Fostul şef al diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, a recunoscut miercuri existenţa unei "schimbări de paradigmă geostrategică" care obligă UE să îşi redefinească rolul în lume, pe fondul tensiunilor în creştere cu aliatul său tradiţional, Statele Unite ale Americii, informează EFE.
Borrell a discutat cu presa despre actualele relaţii internaţionale înainte de a susţine prelegerea inaugurală a cursului de vară "Noua Ordine Mondială şi Axa Atlantică" de la Universitatea din Extremadura, conform sursei.
Politicianul spaniol a evidenţiat profundele diviziuni interne din cadrul Uniunii Europene în ceea ce priveşte relaţia acesteia cu Washingtonul.
"Există ţări care cred că, fără prietenul nostru american, nu avem nicio soluţie sau capacităţi proprii, iar altele care cred că acest prieten nu ne mai garantează securitatea şi că trebuie să o construim singuri. Există diferenţe profunde în această privinţă", a explicat el, conform EFE.
Dar toată lumea este de acord că Europa trebuie să aibă capacităţi defensive mai mari, a adăugat Borrell.
"Şi când spun Europa, mă refer la statele Uniunii Europene, dar acestea trebuie să o facă sau ar trebui să o facă într-un mod coordonat, ceea ce nu este cazul. Şi prietenul nostru american, adică marele nostru aliat, este acum pus sub semnul îndoielii, căci nu poţi fi un aliat militar şi să lupţi împotriva cuiva din punct de vedere economic, aşa cum face (preşedintele american Donald) Trump cu tarifele pe care le impune produselor europene", a remarcat el, conform sursei menţionate.
Borrell a avertizat că relaţiile transatlantice trec printr-o etapă critică, în special din cauza divergenţelor privind conflictele din Ucraina şi, mai acut, din Fâşia Gaza.
"În cazul Israelului, Uniunea Europeană nu a fost capabilă să ia nici măcar o singură măsură care ar putea supăra Tel Avivul. Este puţin frustrant că Europa este neputincioasă să facă ceva în privinţa conflictului din Gaza, iar numărul morţilor creşte pe zi ce trece. Sunt civili, copii, femei. Sunt ademeniţi cu mâncare şi apoi bombardaţi. Ceea ce se întâmplă este inacceptabil", a acuzat el, transmite sursa.
În opinia sa, incapacitatea Europei de a acţiona este o consecinţă a blocajului intern cauzat de regula unanimităţii, care împiedică toţi membrii să ia decizii comune.
"În timp ce unii cer sancţiuni, alţii refuză să acţioneze pentru că explică tot ceea ce face Israelul prin trauma Holocaustului. Paralizia aceasta este cel mai grav lucru în acest moment", a apreciat Borrell.
În acest context, Borrell a lăudat acţiunile guvernului spaniol, descriindu-l ca fiind "activ şi decisiv", atât în poziţia sa faţă de Gaza, cât şi în chestiuni de apărare.
"Spania are propria voce şi o apără cu claritate. Nu este ţara lider, dar este o ţară care are poziţii foarte distincte, foarte clare, care îi apără viziunea asupra lumii", a rezumat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 11:05)
Dar pentru asta are nevoie de forta financiara,
pe care din pacate Europa nu mai are de 10 - 15 ani,
din cauza politicilor "destepte" de la Bruxelles.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 15:24)
Euro a ajuns monedă de refugiu, în detrimentul dolarului datorită politicilor deștepte de la Bruxelles.
Și bufonul a dat o mână de ajutor, dar și Putler a fost gherlă în ultimul hal.