Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Modificările senatorului Zamfir la Legea Dării în Plată - adoptate de deputaţi

Teona Tomoiagă
Bănci-Asigurări /

Daniel Cătălin Zamfir

Daniel Cătălin Zamfir

Modificările Legii privind Darea în Plată, propuse de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, au fost adoptate, astăzi, în Camera Deputaţilor, după cum a anunţat parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Daniel Zamfir subliniază că respectivele modificări generează trei situaţii "certe de impreviziune":

"1. Devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naţionale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul;

2. Creşterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului;

3. Situaţia în care bunul ipotecat a fost executat.

Sigur, judecătorul poate identifica şi alte cazuri de impreviziune.

De asemenea, se interzice introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar reaua-credinţă a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată".

PNL şi USR au fost din nou împotriva debitorilor şi în mod sigur vor ataca la CCR aceste modificări, a conchis senatorul ALDE.

Legea privind Darea în Plată prevede stingerea datoriei odată cu renunţarea debitorului la imobilul ipotecat, în favoarea băncii.

Proiectul de modificare a fost aprobat cu 171 voturi pentru, 94 voturi împotrivă şi 11 abţineri.

Amintim că Legea Dării în Plată a trecut pe la Curtea Constituţională, care a hotărât că acţiunile deschide de debitori să ajungă în instanţă, unde trebuie stabilită existenţa impreviziunii, de către judecător. Acesta din urmă poate decide, de asemenea, în ce măsură respectivul contract de credit poate fi refăcut.

Textul proiectului adoptat, astăzi, de deputaţi prevede că revine părţilor obligaţia de a renegocia contractul, iar renegocierea trebuie să fie una efectivă prin raportare la noua realitate. Adaptarea contractului, pe parcursul executării sale, la noua realitate intervenită, echivalează cu menţinerea utilităţii sociale a contractului, mai precis permite executarea în continuare a contractului prin reechilibrarea prestaţiilor, mai prevede textul adoptat.

Impreviziunea este prezumată în favoarea consumatorului, care formulează o notificare. În verificarea condiţiei privind impreviziunea, se va da prevalenţă stării de criză a contractului şi prezumţiei de dezechilibru, notează Agerpres.

Soluţia revizuirii judiciare a contractului în vederea echilibrării şi continuării sale este prioritară faţă de soluţia încetării contractului, care va fi dispusă doar în cazul unei imposibilităţi vădite a continuării sale, se mai arată în proiectul de lege.

Acesta arată: "Pe perioada notificării, precum şi pe perioada soluţionării cererilor, este interzisă înscrierea în Biroul de credit sau în alte baze de date negative cu privire la debitorii riscanţi sau rău-platnici, a debitorului care a efectuat notificarea, indiferent dacă înscrierea ar fi efectuată din iniţiativa creditorului sau a unei autorităţi centrale sau locale. Pe perioada cât notificarea de dare în plată a fost efectivă, atât ratele, cât şi dobânzile şi penalităţile vor putea fi pretinse de la debitor doar dacă creditorul probează că acesta a fost de rea credinţă. Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului".

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS