Zeci de mii de cărţi vechi de secole sunt în plină evacuare de urgenţă din abaţia Pannonhalma din Ungaria, după descoperirea unei infestări grave cu insecte, care ameninţă să şteargă veacuri de istorie scrisă. Măsurile drastice de conservare vizează una dintre cele mai valoroase biblioteci medievale din Europa Centrală, adăpostită într-un sit UNESCO cu o tradiţie de peste 1.000 de ani.
• O colecţie de patrimoniu sub atac
Ceea ce părea o simplă curăţenie de rutină s-a transformat într-un semnal de alarmă cultural. Într-o aripă a bibliotecii, specialiştii au identificat gândacul de farmacie - o specie care roade hârtia, pielea şi adezivii din legăturile cărţilor vechi. Acesta s-a răspândit deja în zone unde se păstrează aproximativ 100.000 de volume, ceea ce a determinat specialiştii să trateze întreaga colecţie ca fiind infestată. „Nu am mai întâlnit niciodată un astfel de grad de infestare”, a declarat Zsofia Edit Hajdu, restauratoarea-şefă a proiectului.
• Risc imens pentru comori nepreţuite
Abaţia Pannonhalma, fondată în anul 996, este unul dintre cele mai vechi centre de învăţământ din Ungaria. Biblioteca sa găzduieşte cea mai veche colecţie de carte din ţară, incluzând 19 codexuri rare, o Biblie completă din secolul al XIII-lea, manuscrise anterioare tiparului şi zeci de mii de cărţi din secolul al XVI-lea. „Când văd o carte roasă de un gândac, simt că s-a pierdut o parte din cultură”, a declarat Ilona Ásvanyi, directoarea bibliotecii. Deşi cele mai valoroase şi fragile volume sunt stocate separat şi nu au fost afectate, deteriorarea oricărei părţi a colecţiei este percepută ca o pierdere ireparabilă pentru patrimoniul istoric, religios şi cultural european.
• Cum se salvează o bibliotecă medievală
Operaţiunea de salvare este una delicată şi laborioasă. Cărţile sunt împachetate în saci etanşi, din care se extrage oxigenul. Timp de şase săptămâni, acestea vor fi expuse la azot pur, metodă destinată uciderii tuturor insectelor ascunse în pagini sau legături. Ulterior, fiecare volum va fi aspirat şi inspectat individual, iar cele afectate vor intra într-un program de restaurare manuală.
• Încălzirea globală - un nou duşman al arhivelor
Experţii consideră că schimbările climatice contribuie la astfel de infestări. Temperaturile mai ridicate accelerează ciclul de dezvoltare al insectelor, crescând riscul de daune biologice în depozitele de carte. „În trecut, ne confruntam mai ales cu mucegaiul. Acum, din cauza încălzirii globale, infestările cu insecte vor deveni din ce în ce mai frecvente”, avertizează restauratoarea Hajdu.
• O misiune spirituală şi culturală
Pentru călugării benedictini, grija faţă de aceste comori este mai mult decât o obligaţie administrativă. Ea face parte din Regula Sfântului Benedict, care cere ca toate bunurile mănăstirii să fie tratate cu acelaşi respect ca obiectele sacre. „Simt responsabilitatea pentru ceea ce înseamnă cu adevărat această conservare şi restaurare”, spune Ásvanyi. „Este o luptă pentru sufletul bibliotecii noastre.”
• Redeschiderea sperată
Abaţia speră să îşi redeschidă biblioteca la începutul anului viitor, însă procesul de dezinfecţie, restaurare şi reorganizare a zecilor de mii de volume va fi complex. Până atunci, echipa lucrează în tăcere, carte cu carte, în lupta cu un duşman invizibil, pentru ca o mie de ani de memorie scrisă să nu se piardă între paginile roase de timp şi insecte.
Opinia Cititorului