Deputatul PNL Andreea Paul acuză banca EximBank de "o totală lipsă de transparenţă în desfăşurarea activităţii în numele şi contul statului", susţinând că pe site-ul instituţiei nu sunt disponibile "nici un fel de informaţii" despre justificarea folosirii fondurilor alocate din bugetul de stat, potrivit unei întrebări adresate de parlamentarul liberal ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov.
Prim-vicepreşedintele PNL susţine că "o asemenea opacizare creşte riscul interpretărilor", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
"Lipsa de transparenţă, respectiv lipsa de informare publică referitoare la justificarea folosirii fondurilor alocate din bugetul statului practicată de EximBank SA o considerăm ca o încălcare flagrantă şi, în acelaşi timp, voită a prevederilor legale", acuză Paul.
Politicianul aduce în discuţie decizia definitivă din 2009 a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care a stabilit necesitatea EximBank de a se subordona obligatoriu prevederilor Legii nr.544/2001, motivarea fiind că "EximBank SA desfăşoară activitate în numele si în contul statului, ceea ce înseamnă că este o persoană juridică autorizată să presteze un serviciu public, deci asimilată autorităţii publice potrivit Legii nr.544/2001, astfel încât trebuie să comunice informaţiile de interes public".
În acest context, Andreea Paul îl roagă pe ministrul Darius Vâlcov să ofere informaţii privind valoarea fondurilor anuale alocate de la bugetul de stat băncii Eximbank SA "pentru susţinerea mediului de afaceri, prin produsele specifice asumate în numele şi contul statului, din 2013 până în prezent", precum şi detalierea tuturor proiectelor cu derogare de la norme, supuse spre aprobare Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA), din 2013 până în prezent;
Alte solicitări ale deputatului liberal se referă la detalierea tuturor criteriilor prin care s-a stabilit, de către direcţiile de specialitate ale EximBank SA, prezentarea proiectelor cu derogare de la norme spre aprobare CIFGA, precum şi dacă există în reglementările interne ale EximBank o precizare în acest sens.
"Vă rugăm să detaliaţi conţinutul textului respectiv şi denumirea normei în care se regăseşte", a menţionat Paul.
Totodată, parlamentarul PNL îi solicită ministrului detalierea tuturor proiectelor aprobate de CIFGA în perioada 01.01.2013 -15.02.2015 în mod distinct, astfel: proiecte aprobate cu respectarea tuturor reglementărilor specifice şi proiecte cu derogare de la norme înaintate spre aprobare CIFGA şi aprobate de organismul interministerial.
Andreea Paul a mai transmis, în încheierea întrebării adresate lui Vâlcov: "Prin detalierea proiectelor, înţelegem: numele societăţii, instrumentul în numele şi contul statului prin care a fost susţinut proiectul, obiectul proiectului, valoarea acestuia şi în ce a constat derogarea de la norme (derogare aprobată versus reglementări în vigoare). Totodată, avem rugămintea, domnule Ministru, de a ne informa asupra măsurilor pe care le veţi dispune pentru transparentizarea activităţii EximBank SA, activitate derulată în numele şi contul statului, astfel încât «dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit» - Constituţia României, articolul 31. Solicităm răspuns scris".
Banca de Export Import a României EximBank SA este o instituţie bancară cu capital de stat, având ca acţionar majoritar statul român reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice (95,37 %). În baza prevederilor specifice din legea sa de funcţionare (Legea nr.96/2000, republicată), EximBank este o instituţie specializată care administrează fonduri ale statului, constituite la dispoziţia sa, în vederea respectării angajamentelor de finanţare, garantare şi asigurare asumate în numele şi contul statului.
Misiunea sa, în numele şi contul statului, este de a desfăşura "activităţi specifice de finanţare, cofinanţare, refinanţare, asigurare, reasigurare, garantare, destinate să asigure dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea utilităţilor de interes public, dezvoltarea regională, susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător, ocuparea şi formarea personalului, susţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi susţinerea tranzacţiilor internaţionale, în concordanţă cu politica Guvernului României" (Legea nr 96/2000).
Întreaga activitate desfaşurată de bancă în numele şi contul statului este examinată şi aprobată de către CIFGA, organism decizional interministerial format din reprezentanţi ai autoritaţilor publice centrale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2015, 18:53)
Sa vedem acuma cum o sa apara si conturile SRI DNA SIE DIA si alte servicii nationale care fura si ele in calitate de aparatori ai constitutiei. Si politicienii care sint incorporati in ele. Uitati-va numai la CA al Eximbank si veti intelege. Asta este Eximbank
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2015, 10:59)
Avem explicatia in articolul de azi 24.02. cu Fondul de Contragarantare:
...." Membrii Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC) au primit, în perioada 2011-2013, remuneraţii de 11.117 mii lei (aproximativ 2,5 milioane de euro), fără bază legală, adică fără să fie stabilite prin Actul constitutiv sau prin hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor, reiese din raportul Curţii de Conturi pe 2013.
De asemenea, FRC a acordat, nelegal, indemnizaţii de 26 mii lei secretarului de şedinţă al Consiliului de Supraveghere şi al Directoratului SC FRC SA, în condiţiile în care această activitate era stabilită în fişa postului persoanei respective, dar şi despăgubiri de 133 mii lei (brut) unui membru al Consiliului de Supraveghere al SC FRC SA, revocat din funcţie anterior încheierii mandatului de 4 ani."