Cea de-a treia ediţie a MoBU - Târgul Internaţional de Artă Contemporană se desfăşoară în perioada 28 mai - 1 iunie în Pavilionul Central Romexpo, aducând împreună peste 200 de artişti din nouă ţări: Bulgaria, Cuba, Germania, Grecia, Republica Moldova, Serbia, România, Ucraina şi Ungaria. Cu 54 de standuri expoziţionale, MoBU 2025 promite o perspectivă amplă asupra scenei artistice contemporane locale şi internaţionale, consolidându-şi poziţia ca cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est.
• Universităţile de artă din România, parte din peisajul creativ
Într-un demers de susţinere a educaţiei artistice, evenimentul include participarea unor instituţii academice de prestigiu, precum: UNArte Bucureşti, Facultatea de Arte Vizuale şi Design - Universitatea Naţională "George Enescu", Iaşi, Facultatea de Arte şi Design - Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca.
Directorul MoBU, Demetra Arapu, a subliniat că miza esenţială a ediţiei din acest an este crearea unei platforme participative, care încurajează dialogul interdisciplinar între artă, educaţie şi cercetare.
• Conferinţe, ateliere şi performance-uri live
Pe lângă expoziţia propriu-zisă, MoBU 2025 include un program extins de evenimente conexe, precum: conferinţe şi mese rotunde, workshop-uri şi performance-uri, discuţii tematice despre etică, societate, tehnologie şi influenţele reciproce în arta contemporană.
Aceste activităţi vor reuni artişti, curatori, colecţionari şi specialişti din domeniu, într-un spaţiu de reflecţie şi colaborare artistică.
• Forumul Artiştilor Români de Pretutindeni: o premieră naţională
O noutate importantă a ediţiei din acest an este organizarea primei ediţii a Forumului Artiştilor Români de Pretutindeni, iniţiat de Asociaţia ROUNIT în parteneriat cu MoBU 2025, cu scopul de a promova artiştii români din diaspora şi de a crea o punte de legătură între aceştia şi scena artistică din România.
Intrarea este gratuită. MoBU 2025 este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Primăria Capitalei şi CREART - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, având ca obiectiv sprijinirea şi promovarea artei contemporane în spaţiul public.