MUGUR ISĂRESCU: "CA al BNR a decis să deruleze un exerciţiu de evaluare a activelor pe metodologia europeană"

Mina Irina
Bănci-Asigurări / 15 iunie 2016

Banca Naţională a României (BNR) va derula, anul viitor, un exerciţiu de evaluare a activelor în sistemul bancar, folosind integral metodologia europeană, măsură care vine în completarea deciziilor deja luate pentru reducerea ratei creditelor neperformnate din sistemul bancar, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, informează unele surse din presă.

"Banca Naţională realizează periodic teste de stres, folosind metodele pe care le foloseşte şi Autoritatea Bancară Europeană. Mai mult, Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis să deruleze, anul viitor, un exerciţiu de evaluare comprehensivă a activelor din sistemul bancar folosind integral metodologia europeană", a explicat Isărescu.

Potrivit acestuia, măsura face parte din setul de decizii care au contribuit şi continuă să contribuie la stabilizarea sistemului bancar şi reducerea ratei creditelor neperformante.

"Au existat trei decizii critice esenţiale care au contribuit la stabilizarea situaţiei şi reducerea ratei creditelor neperformante fără să apelăm la soluţii de avarii de tip bănci proaste (bad banks) sau acordarea de garanţii sau ajutoare de stat", a explicat Isărescu.

Prima astfel de decizie, în ordine cronologică, a fost iniţiativa Viena, cu cele două componente, Viena 1 care a reuşit să reducă substanţial dezintermedierea financiară, şi Viena 2, care s-a ocupat cu prioritate de problema creditelor neperformante în regiune, a precizat guvernatorul BNR.

A doua decizie a fost adoptată de BNR în 2013 şi a constat în evaluarea garanţiilor băncilor cu auditori independenţi, acţiune care se repetă anual. Aceasta a fost urmată de setul de reglementări implementat în 2014 de BNR prin care băncile au fost obligate să îşi cureţe portofoliile de credite neperformante.

Potrivit guvernatorului, dacă nivelul creditelor neperformante dintr-o bancă nu este cunoscut, dar este suspectat, creşte neîncrederea în acea bancă şi scade volumul creditelor acordate.

"De aceea rolul unei evaluări cuprinzătoare a activelor şi a testelor de stres, în afară de evidenţierea unui eventual necesar de capital pentru bancă, constă în restabilirea încrederii în sistemul bancar, ceea ce este esenţial", a subliniat Isărescu.

El a adăugat că o rată ridicată a creditelor neperformante înseamnă pentru bănci scăderea profitabilităţii (prin constituirea de provizioane şi costurile de recuperare), creşterea cerinţelor de capital, limitarea resurselor disponibile ale băncilor şi, implicit, limitarea capacităţii băncilor de a acorda credite noi. În plus, băncile cu un volum ridicat de credite neperformante au un acces mai greoi la finanţare.

Potrivit guvernatorului, în România, procesul de reducere a creditelor neperformante reprezintă un exemplu în regiune.

"În cadrul vizitelor de monitorizare post program ale Comisiei Europene şi în cadrul consultărilor pe articolul IV cu FMI s-a desprins ideea că eforturile României de reducere a ratei creditelor neperformante pot constitui o experienţă demnă de analizat pentru ţările din regiune", a mai spus Mugur Isărescu, conform aceloraşi surse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai analizeaza cel putin doua banci si jura pe copilul tau ca nu a primit ajutoare de stat ERSTE-BCR si Ing. Restul il discutam dupa ce aflu acest amanunt.

    Toata lumea stia in Criza ca aceste doua banci erau pe buza falimentului si doar Isarescu nu a aflat. Cam ciudat! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0693
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4512
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8500
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.3851

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb