Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a cerut sancţiuni mai dure împotriva Moscovei, după ce agenţiile de informaţii olandeze şi germane au adunat dovezi care arată utilizarea pe scară largă de către Moscova a armelor chimice interzise în Ucraina, inclusiv aruncarea unui agent de sufocare din drone pentru a scoate soldaţii din tranşee, astfel încât să poată fi împuşcaţi, relatează Reuters.
„Principala concluzie este că putem confirma că Rusia îşi intensifică utilizarea armelor chimice”, a declarat ministrul olandez pentru Reuters.
„Această intensificare este îngrijorătoare deoarece face parte dintr-o tendinţă pe care o observăm de mai mulţi ani, în care utilizarea de către Rusia a armelor chimice în acest război devine mai normalizată, standardizată şi răspândită”, susţine el.
Agenţia de informaţii externe BND din Germania a confirmat constatările, afirmând într-o declaraţie că a obţinut dovezile alături de omologii săi olandezi.
Şeful Agenţiei olandeze de informaţii militare (MIVD), Peter Reesink, a declarat că aceste concluzii au venit şi după propriile informaţii, obţinute independent. „Deci am observat noi înşine pe baza propriilor noastre investigaţii”, a subliniat el.
Reuters precizează că nu a fost în măsură să verifice în mod independent utilizarea de substanţe chimice interzise de către niciuna dintre părţi în războiul din Ucraina.
În luna mai a anului trecut, Statele Unite au acuzat pentru prima dată Rusia de utilizarea cloropicrinei, un compus chimic mai toxic decât agenţii de control folosiţi în cazul revoltelor şi utilizat pentru prima dată de Germania în timpul Primului Război Mondial.
Ucraina, la rândul ei, invocă mii de cazuri de utilizare a armei chimice ruseşti.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează Reuters. Rusia a negat însă utilizarea de muniţii ilegale şi a acuzat în schimb Ucraina de acest lucru.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat miercuri că Serviciul Federal de Securitate (FSB) a descoperit în estul ţării un depozit ucrainean de dispozitive explozive care conţineau cloropicrin.
Ucraina, la rândul ei, neagă constant astfel de acuzaţii.
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), o agenţie de dezarmare din Haga cu 193 de state membre, a declarat anul trecut că acuzaţiile iniţiale lansate de ambele ţări una împotriva celeilalte au fost „insuficient fundamentate” şi nu i s-a cerut să efectueze o anchetă completă, care trebuie iniţiată de statele membre.
Cel puţin trei decese ucrainene au fost legate de utilizarea armelor chimice, a declarat Brekelmans, în timp ce peste 2.500 de persoane rănite pe câmpul de luptă au raportat autorităţilor sanitare ucrainene simptome legate de arme chimice.
Utilizarea crescută a armelor chimice de către Rusia reprezintă o ameninţare nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru alte ţări, a adăugat Brekelmans.
„Trebuie să creştem în continuare presiunea. Acest lucru înseamnă să analizăm mai multe sancţiuni şi, în special, să nu le permitem (ruşilor) să participe la organisme internaţionale precum Consiliul executiv al OIAC", a spus el.
Reesink a vorbit despre „mii de cazuri” de utilizare a armelor chimice, citând totodată un bilanţ ucrainean de 9.000.
În lunile următoare, se va negocia rotaţia mandatelor pe doi ani în cadrul Consiliului OIAC.
Concluziile serviciilor de informaţii au fost prezentate vineri într-o scrisoare adresată parlamentului olandez.
Rusia este membră a OIAC şi, la fel ca Statele Unite, şi-a distrus stocurile declarate de arme chimice.
Sporirea sancţiunilor ar putea avea loc împreună cu Comisia Europeană, care a propus includerea a 15 noi entităţi şi persoane în cadrul său de sancţiuni, inclusiv pentru utilizarea suspectată a armelor chimice în Ucraina.
Agenţiile militare şi de informaţii generale olandeze, în colaborare cu parteneri străini, afirmă că au descoperit dovezi concrete ale intensificării producţiei ruseşti de arme chimice.
Aceasta include capacităţi de cercetare sporite şi recrutarea de oameni de ştiinţă pentru dezvoltarea de arme chimice, a declarat Reesink. El a adăugat că oficialii ruşi au dat instrucţiuni soldaţilor cu privire la utilizarea agenţilor toxici de război.
„Nu este vorba doar de nişte folosiri ad-hoc pe linia frontului; este cu adevărat parte a unui program pe scară largă. Iar acest lucru este, desigur, şi îngrijorător, deoarece dacă nu clarificăm şi nu facem public ceea ce face Rusia, este foarte probabil ca aceste tendinţe să continue", a declarat Reesink.
El a numit utilizarea armelor chimice de către forţele armate ruse „aproape o procedură operaţională permanentă”.
„Am legat în mod specific utilizarea cloropicrinei de muniţiile improvizate, cum ar fi recipientele care sunt agăţate de o dronă. În ceea ce priveşte gazele lacrimogene, constatăm că acestea sunt, de asemenea, utilizate în mod abuziv şi transformă muniţiile existente pentru a acţiona ca purtător al gazului", a declarat el.
Cloropicrina este listată ca agent de sufocare interzis de OIAC, care a fost creată pentru a pune în aplicare şi a monitoriza respectarea Convenţiei din 1997 privind armele chimice (CWC).
Aceasta poate provoca iritaţii grave ale pielii, ochilor şi tractului respirator. Dacă este ingerat, poate provoca arsuri în gură şi stomac, greaţă şi vărsături, precum şi dificultăţi de respiraţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 15:04)
”Vin rusii!”, strigatul etern al politicienilor,
care vând frica în loc de bunastare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:13)
Tu te bucuri, ești plătit în ruble.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:16)
vorbeai din olița de noapte dragule?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 04.07.2025, 17:43)
a rutesei!!
puta rau,a canal !
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:55)
Asa e, toti imbecilii striga "vin rușii" asta i cunoscuta dar un mare ZERO, Putin se strica de ras cand ii vede cum se autofalimenteaza:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 15:31)
Rusii au facut si lagare de exterminare cu Zyklon B in Ucraina. Si au folosit carbune si gaze naturale pentru crematorii, daca tot nu le mai cumpara nimeni. Si la Bucha au fost gaze de lupta, desi s-a dovedit ca o fost o provocare ordinara de care nu mai scrie nimeni.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 15:33)
Ministrul olandez al aprararii ar trebui sa-si ia iubitul, ca are fata de idiot, si sa-l trimita la lupta pentru ap[rarea democratiei. Slava Ucraina! UE mai flacai! UE mai!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:14)
Așa cum tu te lupți pt Rusia?
Cu iubiții tăi Miniom și CG.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:18)
Aceeasi față de idiot are si domnisoara Rutte dar ea este "dată" lui zdrelenki la care "tine foarte mult" se topeste dupa bărbuța lui, behhhhh (= voma)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 16:48)
si-au luat-o mercenarii olandezi pe coaja si acu plang ca au facut buba :D
e razboi.. se foloseste munitie cufragmentare, cu uraniu saracit, in urma exploziilor nu ramane apa si co2 :)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:14)
Alt drogat, dar pe el nu l intreaba nimeni de la care "Coffee Shop" isi ia prafurile
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:15)
Alt rus, pe tine nu te întreabă nimeni de unde îți iei vodka?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 04.07.2025, 17:45)
limita din logica ta tinde abrupt catre 0!
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:57)
a atins deja 0, pai uite ce raspuns gol de handicapat in spume a dat la 5.1