in aceste documente, am descoperi ca niste tradatori si-au asumat raspunderea, in numele tuturor romanilor, de a suporta Statul Roman (adica NOI toti) orice pagube legate de distrugerea mediului? O tot dati inainte cu legile si normele europene, dar daca ati avea minime cunostinte ati sti ca, in cazul in care tradatorii care au semnat Contractul de concesiune si anexele sale si-au asumat in numele Statului Roman ca vom suporta noi costurile legate de orice accident de mediu sau de limitarea dezastrului ecologic ce ar urma acolo, atunci europenii ne vor spune : ASTA SCRIE IN CONTRACTUL DE CONCESIUNE, ASTA TREBUIE SA SUPORTATI FIINDCA ASA V-ATI ASUMAT PRIN CONTRACT.  

      De aceea este VITAL sa fie desecretizat Contractul de concesiune si anexele sale deoarece trebuie SA STIM ce au semnat in numele nostru tradatorii care au concesionat pe nimica toata bogatiile noastre, ale tuturor romanilor.  

      Deci, inca o data va rog sa ne explicati de ce este SECRET Contractul de concesiune si anexele sale. De ce noi nu trebuie sa stim ce si-au asumat in numele nostru anumiti tradatori? Va este frica ca vor iesi la iveala toate ilegalitatile din acele documente? Daca ar fi fost totul legal atunci ele ar fi fost desecretizate. DIn moment ce ele sunt secrete in continuare e clar ca sunt multe informatii cuprinse in acele documente si de care se tem tradatorii care ne-au concesionat bogatiile. 

      2) Cum este cu putinta, considerand ca sunteti fiinte rationale inzestrate cu inteligenta, sa cereti romanilor sa aiba incredere intr-o firma penala dovedita ca a savarsit fapte ce intra sub incidenta Codului Penal? Cum ar putea avea incredere un om rational in promisiunile unor infractori dovediti, infractori care au falsificat raportul intocmit de Atelierul de arhitectura OPUS si, in forma falsificata, l-au trimis catre Ministerul Mediului? Cum ar putea avea incredere cineva in firma RMGC din moment ce aceasta firma a savarsit fapte penale : FALS SI UZ DE FALS IN ACTE PUBLICE? 

      3) Tinand cont ca dupa MAXIM 20 de ani exploatarea se va incheia definitiv si irevocabil, iar oamenii din zona nu vor mai avea nici un loc de munca, despre ce fel de "dezvoltare durabila" vorbesc cei care sustin acest proiect atat de distrugator pentru romani si Romania? De asemenea va rog sa-mi spuneti ce-i va impiedica pe cei de la RMGC sa-si declare falimentul cu un an-doi inainte de sfarsitul celor 20 de ani si sa ne lase cu intreaga responsabilitate a refacerii mediului pe umeri? Sa nu ne spuneti ca nu pot face asta deoarece noi nu stim ce este trecut in Contractul de concesiune si in anexele sale. Iar atata vreme cat ne sunt ascunse aceste informatii VITALE nu stim ce au semnat in numele nostru anumiti tradatori si nici in ce masura ne afecteaza ceea ce au semnat acei tradatori? 

      Orice om de buna credinta isi da seama ca nu raspundeti la aceste intrebari deoarece a raspunde la ele ar inseamna sa recunoasteti ca sustineti niste infractori dovediti care , pentru a-si poptoli foamea si setea animalica de bogatii, sunt capabili sa distruga o mare parte din Romania. 

      In ceea ce priveste simulacrul dvs de raspuns, haideti sa aplicam putina logica. 

      Asadar, afirmati ca RMGC a cheltuit cateva sute de milioane de dolari pentru lucrarile de explorare. In mod logic oricine se intreaba : de unde stiti dvs acest lucru? Din ceea ce declara public infractorii de la RMGC, adica acei infractori care au facut fals si uz de fals in acte publice?(oricine se poate convinge de acest adevara cautand pe google "atelierul de arhitectura OPUS + RMGC). In acest caz, daca luati drept adevar ceea ce spun acesti infractori dovediti, va demascati singur ca fiind ori un tradator platit de cei de la RMGC ori o persoana care inca mai crede ca exista Mos Craciun. Daca afirmatia dvs nu se bazeaza pe balivernele celor de la RMGC, atunci pe ce se bazeaza? Ati gasit dvs undeva facute publice facturile platite de cei de la RMGC pentru acele lucrari de explorare? Aici u e vorba despre nici un secret, nimeni nu le cere rezultatele obtinute din explorare, noi le cerem facturile prin care au achitat acele lucrari de explorare. De ce va cerem asa ceva? Deoarece suntem convinsi ca o mare parte din sumele pe care ni le arunca in fata RMGC-ul sunt formate din SPAGI! Iar spaga nu poate fi considerata o cheltuiala legata de activitatile de explorare,nu-i asa?  

      Proiectul e pe mai mult de 20 de ani, spuneti dvs? De unde aveti aceasta informatie? Corect! Din povestile indrugate de cei de la RMGC. Ce-i impiedica pe acestia, dupa ce vor exploata pana la epuizare cele mai bogate filoane, sa se declare in faliment si sa fuga din Romania? Raspunsul corect este : nimic nu-i impiedica sa faca asta! Pot sa se declare in faliment si sa fuga din Romania fara sa-i impedice nimeni, atata timp cat pot sa faca acest lucru legal. In acest caz ce este specificat in Contractul de concesiune si in anexele sale? Corect, habar nu aveti pentru canu aveti acces la aceste documente VITALE intelegerii proiectului. Mai grav este insa, in ceea ce va priveste, ca nici macar nu vreti sa stiti ce scrie in acele documente. Dvs credeti pe cuvant niste mincinosi si infractori dovediti. Oau, cata inteligenta din partea dvs! 

      Daca tradatorii care au semnat in numele nostru concesionarea bogatiilor noastre au scris in Contractul de concesiune ca Statul isi asuma toate cheltuielile legate de limitarea distrugerilor ce vor afecta iremediabil mediul? Nimeni nu stie daca nu cumva s-a intamplat acest lucru atata vreme cat Contractul de concesiune si toate anexele sale raman secrete.  

      Cat de "in regula" au toate actele infractorii de la RMGC isi poate da oricine seama cautand pe internet informatii legate de acest subiect.  

      In ceea ce priveste contaminarea, dvs vorbiti serios? Adica, serios vorbind, chiar atat de "mare" va este IQ-ul incat sa sustineti idiotenia conform careia nu va avea loc nici o poluare, nici o contaminare? Domnule, minciuna grosolana sustinute de dvs este demontata total de accidentul de la Baia Mare. Da, stiu, RMGC PROMITE ca ei vor "avea grija de noi", ca nu se va intampla ce s-a intamplat la Baia Mare, etc. CAT DE IDIOT TREBUIE SA FII PENTRU A CREDE PE CUVANT NISTE INFRACTORI CARE AU FACUT FALS SI UZ DE FALS IN ACTE PUBLICE?  

      In ceea ce priveste barajul, cine spune ca va fi cel mai sigur din lume? Corect! Mincinosii si infractorii de la RMGc spun acest lucru. Cat sunt de ticalosi o demonstreaza prima versiune a proiectului lor depus la Ministerul Mediului, proiect in care "cel mai sigur baraj din lume" era specificat ca va fi realizat prin indiguirea Vaii Cornei cu steril!!! Cine nu ma crede sa verifice si sa se convinga de adevarul spuselor mele. Abia dupa ce romanii au luat atitudine si le-au demonstrat acestor asasini economici ca poporul roman nu e un popor "abia coborat din copac" (asa cum ne considera ei) au venit mincinosii de la RMGC cu povestea legata de "cel mai sigur baraj din lume". Iarasi va intreb : cat de tampit poate fi cineva pentru a crede minciunile indrugate de infractorii de la RMGC? 

      In incheiere, domnul meu, va rog mult de tot sa ne dovediti cat de bine documentat sunteti (in legatura cu acest proiect) si sa ne raspundeti dvs la intrebarile la care, pana in prezent, nu a reusit sa raspunda nici macar unul dintre toti postacii platiti de RMGC pentru a incerca sa-i prosteasca pe romani. 

      Multumesc. 

      ce fals si uz de fals in acte publice? toate actele sunt ok din punct de vedere legal, tocmai a confirmat, inca o data, Curtea de Apel Alba-Iulia. De ce ii considerati automat pe cei de la RMGC infractori? doar pentru ca firma are actionariat majoritar strain? simt xenofobie la dvs si asta nu e bine. Parca eram europeni si trebuia sa fim deschisi in relatiile cu alte natii. Asa putem prospera. Inchizandu-ne in tara noastra si refuzand investitiile, ca-n comunism, nu o sa ne fie mai bine, sa stiti!

      haide domnule ca s-a dovedit in instanta ca au toate actele in regula, dupa ce ONG-urile au atacat pe banda rulanta cu procese identice pe care stiau ca o sa le piarda. dar probabil din procese isi scot banii de finantari.

      probabil,procesele fac parte din atributiile ongistilor platiti de Soros. Ca de salvat, de facut ceva concret pentru Rosia, nu au facut pana acum. Doar proteste si procese!

    cei din Recea o duc bine acum, au tot ce le trebuie, utilitati moderne, insa dupa ce se va da drumul la proiectul minier o sa o duca bine si cei care au ramas in Rosia Montana. sa speram ca asta va veni cat mai curand

    1. sper si eu ca traiul mai bun sa vina la cei ramasi in Rosia,cat mai repede. din pacate, lucrurile se misca in reluare. Au trecut ani de zile si tot niciun raspuns. Oare cat mai pot rezista oamenii aia?

    La fel vor putea spune si oamenii din Rosia Montana, ca traiesc in conditii bune, dupa ce se porneste proiectul minier. pacat doar ca se tot amana pornirea

    1. chiar ca e pacat ca se tot amana inceperea acestui proiect. ce tot asteptam? sa fie depopulata toata zona sau sa moara rosienii pe capete,inainte de a vedea ca da, domne, e nevoie de proiect?

    eu ma bucur ca locuitorii din Rosia au putut alege, au avut oportunitatea de a trai mai bine sau a continua de a o duce prost. Eu, daca eram in locul unui rosian, as fi preferat sa ma mut in Recea, intr-o casa, cu scoli, spitale aproape, la Alba-Iulia, unde clar am alte oportunitati si unde nu e poluare ca in Rosia.

    1. totusi cel mai bine le va fi celor care au ramas in Rosia Montana, dupa incepe exploatarea miniera. Vor avea oportunitatea sa faca ce stiu sa faca cel mai bine in localitatea natala.

      Da, Jimmy. Dupa ce incepe proiectul, le va fi mai bine celor ramasi, pentru ca vor trai in comuna in care s-au nascut, vor lucra in domeniul pe care-l stapanesc cel mai bine si vor fi scapat de poluare. Dar,momentan, ei sunt cei mai ghinionisti. Ca asteapta, si inca de 15 ani,sa le fie mai bine, pe cand cei care au plecat, isi traiesc viitorul mai bun acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb