Grupul Rompetrol vrea să răscumpere acţiunile pe care statul le deţine la Rompetrol Rafinare. Vicepreşedintele senior al grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a declarat, citat de Bloomberg: "Încercăm să cumpărăm înapoi acţiunile de la statul român şi acest lucru este o problemă de preţ. Acum este cel mai bun moment să ajungem la o soluţie, pentru că Guvernul Româ-niei este stabil. Este mai clar că planul nostru de investiţii poate avansa şi sperăm să ajungem la un acord cu Guvernul şi vom face toţi paşii necesari pentru a ajunge cât mai repede cu putinţă la o înţelegere".
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Restul sumei a fost convertit în acţiuni şi statul a ajuns, din nou, acţionar la Petromidia, cu un procent de 44,7%.
Statul a acţionat în judecată Rompetrol în urma conversiei în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate. Autorităţile consideră că Rompetrol ar fi trebuit să achite suma în întregime, sau că converteas-că toată datoria în acţiuni - caz în care statul ar fi redevenit acţionar majoritar în companie.
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a raportat o pierdere de circa 115 milioane USD pe primele nouă luni, în creştere uşoară faţă de perioada similară a anului trecut (113 milioane USD).
În primele 9 luni din 2012, cantitatea de materie primă procesată de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega) a fost de 2,995 milioane tone, cu 4% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind negativ influenţată de condiţiile nefavorabile de piaţă şi, în special, de condiţiile meteo severe din trimestrul întâi al lui 2012.
În 2012, Rompetrol Rafinare şi-a bugetat un program de investiţii care se ridică la 83 milioane USD, din care circa 42% au vizat programul de extindere a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, început în 2006 şi având o valoare totală de 380 milioane USD.
La acestea se adaugă peste 220 milioane USD în proiecte de infrastructură care să sus-ţină creşterea capacităţii de procesare a rafinăriei - construcţia terminalului marin din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite şi construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.
De asemenea, compania a alocat, anul trecut, suplimentar, peste 50 milioane USD pentru proiecte de mediu.