Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene oferă din 7 iunie finanţări nerambursabile de până la 300.000 de euro pentru companiile care se listează la Bursa de Valori Bucureşti

R.S.
Piaţa de Capital / 6 iunie

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene oferă din 7 iunie finanţări nerambursabile de până la 300.000 de euro pentru companiile care se listează la Bursa de Valori Bucureşti

Companiile româneşti care intenţionează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti, pe Piaţa Reglementată sau AeRO, au posibilitatea să acceseze, din 7 iunie 2024, fonduri nerambursabile care acoperă costurile aferente derulării unei oferte publice sau a unui plasament privat şi ulterior, admiterii la tranzacţionare. Valoarea totală a sprijinului financiar se ridică la 38,2 milioane de euro, iar o companie poate atrage maximum 300.000 de euro pentru a acoperi costurile cu procesul de listare pe Piaţa Reglementată, respectiv 70.000 de euro pentru piaţa AeRO. Proiectele de finanţare pot fi depuse până în 2025, din 7 iunie 2024 până în 31 mai 2025, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Dezvoltarea pieţei de capital prin creşterea numărului de companii listate, diversificarea sectoarelor economice din care provin şi lărgirea bazei de investitori, face parte dintr-o strategie începută acum doi ani, din mandatul de ministru al Finanţelor şi mă bucur că acest instrument finanţat prin PNRR arată eforturile conjugate ale statului, ale bursei şi ale mediului privat, care continuă într-o formulă de complementaritate ce va ridica nivelul de atractivitate al României, întărindu-ne poziţia investiţională în regiune şi la nivel european", a declarat Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit comunicatului.

"Bursa este o parte importantă a economiei naţionale şi reprezintă, alături de sectorul bancar, cea mai importantă sursă de finanţare a companiilor locale. Ne bucură sprijinul pe care autorităţile îl acordă dezvoltării pieţei de capital prin lansarea celui de-al doilea apel de proiecte menit să susţină companiile să se listeze la bursă. Autorităţile statului român sunt alături de noi pe mai multe paliere: prin redactarea şi implementarea strategiei de dezvoltare a pieţei de capital, prin participarea la îmbunătăţirea cadrului de guvernanţă (Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB) şi implementarea acestuia la nivelul companiilor publice şi prin derularea constantă a programului de finanţare prin emisiunea de titluri de stat FIDELIS listate la bursă. Programul de susţinere a dezvoltării companiilor locale prin listarea la bursă, lansat de Guvernul României prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei româneşti şi aduce antreprenorii locali mai aproape de clopoţelul bursei", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

"De la începutul anului am avut la Bursa de Valori Bucureşti trei listări de companii care au atras de la investitorii din piaţă, prin oferta publică şi plasamentul privat derulate, peste 140 de milioane de euro. Investitorii de la bursă, atât cei instituţionali cât şi cei de retail, şi-au arătat deja disponibilitatea şi interesul de a finanţa companiile care doresc să se listeze la bursă sau care emit alte tipuri de instrumente financiare pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării businessului. Apelul de proiecte lansat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vine într-un moment de dezgheţare a pieţei listărilor şi sperăm ca sprijinul nerambursabil acordat prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă să ajungă la cât mai multe companii", a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Apelul de proiecte "Listarea la bursă a întreprinderilor" se adresează companiilor româneşti cu capital majoritar privat şi este de tip necompetitiv, cu depunere continuă, până în 31 mai 2025. Solicitările de finanţare sunt evaluate după principiul "primul venit, primul servit". În cadrul apelului pot fi finanţate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar şi consultanţă financiar-contabilă, costurile intermediarilor şi ale instituţiilor pieţei, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum şi achiziţia de servicii de consultanţă pentru raportul de sustenabilitate şi rating ESG. De asemenea, companiile îşi pot acoperi costurile indirecte asociate prezenţei pe piaţa de capital, respectiv formarea profesională necesară managementului şi angajaţilor pe următoarele teme: guvernanţă corporativă, reglementări de transparenţă bursieră şi reglementări privind abuzul de piaţă, implementarea standardelor de raportare ESG, relaţia cu investitorii, se menţionează în comunicat.

Valoarea finanţării alocate reprezintă un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la acţiunile nou emise în urma unei oferte publice iniţiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat. Diferenţa dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului şi ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului sau cofinanţarea cheltuielilor eligibile.

Apelul de proiecte "Listarea la bursă a întreprinderilor" este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi de la bugetul de stat şi a fost făcut public astăzi de MIPE. Bugetul total disponibil este de 38,27 milioane euro, din care 34,77 milioane euro finanţaţi din Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi 3,5 milioane euro din bugetul de stat, reprezentând valoarea TVA nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile. Este al doilea apel de proiecte care sprijină atragerea de capital prin mecanismele pieţei de capital şi listarea la bursă a întreprinderilor româneşti lansat de MIPE, în cadrul PNRR. Primul asemenea proiect a fost derulat în martie-aprilie 2023.

Cererile de finanţare, împreună cu setul de documente detaliate în ghidul de proiect, se depun online pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro. Mai multe informaţii cu privire la procesul de acordare a fondurilor europene, condiţii, companii eligibile şi alte detalii, sunt disponibile la acest LINK.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. mai intai sa delistam cat mai multe care n-au ce cauta si nu respecta legea, si abia apoi sa listam?

    1. Buna ziua,

      Va rugam sa ne oferiti mai multe informatii privind emitentii care nu au respectat prevederi ale cadrului legal aplicabile? 

      Rkot

      BNET

    Sa curga sampania pentru brokeri si pentru BVB, o sa ploua cu petarde pe Aero in urmatorii doi ani, vezi CAB, FRB, Vifrana, Raiko si altele ...

    1. Tanase si Hanga primesc o prima de merit cu actiuni gratuite, ca nu au fost in stare sa dea drumul la derivate pana acum, dar o sa ne inunde cu noi listari. Se inrosesc telefoanele cu plasamente private. Sa cante lautarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb