Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, joi, că poziţia României cu privire la importurile de produse alimentare din Ucraina urmăreşte atât protejarea şi sprijinirea corespunzătoare a agricultorilor şi producătorilor români, cât şi continuarea sprijinului pentru ţara vecină, conform Agerpres, de la care transmitem informaţiile de mai jos.
"Având în vedere apariţia în spaţiul public a unor informaţii factual eronate ce vizează poziţia României şi a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu privire la importurile de produse alimentare din Ucraina, MAE face următoarele precizări: România are o poziţie agreată pe subiectul relaţiilor comerciale între UE şi Ucraina inclusiv în materie de importuri agricole. Această poziţie include inclusiv introducerea în textul acordului revizuit dintre UE şi Ucraina a unor elemente cum este clauza de salvgardare precum şi a standardelor de calitate pentru produsele agro-alimentare. Subiectul acordului revizuit este discutat la nivelul Uniunii Europene, în formate consolidate, fiind vorba de politici europene sectoriale agricole, comerciale şi economice, şi nu în formate regionale", se afirmă într-un comunicat al MAE.
Potrivit sursei citate, subiectul impactului războiului asupra Ucrainei şi implicaţiile asupra sectorului său agricol, dar şi cele ce vizează modul în care acestea afectează piaţa internă a Uniunii Europene sunt pe agenda de lucru a Consiliului Agricultură şi Pescuit, care va avea loc luni, 14 iulie, iar miniştrii de resort din România (ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, ministrul Afacerilor Externe) au discuţii pentru a asigura împreună susţinerea intereselor României.
"Poziţia României a fost deja exprimată, inclusiv la nivelul COREPER în vederea discuţiilor privind acordul revizuit şi a pregătirii reuniunii de săptămâna viitoare. Poziţia României pleacă de la integrarea intereselor multisectoriale şi urmăreşte protejarea şi sprijinirea corespunzătoare a agricultorilor şi producătorilor români simultan cu continuarea sprijinului pentru Ucraina. Narativele care pun aceste obiective în contradicţie nu ţin de realitatea obiectivă a politicilor României şi vizează generarea de tensiuni într-un context dificil în care categorii de cetăţeni, cum sunt fermierii, au îngrijorări legitime care sunt speculate. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, precum şi Ministerul Afacerilor Externe, lucrează împreună în direcţia menţionată şi vor comunica concret şi clar rezultatele eforturilor consolidate ale României şi ale UE pe măsură ce evoluează discuţiile la nivel european", se mai menţionează în comunicatul MAE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 00:33)
Din pacate,amandoua in acelasi timp NU SE POATE.
1.1. ba se poate (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:03)
cumpara ieftin din Ucraina si il vand ca produs romanesc mai scump sau ,vand produsele romanesti la export si noi le consumam pe cele ucrainiene .
2. minciuni
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 02:39)
am vazut ce ati facut pana acum, adica nimic, iar piata din Romania a fost inundata de produse de slaba calitate si ieftine
2.1. cum ti-ai dat seama? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:09)
ai mestecat grau sa vezi ce gust are? sau cum ? explica sa inteleg , "granarul lumii adica Romania (denumirea comunista =nationalimul tampit promovat de psihopatul georgescu si cioara semeon) nu produce nimic pe langa marii cultivatori de cereale .ce inseamna 16 milioane de tone produse
la noi pe langa 80-100 d milioane ale Ucrainei? nimic zero barat iar fata de cele 900-1.000 de tone productia mondiala chiar nimic, dar suntem granarul lumii si muntii nostri aur poarta....boii se uita ca vitelul la poarta....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 16:07)
Ești cam obraznic și după cum faci propaganda pe aici, nici nu te duce capul prea departe.
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 11.07.2025, 07:13)
De unde ar fi putut veni un astfel de comunicat dacă nu de la larva antinationala din fruntea MAE care nu are nici în clin nici în mânecă cu agricultura româneasca?
Fermierii români sunt de vină. Faptul că grânele așa-zis ucrainene, probabil majoritatea Black Rock, i-au dus la disperare este rodul dezinformării. Păi cum altfel?
Slugile la comandă externă ar trebui să cunoască zicala cum că "Nu se poate și cu sula în cur și cu sufletul în rai":)
3.1. bai pomanagiule (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:12)
subventia trebuie anulata pentru ca nu se vede in preturi ,iar europa greseste cand acorda subventii mizand ca ii tine in loc pe migrantii din africa si asia ,nu este deloc asa ,ii inmulteste ca sobolanii si tot in europa o sa emigreze,